redcross2010133На 19ти октомври Амела Фочич бе на работна среща с директора на ОС на БЧК-Ловеч – Цветомира Георгиева и доброволци, активно работещи по проект „Повишаване информираността на населението по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права”.

Целта на посещението бе обмяната на опит с доброволците по проекта с цел реализиране на такъв в Босна и Херциговина. Заедно с областната организация на Монтана, Ловешката червенокръстка организация е водеща с успешно реализираните си дейности по проекта и лобиране за правата на хората в неравностойно положение в областта.

redcross2010132Активното стареене се обуславя от обществената и индивидуална активност на възрастните хора, от използването на новите технологии за информация и комуникация, от участие в различни форми на обучение, чрез насърчаване на любителското творчество, възстановяване и опазване на културно-историческите ценности и предаването им на младите поколения.

Солидарността между поколенията е важна психологическа предпоставка за активното стареене. Срещите и предаването на житейския опит между поколенията трябва да се стимулира. Здравеопазването да бъде насочено към поддържане здравословен начин на живот, а не към лекуване на резултатите от нездравословния.

redcross2010131Общността на възрастните хора има потребност от информация за техните права, но са необходими и подходи, за да се реализира тяхното участие както в обсъждане на проблемите им, така и в овластяването им при реализация на политики с тяхно участие, обясни още Георгиева.