alonsodenko2108141Павлин Иванов

В публикация без автор, една ловешка медия, без ясен собственик, съобщава непублична към този момент информация, а именно, данни от прокурорското постановление на районния прокурор на Ловеч Венцислава Кулева от декември м. г, с което за учудване на всички, се прекратява наказателното производство по случаят Алонсо.

Цитирам въпросната медия, която по неведоми пътища се е запознала с постановлението, което съществува непублично и то само на две места – в Районна прокуратура Ловеч и вероятно в кабинета на ловешкия кмет Минчо Казанджиев.

Информацията не е публична и не е публикувана нито на официалният сайт на Община Ловеч, нито на сайта на прокуратурата, въпреки огромната обществена значимост на случая, придобил национално значение. За информация, според публикацията, постановлението е датирано към месец декември 2014 г. Т.е. Близо два месеца то е държано в тайна от обществото. Защо ли?

Цитирам:

„В постановлението се казва, че предотвратените от деянието вреди – запазване здравето и живота на хората, са по-значителни от причинените – умъртвяване на животното. Ловецът, застрелял ягуара, е действал при крайна необходимост и не е проявил умисъл, тези обстоятелства изключват наказателна отговорност.“
В постановлението, според анонимната медия, се казвало още, че „бягството на ягуара от клетката, а впоследствие и от оградения терен на зоопарка е създало непосредствена опасност за хората в близост по парка „Стратеш”, вилната зона и третокласния път Ловеч – Севлиево. Действията на ловеца са били насочени към неутрализиране на тази опасност и са в изпълнение на възложената от ръководството на кризисния щаб задача – като крайна мярка, след изчерпване на всички възможности, предвидени в Правилата при случаи на бягство на животни – ако ягуарът напусне територията на зоопарка, да бъде отстрелян. В този смисъл действията на ловеца са били насочени към спасяване на обществения интерес от вреди.
Самият Алонсо е бил известен сред работещите в зоопарка с агресивния си нрав. Агресия проявявал към другите екземпляри от същия животински вид, включително и към майка си, както и към гледачите си. Инстинктът на животното го подтиквал към нападение винаги, когато евентуалната жертва се е намирала с гръб към него, нападал е гледачите си и през решетките, се посочва в постановлението при разглеждане на фактическата обстановка.“
„Постановлението е влязло в сила, то не е обжалвано“

Изникват няколко много логични въпроса:

  1. Можем ли да имаме вяра в безпристрастността на Районна прокуратура Ловеч, след като всички знаем истината за разстрела на Алонсо?  И как така няма виновен?
  2. Как е смятала Районна прокуратура Ловеч да оповести решението си по този нашумял в цялата страна случай, след като два месеца, постановлението не е публикувано никъде?

 

Темата за морала и зависимостите е много дълга, дълбока и особено значима. Може би не точно сега, но категорично, ще дойде времето, когато всичко ще излезе на бял свят и ще бъдат установени по безспорен начин много от причините, довели до разсипването на Ловеч като град.

Терминът „навързани като свински черва“ е много популярен сред обществеността и може да бъде чут на всяка маса, във всяко ловешко кафе.

 

3 коментара

  1. аз просто не мога да повярвам, че може да има такова прокурорско постановление и за това утре по реда на ЗДОИ ще поискам да получа достъп до него…и тогава ще го коментирам

  2. Затова и анкетата в дясно е показателна.

Comments are closed.