vlakche2207151Иво Райнов

Вече писах, че Агенцията държавна финансова инспекция приключи одита на обществената поръчка за атракционното влакче. Със заключение за индикатор за измама и констатации за редица законови нарушения. Както обещах ще разкажа подробно за заключенията на одитора с фактите и думите записани в доклада. Всяко твърдение, име или нарушение, за което уважаемия читател ще прочете в следващите редове е  най-добросъвестно заимствано от одитния доклад.  Правя тези публикации с искрената убеденост, че гражданите са в правото си да знаят за всички нарушения, извършени с публични средства.

Нарушения, за които точно гражданите ще трябва да плащат и сега, както и в редица предходни случаи. Споменаването на всички имена ще бъде направено в контекста, с който те са записани в одитния доклад. Мое задължение като общински съветник е да представя нарушенията и техните извършители както ги е видял, определил и записал одитора. Тъй като вече ми задаваха въпроса за последваща вина и отговорност, смятам това за компетенция на следствие, прокуратура и съд. Само те могат да определят дали има виновно извършени деяния.

И така одитен доклад № ДИ 2 ЛЧ-5/3.10.2016 е изготвен на основание заповед № ФК-10-966/4.08.2016 година, подписана от директора на Агенцията за държавна финансова инспекция. Основание е чл. 10, ал 1, ш.3 и чл. 5 от Закона за държавната финансова инспекция и във връзка с Постановление от 21.07.2016 г. на Окръжна прокуратура – Ловеч. Одитната проверка е със задача „Проверка законосъобразността в областта на обществените поръчки, при възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на атракционно влакче – локомотив с два вагона“, финансиран от ОП „Регионално развитие“, съгласно договор за безвъзмездна помощ  № B161PO001/3.1-03/2010/032/3-08.2012.

В проекта са предвидени 9 обществени поръчки. Под № 5 е записана процедурата по обществената поръчка за влакчето. Стойността на влакчето е формирана на база сравнителна оферта от 18.11.2010 година на фирма The Point international град Търговище. Офертата е за продукт на италианската фирма „КАЛП“, лидер в производството на атракционни съоръжения. Базовата цена е 139 000 € и са предложени аксесоари за още 17 400 €. Ползвайки именно тази оферта  в приложение Б3 към Апликационната форма „Технически спецификации за доставка“ на позиция 45 е записано атракционно влакче с два вагона на стойност 300 000 лева без ДДС.

На 02.06.2014 г. Десислава Радославова Йорданова /Стойнова/ в качеството си технически сътрудник по проекта изготвя техническото задание относно обществената поръчка „доставка на атракционно влакче – локомотив с два вагона“. Техническото задание е съгласувано от Тотка Василева Симеонова, като ръководител на проекта и Цветомир Милчев Минчев- юрист на общината и предадено на Камелия Вълчанова – началник отдел „Разходване на средства и контрол“. С решение 075/ 26.06.2016 кметът Минчо Казанджиев открива процедура за възлагане на обществена поръчка „Доставка на туристическо влакче – локомотив с два вагона“. Решението и обявлението са изпратени до изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки за вписване в регистъра на обществените поръчки. В обявлението е посочен краен срок за представяне на оферти 17.00 часа на 06.08.2016 г. Обявлението съдържа минималните технически параметри на локомотива и вагоните и прогнозна стойност от 300 000 лева без ДДС. В предвидените от закона срокове постъпват писмени запитвания от „Еврогеймс“ ЗДДЗ град Варна и „Кейбъл Тех“ ООД град Варна. В определения с обявлението срок постъпва само една оферта по обществената поръчка -на „Еврогеймс“ ЗДДЗ град Варна, регистрирана с вх. № ОП-58/6.08.2014 – 16.53 часа.

Със заповед №096/07.08.2014 кметът Минчо Казанджиев назначава комисия за провеждане на откритата процедура по обществената поръчка в състав:

Председател :Камелия Петрова Вълчанова – Началник отдел „разходване на средства и контрол“ , с квалификация „икономист“

Членове:

1.Цветомир Милчев Минчев – юрисконсулт, Община Ловеч

2.Найден Николов Вълчев-главен експерт „Обществени поръчки“,  Община Ловеч, с квалификация икономист

3.Димитър Михайлов Димитров – Директор дирекция „Икономическа политика и бюджет“, Община Ловеч, с квалификация „инженер“, специалност“ индустриален мениджмънт“

4.Тодор Тодоров Цветков – старши експерт ООД, Община Ловеч, с квалификация „инженер“, средно специално образование „Двигатели с вътрешно горене“

Както се посочва в одитния доклад в чл. 34, ал 2 на ЗОП е записано, че в състава на комисията задължително се включва един правоспособен юрист, а останалите членове са лица, притежаващи необходимата професионална квалификация и опит в съответствие с предмета и сложността на поръчката. Одиторът констатира, че при извършената финансова инспекция се остановява, че в състава на комисията, назначена със заповед на кмета Минчо Казанджиев е включен правоспособен юрист, но от останалите членове нито един не притежава необходимата професионална квалификация и опит в съответствие с предмета и сложността на поръчката „Доставка на атракционно влакче-локомотив с два вагона“, с което не е спазено второто императивно условие, предвидено в чл. 34, ал 2 от ЗОП. Това обстоятелство създава последствия, за които ще разкажа в следващата публикация.

Одиторът посочва, че при извършената финансова инспекция при проверката на документацията за участие в процедурата, обявлението и работата на комисията, назначена от кмета Минчо Казанджиев се установява, че в обявлението и в документацията за участие се изисква участниците да са сертифицирани при производство, доставка и сервиз на туристически влакчета и ремаркета за влакчета. Одиторът счита, че обществената поръчка е с обект „доставка“ по смисъла на чл. 3, ал 1, т. 1 от ЗОП /обн. ДВ, бр. 28/2004 г….изм. ДВ, бр. 33/2012 г./., което означава, че доставката може да бъде предложена от различни оператори, включително и такива, които не са производители на влакчета. Записано е, че при тези обстоятелства така поставените в обявлението и документацията изисквания не осигуряват спазването на чл. 2, ал.1, т.2 и т.3 от ЗОП /ДВ, бр.37/2006 г./, а именно свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.  Според заключението на одитора на 26.06.2014 г. Минчо Стойков Казанджиев, в качеството си на кмет на Община Ловеч и възложител на обществени поръчки е одобрил обявление за поръчката и документация за участие с включено изискване, с което необосновано е ограничено участието на лица в обществената поръчка в нарушение на чл. 25, ал 2 от Закона за обществените поръчки/обн. ДВ, бр. 28/2004 г….изм. ДВ, бр. 37/ 2006 г./. За установеното нарушение по време на инспекцията на виновното лице е съставен и връчен акт за установено административно нарушение №11-01-560/3.10.2016 г.

В условията на посочените по-горе ограничения оферта подава само един участник, който назначената от кмета комисия, чийто състав не удовлетворява изискванията на закона за професионална квалификация и практически  опит, съответстващ на предмета и сложността на поръчката, класира на първо място в откритата процедура. Както вече знаем това е „Еврогеймс“ ЗДДЗ, чиято оферта, както ще стане ясно по-късно, не само не съответства на всички технически изисквания, но и представя документи с невярно съдържание. За тези факти, още нарушение и конкретни виновници в следващата статия.

2 коментара

  1. Ценно ми е времето да се хабя в пояснения,че неучастието на специалист по техническата част още не означава лошо проведена процедура.По същия начин стои и въпросът с изискването за сертифициран производител-доставчик.Обикновено производителят доставя на по-ниски цени от прекупвачите и обикновено по-добре се справя при необходимост от ремонт/пример за неадекватно възлагане ремонт на непроизводител ни дава министър в оставка Ненчев с глупавото въэлагане ремонта на руските мигове на полска фирма – е ,ами провали се г-н Ненчев и пак опря до Русия/.
    И освен това ,г-н Райнов,по искане на Корнелия Маринова за тази поръчка има и досъдебно производство.А в такива случаи до приключване на наказателната процедура,не се допускат коментари!Приемат се като опити за влияние върху органите,извършващи процедурата.
    Инак,продължавай да помагаш на Кметицата!Тя бързо забравя всяка помощ!Ако чакаш нещо?!…Забрави!

Comments are closed.