Радка Рашева

На 13 и 14 май  се проведе  НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА СТАРАТА ГРАДСКА И ШЛАГЕРНА ПЕСЕН “ОТ НЕБЕТО ИДВА ЛЮБОВТА”  в с. Чавдар, област София. Участваха  състави от цялата страна. Улиците на селото бяха „изпъстрени” от красивите тоалети и разнообразието на   шапки на участващите групи във фестивала. В посочения за начало час кметът на селото г-н Пенчо Геров пожела успех на участниците и журито. За радост на всички, в него централната  роля беше поверена … на Бони Милчева. Конкуренцията между 59-те участници беше страхотна, но изпълнението  на група „Югла” ( с. Йоглав, община Ловеч) предизвика овациите на многобройната публика и се класира на престижното и заслужено трето място.

На фестивал, като на фестивал – песни, музика, приятни емоции, нови запознанства, нови приятелства, много снимки за спомен. И още нещо – добра организация до последната и най-малка подробност. Нашата група благодари на кмета г-н Геров, Община Чавдар, Народно читалище „Надежда 1900” и жителите на селото, които направиха така, че  да се чувстваме добре, като желани гости и добри приятели.

       Село Чавдар – село приказка…  Намира се между  Стара планина и Средна гора в много красива местност, на 70 км от София. Населението му е около 1100 жители.

Преди няколко месеца в интернет случайно попаднах  на публикация за селото. В сайта на общината имаше  още  положителни и интересни публикации за историята и настоящето й. Но едно е да четеш и гледаш снимки, а друго е  когато го видиш  „на живо”.  Е, видях, всичко е истинско – асфалтирани  улици без дупки, тротоари с цветни плочки, цветни фасади на къщите, красив площад с фонтани , много цветя и зелени площи, удобни пейки за почивка и среща с приятели,  модерна детска градина и училище, параклис на покровителката на селото „Св. Петка”, Археологически  парк „Тополница”, неолитно селище, добри и работни хора.  На където и да погледнеш, виждаш нещо красиво, което ти създава настроение и самочувствие.  По думите на чавдарци в тяхното село  няма безработица, няма  кражби и насилие. Попитахме кмета как са успели от едно обикновено село да направят приказка. Отговорът беще „ С мерак”. Но всички знаем, че само мерак не е достатъчен.  За да се промени  облика на  общината  са използвани средства  от ЕС, от спонсори, доброволен труд , отговорни граждани и преди всичко родолюбие.  Тази община има от всичко  по малко и волята да продължи да създава красоти и комфорт  за себе си и за многобройните гости и туристи.

 

       Оказа се, че  Община Чавдар и Ловеч имат сериозни връзки. Последната за сега е участието на група „Югла” в Националния  фестивал на старата градска и шлагерна песен „Любовта иде от небето” , където намерихме добри приятели и се надяваме, че това приятелство ще продължи.

На 6 февруари 2008 г. чавдарци полагат основите на параклиса „Св. Петка”. Освещаването му се осъществява на празника на селото 2 май с. г. от Ловчанския владика Гавраил, добър приятел на кмета  г-н Геров.

А повече от век преди това, през 1899 г. , при управлението на Либералната партия населението му приема селото да се казва   Радославово, на името на водача на партията и наш съгражданин д-р Васил Радославов,    който през годините заема различни политически  и държавни постове. Легендата разказва, че когато Радославов е посетил селото, поседнал край река Тополница и почуквайки с бастунче по речните камъни, възкликнал : “Ако има рай на Земята – това е България, ако има рай в България – той се намира тук” [в Радославово ].

От 1946 г. името на селото е Чавдар, име  достойно за неговите смели и трудолюбиви хора.