almanahmostove2801161Алманах „Мостове 2015“ ще бъде представен официално от Община Ловеч в Художествената галерия на 28 януари, четвъртък, от 17,30 часа.
Тазгодишното издание е единадесето поред. В него са включени 20 творци с поетически произведения, сред които за първи път са представени Таня Иванова, която е подготвила първата си стихосбирка, Ценка Иванова, автор на книгите „Обичам ви” и „Посвещения” и Божидар Богданов, който е от Белене, завършил е Механотехникума в Ловеч и е автор е на над 10 стихотворни книги. В областта на прозата са представени 16 автори, сред които Атанас Маринов, Анатоли Маринов, талантливият млад разказвач Цветозар Цаков, отличеният с националната награда „Димитър Димов“ проф. Банко Банков.

С пътеписи участват Кольо Станчевски „До Атланта и напред“ и Катя Мандинска – за пътуване до село Лещен. С разкази са представени краеведът Кирил Петров и Мирослава Метева, които в предишни издания на алманаха са публикували предимно исторически изследвания и публицистика.
За първи път на страниците на „Мостове“ участва Николай Филипов с откъс от подготвената за печат новела „Мъка по морето или Амфитрита“. Нови имена в тазгодишното издание са Людмила Андровска с разказ от новата й книга „Което си отива“. Людмила живее в София, но е свързана с Ловеч, където през 70-те години работи като журналист. Албена Ненкова е представена с документален разказ от новата й книга „Всичко в един тиган“. Авторката е свързана с града на люляците, където е прекарала детството си. Сред новите книги, излезли през 2015 г., е „Биобиблиография на Ангел Пирински“, част от която също намира място в алманаха.
С хумористични творби в алманаха участват Данаил Керемедчиев, Петко Георгиев, Найден Ангелов.
Изобразителното изкуство е представено чрез пленерите „Синя зона“ и „Дувари“ и картини от Есенния салон. Публикувани са статии за художниците Никола Манев, Валентин Узунов и за изложбата на Георги Мирчев.
Към миналото и историческата памет са насочени публикациите на Пенка Чернева, Павлина Петрова, началник на Държавния архив в Ловеч, Христо Хараланов.
В алманах „Мостове 2015“ са включени статии, свързани с културни събития през изминалата година – 145 години от създаването на ловешката библиотека и читалище „Наука“, успехите на читалищата от Ловешка община на 11 национален събор на българското народно творчество в Копривщица, фестивала „Младите в театъра“, връчването на наградата за култура „Ловешки меч“ и националната награда за литература на името на Димитър Димов. С материали за Старата градска баня и за отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война участва Владимир Винев, гл. експерт „Културно наследство“ в Община Ловеч.
Алманах „Мостове 2015“ се реализира от Клуба на дейците на културата с финансовата подкрепа на общината.