oblast1005131Административният съд в Ловеч остави без уважение искането на Десислав Цветанов в качеството „За Кмет на Община Тетевен” и на Милен Милев за спиране на допуснатото предварително изпълнение на Заповед на Областен управител. Това реши Административният съд в закрито съдебно заседание на 29 октомври. Делото е образувано по жалба на Десислав Цветанов и Милен Милев срещу заповед на Областен управител, с която е назначен Борис Врабевски за временно изпълняващ длъжността кмет на община Тетевен до полагане на клетва от новоизбрания кмет на общината.

От представените документи е видно, че Областен управител е упражнил правомощията си. Съдът счита, че искането за спиране на заповедта е неоснователно и го оставя без уважение.

Жалбоподателите могат да обжалват съдебното решение в 7-дневен срок.

 

Припомняме, че Областен управител Ловеч назначи на 23 октомври т. г. нов временно изпълняващ длъжността кмет на община Тетевен. Заповедта, подписана от зам.-областния управител Георги Терзийски, е на основание чл. 32, ал. 1 от ЗА, във връзка с чл. 42, ал. 8 от ЗМСМА и във връзка с Решение № 1632 от 31 август 2015 г. на ЦИК и Решение № 140 от 16 октомври т. г. на Общинската избирателна комисия в Тетевен.
Общинският съвет на Тетевен не е избрал временно изпълняващ длъжността кмет на общината, както е разпоредено в ЗМСМА. Законът задължава областният управител при тези обстоятелства да назначи временно изпълняващ длъжността кмет на община.
Новоназначеният временно изпълняващ длъжността кмет на община Тетевен до полагане на клетва от новоизбрания кмет на общината е Борис Врабевски.
Разпореждам предварително изпълнение на заповедта, с оглед важни държавни и обществени интереси, по повод провеждането на избори за общински съветници и кметове и национален референдум на 25 октомври 2015 г., както и обезпечаване функционирането на общината, във връзка с издаване на актове по гражданско състояние и предоставяне на услуги на граждани на основание чл. 60, ал. 1 от АПК, се казва още в заповедта на Областен управител.