oic1208131Управляващият орган на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) стартира нова процедура за обучения на централната и областните администрации. По процедурата могат да кандидатстват областните и централни администрации. Общият размер на отпуснатите средства по линия на ОПАК е 2 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за отделните проекти е 20 000 лв., а максималният размер е 90 000 лв.

Процедурата е насочена към повишаване на квалификацията и професионализма на служителите от централната и областните администрации чрез целенасочени обучения, които са включени в каталога за обучения на Института по публична администрация (ИПА), компютърни и чуждоезикови обучения, други обучения като работа със специфични групи граждани, обучения по ключови компетентности, специализирани обучения, които са пряко обвързани със специфичната дейност, която изпълняват служителите на съответната администрация. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 18.11.2013 г.

ОПАК предоставя 10 млн. лв. за развитие на електронното управление по процедура за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ на централните администрации. Процедурата е по приоритетна ос ІIІ „Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление”, подприоритет 3.1 „Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление”. Минималната стойност на проектите, с които могат да кандидатстват централните администрации, е 50 000 лв., а максималният размер съответно – 350 000 лв. (за проекти за въвеждане и сертифициране на СУК) и 800 000 лв. (за разработване и внедряване на електронни административни услуги). Общият размер на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е в размер на 10 млн. лв. Предвиден е 18-месечен срок за изпълнение на одобрените проекти. Срокът за кандидатстване е 1 месец, считано от 15.10.2013 г.

Националното координационно звено в качеството си на Оператор по Фонда за двустранни отношения на национално ниво по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 обявява покана за набиране на предложения в следните две тематични области:

–          Обмяна на знания и добри практики в борбата срещу наркотиците и организираната престъпност, деца и младежи в риск (приоритет 1);

–          Популяризиране на европейските ценности и по-специално изучаването на история в мултикултурно общество (приоритет 2)

Проектите трябва да са с бюджет мин. 5 000 евро и максимум 30 000 евро като не се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите. Допустими кандидати са програмните оператори съгласно Споразумението; министерства и други държавни органи; начални и средни училища, университети и изследователски организации; местни и регионални власти; нестопански организации, регистрирани по ЗЮЛНЦ. Предложения могат да се подават до 15 декември 2014 г. като на всеки три месеца ще се извършва проверка и оценка на постъпилите предложения.