От богатата на събития програма, с която  отбелязваме 144-годишнината от гибелта на Апостола на свободата, искам да откроя няколко акцента, които са с вход свободен и би трябвало да се видят от нашите граждани.

На 19 февруари, неделя, от 16 часа има среща-разговор за делото на Апостола в Ловешко с проф. д-р Пламен Митев от Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тази среща е в салона на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“

От 19 часа в театъра е спектакълът „Последната нощ на Апостола“ – една продукция на ансамбъл „Българе“. Входът е свободен.

Спектакълът „Последната нощ на Апостола” е създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” – Христо Димитров и на актьора Димитър Селенски, който съживява образи от историята, които те хващат за гърлото и спират дъха ти.

Посещенията в музей “Васил Левски” в Ловеч и Къкринското ханче в село Къкрина на 19 февруари също са безплатни, като за посетителите са подготвени специализирани беседи.

За 12,30 часа на Къкринското ханче е предвидена живата картина „Клетва на комитетски дейци“, както  и ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски.

Същия ден е дискусията за делото на Апостола с представители на Фондация „Безсмъртни българи“ и Теодор Тончев – главен уредник в Регионален исторически музей – Ловеч. Разговорът е в Клуба на дейците на културата от 14 часа.

Гражданското поклонение на паметника на Васил Левски в Ловеч е от 18 часа.

Тази вечер е прожекцията на документалния филм „Черна легенда“ от 18 часа.

6 коментара

  1. Сещам се за една песен веднага, пее се за един комсомолски секретар 😀

  2. … нещо не виждам написано и за ежегодният туристически поход на ТД “Стратеш” до с. Къкрина през местн. “Пази мост”. Защо ли…? Нима не е част от общият ни граждански календар?

  3. За да сме максимално коректни: от 18ч е поклонението, организирано от Община Ловеч, а ГРАЖДАНСКОТО шествие е от 19:30ч. Фактът, че никъде не го споменавате, доказва, че това жалко подобие на медия е в абсолютно обслужване интересите на кметицата, а не интересите на гражданите. Информацията е манипулирана 😉

  4. Сайтът вече отрязява само събития и новини угодни на партията! Нали, свободна медийо!? 😀

Comments are closed.