ralibahovica270616322Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова проследи отблизо третия кръг  от Националния шампионат по рали-крос край Баховица, като дори успя да усети тръпката на състезанието „отвътре“. Рано сутринта тя откри надпреварата, пожела успех на състезателите и обеща общинската управа да продължи да поддържа най-старото рали у нас. То се проведе  за 27-ми път на лицензираното трасе край ловешкото село в събота и неделя. Участваха 35 екипа, имаше много емоции и дори прекратяване на обиколка поради инцидент.

Преди надпреварата Маринова смело се качи в една от колите с втора седалка, водач бе Ивелин Йончев, директорът на ралито. С автомобил  „Субару Импреза“  те направиха две обиколки на пълна газ. После в  шеговит тон Маринова сподели: „Не трябва да се щади местната власт, трябва да бъде подлагана на изпитание. Страхотна емоция. С най-голямо удоволствие бих продължила да се возя.  Адреналинът е уникален.”

ralibahovica270616107Рали-кросът е в три дивизии, като в първата  взимат участие най-атрактивните и мощни автомобили, над 2000 кубика, задвижване 4 х 4. Във втората дивизия са автомобилите до 2 000 кубика, които са само с предно предаване и в третата дивизия са автомобили до 2 000 кубика, но само със задно предаване.

В събота имаше  две тренировки, като всеки автомобил направи по четири обиколки. Ралито продължи с три  квалификационни манша и първите три автомобила от единия полуфинал и първите трима от другия полуфинал определят колите за финал.

Въпреки горещото време много хора дойдоха да гледат ралито, като някои си бяха взели чадъри и разхладителни напитки. Организаторите бяха се погрижили за паркинг и павилиони със скара-бира.

ralibahovica270616147В организационния комитет тази година влизат кметът Корнелия Маринова, зам.-кметът инж. Ивелина Радевска, общинският съветник Валентина Янкова, старши комисар Иван Пепелджийски, директор на Областната дирекция на МВР – Ловеч, изпълнителният директор на „Еко“ ЕАД Павлин Иванов и други.

Най-интересното се случи на финалната гонка с коли 4х4, когато инцидент на първия завой прекрати състезанието. Белият „Форд Сиера“ с номер 5 на Мирослав Цветанов връхлетя отзад на „Ауди“-то на Янко Якимов с номер 8 и го изхвърли извън трасето. Моментът беше потресаващ, втурнаха се хора, но Якимов излезе невредим от преобърнатата и потрошена кола. След 30-минутно прекъсване колата се включи в подновения финал. С найлони вместо стъкла, Якимов успя да излезе на предпоследно място.

ralibahovica270616168Състезателят Ивайло Илиев от Ловеч, състезаващ се за „Каменов Рали Тим“, претърпя повреда, но успя да стигне до финал.

В крайното класиране в Дивизия 3 първото място спечели Николай Николов, на второ и трето място са Лъчезар Петров и Валери Илиев, всички от  АСК „Жико-Моторспорт”. В Дивизия 2 победител е Цветан Миков от АМК – Ботевград, следван от Иван Иванов от АМК „Старт Н Криводол” и Симеон Велев от АМК – Ботевград.

В Дивизия 1 първи е Александър Томов  от АМК „Монтана Рейсинг“, следван от  Светослав Манастирски от АМК „Старт Н Криводол“ и Иван Живков, също от АМК „Старт Н Криводол“.

В отборното класиране АСК „Жико-Моторспорт” е победител, а след него са АМК Ботевград и АМК „Старт Н Криводол”.

По традиция  бе връчена и купа „Лада”, както и награда за единствената жена-състезателка Красимира Стоянова от „Ара – Мотор Спорт“. За победителите имаше купи, предметни награди и шампанско, както и едно живо агне.

1 коментар

Comments are closed.