darenie1202144За десета поредна година Алианс “Бизнес за България” дари Дневния център за деца и възрастни с умствени увреждания в Ловеч, съобщават от Областна администрация. Сумата 2000 долара връчи представителят на Алианса Дойно Петровски. „Преди 10 години, когато дойдохме тук, видяхме течащия покрив и лошата материална база. Сега условията са далеч по-добри, което е достойно.“ С тези думи благодетелят изрази задоволството си от постигнатите резултати.

На връчването на дарението в Ловеч присъстваха областният управител на Ловеч Милко Недялков, зам.-кметът Пламен Петков и изпълнителният директор на “Спарки Елтос” АД – Ловеч, Николай Кълбов. За гостите на събитието възпитаниците на центъра изпълниха вълнуваща програма.

Петровски е уверен, че парите, които дава, са за по-нататъшното благоустройство на дома и ще бъдат оползотворени правилно, за да се развиват настанените там като пълноценни граждани. По традиция директорката на дневния център Мария Недялкова представи пълен отчет за изразходваните средства от миналогодишното дарение.

darenie1202143Дарените през годините средства са използвани за обзавеждане и оборудване в центъра. Купени са мултимедия, компютърни конфигурации, климатична система, изграден е кухненски блок. Завършено е преустройството на двора, децата разполагат с модерна детска площадка и спортни уреди на открито, които се ползват и от малчуганите от ж. к. “Здравец”.

Заедно с тазгодишното дарение и спестените пари от предходни години, ще се събират средства за закупуването на нов микробус, с който се извозват децата. Текущият е стар и поддръжката му изисква доста средства, подчерта директорът на дневния център Мария Недялкова. По думите й, ще се намери вариант, в който да се монтира съществуващата хидравлична система на новия микробус, с цел спестяване на средства.

Алианс “Бизнес за България” е създаден преди 10 години, в него участват четири български фирми, които работят на руския пазар – “Спарки Елтос”, “Видексим”, “Солвекс” и “БРК Козметикс”. Досега той е дарил на центъра в Ловеч 23 хил. долара.