izdanka2506146Павлин Иванов

Тази сутрин, след сигнал на граждани за наводненият, за кой ли път подлез под „Моста за никъде“, отидох към мястото за да мога да ви информирам за ситуацията. По този повод участвах и в конфликт с двама служители, облечени с униформи на СКОРС, но категорично отказващи да се легитимират като такива с аргументираното: Къв и ти бе? и закрили с ръчички служебният си бадж висящ на вратовете им.

Но как започна всичко:

Както вече споменах, по сигнал на гражданин, се насочих с автомобила си към подлеза. Тук няма да се спирам на разхвърляните без грам мисъл знаци, а ще продължа нататък. Паркирах автомобила си в района на ДЗИ и пеша тръгнах към подлеза. По пътя заснех нагли автомобилисти, паркирали на плочките до блок „Мир“ и върху тротоара от страна на „Овъргаз“.

От далеко заснех и входа на подлеза, на които бял лек автомобил, без никакви опознавателни знаци на някоя служба, беше спрял напреко на платното за движение. От далеч се виждаше, че има някой вътре в тях, но докато стигна до там, в колата нямаше никого. Нямаше никакви поставени знаци, нито обезопасителна лента, каквато се поставя при аварии.

Спуснах се с апарат в ръка към подлеза и започнах да снимам. Направих няколко снимки, когато някъде зад гърба си чух викове: Ей къв си ти бе? Какво правиш тук! Махай се от тука!.

Тъй като съм с гръб, не разбрах кой е този, когато някакви диваци овикваха за нещо. След повторното повтаряне на мантрата, се сетих, че може пък да се опитват да установят някакъв контакт с мен, макар и по странен начин. Обърнах се.

Двама служителите, облечени с дрехи наподобяващи на тези, с които се обличат СКОРС ме треснаха с въпроса:

Къв си ти бе? Що снимаш тука? Махай се веднага!

Тръгнах към тях с апарат в ръка, с ясното усещане, че ще се стигне до разправия с оглед на тона и използваният по красноречив и недвусмислен речник от думите: „Къв си ти бе“.

Беше ми обяснено, че не мога да снимам и че трябва да питам и т.н.

Разбира се, влязохме в остър спор мога ли или не мога снимам на обществено място, каквото безспорно е един наводнен подлез в центъра на областен европейски град.

Поискана ми беше лична карта. Естествено, не я предоставих, защото единственият, който може да ми я иска е само служител на МВР. Показах си журналистическата карта. Поисках да се легитимират, тай като не видях добре имената им на баджовете.

Облечените хора, твърде вероятно с дрехи СКОРС, категорично ми отказаха да се представят с убедителното и вече доста познато: „ Къв си ти, че да ти се представям! Ай махай се бе!“.

Уведомиха ме, че ще ми напиша акт за дребно хулиганство, припомниха ми, че трябва да се съобразявам за да не се разправяме по друг начин и ме заплашиха, че ще извикат полиция.

Настоях за това! За съжаление, нищо не направиха и на този етап, останаха само заплахите и продължаващото настояване „Махай се от тук!“ и „Изчезвай“.

Все пак, ме уведомиха, че е трябвало да се представя (макар че при слизането ми към подлеза нямаше на кого) за да снимам и че е трябвало да питам дали може да се снима! Вероятно имаха предвид, че първо трябва да ги намеря под някоя сянка, да им се представя, да ги попитам дали може да снимам на обществено място и евентуално, ако получа тяхната благословия да си свърша работата.

Няма да ви разказвам, че спорът се случи, беше доста разгорещен и в края на крайщата, полиция беше извикана и тук е момента да благодаря на служителите на МВР, които се показаха като познаващи добре закона хора и се държаха изключително адекватно!

Но да се върнем на двамата хубавци, които криеха с ръчички баджовете с имената си.

Единият, вероятно, охранител тръгна с побелелите си коси надолу към наводненият подлез, като преди това ми каза, че там имало ток и това било причината да не ме пускат.

Странно, но както споменах, а и от снимките се вижда, за безопасност и дума не може се изговори, защото това, че е спряла някаква необозначена бяла кола някъде си, без да има знаци, охранителни ленти и живи хора, които да информират, надали е изобщо начин да се охранява нещо, пък било то и наводнен подлез.

Та същият беловлас пенсиониран полицай, както той сам се представи, ми разказа за отношението си към медиите и как след като журналистът Москов е „съсипал“ цялото му семейство, този същият днес беловлас бивш полицай го е изгонил от Ловеч. Един вид трябваше да се респектирам недвусмислено от мощта на този човек и да си подвия опашката и да хукна през глава да бягам.

Другият, доста по-млад, но също така облечен в дрехи вероятно на СКОРС, също отказващ да се легимира, ми обясни толкова ясно и разбираемо, че съм господин никой, като заяви твърдо, че не чете дори 24 часа, камо ли някакъв си ловешки цитирам „пепър“, който при това е цитирам „булшит“!

Ние сме служители на Общината!, казаха твърдо двамата граждани, докато чакахме заедно полицията. Не ми стана ясно как мога да установя това, след като не се представят, но по държанието, речника и тоталното непознаване на правната наредба, категорично се съгласих с тях.

Беловласият господин, вероятно охранител към СКОРС, ми обясни, че той е някой, защото е по чл. 28 от закона за МВР (бел.р. – може и да е 29, но на записа не се чува добре) и трябва да изпълнявам неговите разпореждания.

Естествено не се съгласих, защото се оказа, че познавам правата и задълженията си по-добре от тези хора, но това не е важно.

Мисля, че в общи линии за случката, която между другото не е прецедент, ви стана ясно за какво иде реч.

Разбира се, утре ще подам официална жалба срещу тези хора, а днес веднага след случката информирах началника на СКОРС Гриша Генов.

Да преминем към въпросите, които при първа възможност ще задам на кмета Казанджиев:

  1. Трябва ли да познават нормативната уредба служителите на СКОРС?
  2. Защо крият имената си и не се легитимират?
  3. Това ли е разбирането на Община Ловеч за безопасност: някаква необозначена кола спряла на път, без табели, без обезопасителни ленти, с необмислено добре разположени знаци?
  4. Има ли право да искат лична карта на гражданите?
  5. Могат ли да напишат акт за „дребно хулиганство“ на гражданин или са гледали много филми?
  6. Трябва ли реално да охраняват един обект при авария или според Казанджиев е достатъчно да се сложи само някаква бяла кола на пътя и всички трябва да се сещаме чия точно е тя?
  7. Допустимо ли е невъздържано наглото поведение на блюстителите на реда?
  8. Трябва ли да лъжат служителите на СКОРС гражданите за правата и задълженията им?
  9. Трябвали да заплашват гражданите?
  10. Кой назначава подобни хора на работа и кой носи отговорност за неадекватното им поведение и тоталното непознаване на нормативната уредба?

Въпроси много ..

Всичко това обаче идва и след оплаквания на българи живеещи в чужбина, които идват в Ловеч и спрямо тях служители на СКОРС имат същото отношение, включително неправомерно искане на лични карти, включително задържането на личните документ! Писна ми да се извинявам на хора от други градове, които се оплакват и да обяснявам, че градът ни е хубав и някак случайно е станало така, че това за първи път се случва …

Това ли е разбирането на кмета Казанджиев за неговите служители? С такива хора ли ще пазим Ловеч?

Щом нашият СКОРС е назначил на работа подобни екземпляри, не ми се мисли що за птици са назначени от Областният управител Милко Недялков като „пазачи-сътрудници“ по програма „Сигурност“!

 

 

 

skorsizdanka250614111За капак на всичко,червеният “Мерцедес” на СКОРС, получен като дарение, също така необозначен по никакъв начин, спира на Градската градина! Служба за пример, нали!

Този пример ли дават служителите на СКОРС на ловчалии и защо правилата не важат за този отдел на Община Ловеч, не става ясно!

17 коментара

  1. МИЛИЦИОНЕРИ…

  2. Офицер от ДАНС отишъл при чобан в планината и казал:
    – Имаме сигнал, че криеш животни на кошарата и трябва да те проверим!
    Чобанът рекъл:
    – Кой си ти и с какво право ще ме проверяваш?
    ДАНС-аджията извадил служебна карта и му го показал.
    – Виж хубаво какво пише тука! Аз съм офицер от ДАНС и имам право да правя каквото реша!
    Чобанът вдигнал ръце:
    – Щом е така – проверявай. Гледай каквото си искаш, но само там отляво на кошарата има едно заградено място – там не пипай. Ако отидеш да се вреш – не отговарям!
    Естествено ченгето първо се насочило точно към заградения егрек, където чобанът го посъветвал да не бара. Като открехнал вратата, в следващия миг тя се откъртила с трясък, отвътре изкочила една бясна биволска буга и погнала в страшен галоп куката. ДАНС-аджията бяга панически със сетни сили, но бугата го застига и амен, амен да го грабне на острите роги и да го изкорми. Тогава чобанинът, който гледал тази баталия отстрани оградата се провикнал с цяло гърло:
    – Картата-а-а-а-а-а-а-а-а-а! Покажи му картата-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а!

    1. Картатааааааааааа, Ха, ха, ха … така са свикнали, с картата.

  3. Ние сме служители на Общината!, казаха твърдо двамата граждани 🙂

  4. Куцо, кьораво и сакато е назначено в тая измислена службица.Бас хващам че не ги проверяват за психическа годност,а трябва! Всеки комплексар с власт се държи така.Докога бе?

  5. Жива да не бях Божееее! Ама какво да ме учудва? То си е в реда на нещата, човек който си мисли, че е придобил някаква власт / в случая крайно малка и смешна/ да си мисли, че може да се държи по този арогантен и нагъл начин, като някакъв дебил. Алоууууу, къв си ти бе ? Ще се държиш, уважително и почтително с гражданите, които ти плащат заплатата, без значение в каква ситуация и при какви обстоятелства си поставен, дрисня такава. Как ги избират тия бе? От пикоч ли са направени ? Като не могат да работят с хора и са вечно в някакви конфликти да вървят и да се хванат на някаква сериозна работа. Работа, която да прилича на мъж, а не да ми се вози по цял ден и да се прави на ербап с обикновенния човек. Ай, ще им се и невидяло …………….

  6. Трезво-мислещите. Докато сайта позволява незапазване на имена всеки ще си пише под който ник дойде. Особенно пък от ник “Анонимен”

  7. Пусни снимките да видим, какво толкова е станало!

  8. СКОРС е станал за посмешище в града. Никой не им обръща внимание. Крайно наложително е Боби Митев да оглави отново тази структура, защото той е доказал, че може много добре да работи с хората, да си изпълнява задълженията и не допуска подобни издънки.

    1. Koe si ti jalko podobie na choweshki indiwid, ta izpolzwash nika mi? Kakwo pokazwash s towa-che vyobshte ne mojesh da mislish sam ili si mrysen plagiat??

  9. Работата е ясна. Рибата се вмирисва знаете откъде. Какъвто Кмета, такъв и шефа на СКОРС, такива му и подчинените- надути и безотговорни! Откакто не е шеф Боби Митев тази структура е от зле, та по-зле.И все връзкари в нея..

  10. На тези двамцата (беловласият не е Куфара, а един друг очилат шеметен екземпляр) преди близо два месеца подадох официален сигнал за фрапантно нарушение на забраната за движение на автомобили по алеите около Зоопарка. Не благоволиха да си затътрят задниците, нито пък да информират КАТ или който и да било друг. След15 мин безплодно чакане отидох да ги видя с какво толкова са заети. Намерих ги на площад “Тодор Кирков”, удобно седнали на столчета, да гледат сватбарите пред Младежкия.
    За случая уведомих неофициално Гриша Генов.

  11. типично по български разбират задълженията си , ма такава ни държавата , такъв ни и СКОРСа……

  12. Беловласия господин е Любчо Коларов известен като Куфара като пенсиониран милиционер смени сто работни места. що не си гледа пенсията вече толкова млади са безработни

Comments are closed.