adminsad1801131На 29.04.2013г. в Административен съд Ловеч за първи път се проведе „Ден на отворените врати“. Целта на инициативата е повишаване правната култура на гражданите и запознаване обществеността с дейността на съда.

На интернет сайта на съда бяха обявени часове за провеждане на организирани обиколки на съда с придружител. От тази възможност се възползваха ученици от 6 клас на ОУ “Васил Левски” гр. Ловеч и ученици от 10 клас на Гимназия за чужди езици “Екзарх Йосиф І” гр. Ловеч, като към обиколките интерес проявиха и пенсионери от града. Административният секретар на съда запозна гостите с функциите и структурата на съдебния орган, видовете разглеждани дела, дейността на регистратурата и на съдебното деловодство по образуване и движение на делата, дейността на съдебните секретари, правомощията и дейността на съдиите, процесуалните срокове за постановяване на съдебните актове и за тяхното обжалване. Пред посетителите беше представена кратка статистика за дейността на Административен съд Ловеч и увлекателна информация за сградата на съда. В заседателната зала на 4-ия етаж системният администратор на АС Ловеч направи мултимедийна презентация на интернет сайта на съда – как може да се направи справка за съдебно решение по дадено дело, как може да се провери графикът за насрочените съдебни заседания, разделите за контакти със съда, за новини и съобщения. Посетителите разгледаха регистратурата и деловодството, съдебни кабинети и съдебните зали. В съдебна зала №1 нагледно им беше показано как протича съдебният процес.

В рамките на инициативата председателят на съда г-жа Габриела Христова се срещна с ученици и граждани на гр. Ловеч, както и с представители на местната бизнес общност. Административният ръководител поздрави гостите с „добре дошли”, като им поднесе подробна информация какво представлява и с какво се занимава административният съд, как се образуват, разглеждат и приключват делата и как се провежда съдебното заседание. Пред всяка от целевите групи Председателят на съда разпредели постъпили дела, разяснявайки начина на функциониране на електронната система за случайно разпределение на делата, и отговори на въпроси, интересуващи учениците и гражданите. Всички посетители получиха листовки с подходящо поднесена информация за създаването на съда, неговата специфика и функциите, които изпълнява.

1 коментар

  1. Те първо да вземат да се погрижат за правната култура на съдия Дианка Дабкова пък тогава да ми се правят на останалото. Ма я да питам нещо свръх секретно. При положение, че чл. 58 от АПК разрешава на бюрократа да отговори мълчаливо аз как да занеса в ЛАС решението за да го обжалвам? Секретно е понеже и от Европейски институции не ми дават отговор на този въпрос.

Comments are closed.