mostspar150513I

ОБНОВЕНА!

Община Ловеч уведомява, че около 18.00 ч. на 14 юни 2013 г. е констатирано аварийно състояние на транспортния мост над река Осъм на пътя Ловеч  – Севлиево при „Спарки – Елтос”АД.

Незабавно свиканият на място от кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев Кризисен щаб установи пропадане около петдесет сантиметра откъм оттока на средната опора на съоръжението  в резултат на изнасяне на материала на основата от силното течение при сегашното ниво на реката. Вледствие на това  пътното платно откъм оттока над опората е пропаднало и са се открили фуги над трите опори.

Ограничено е натоварването на моста поради опасност от допълнително пропадане и евентуално разрушаване.

Принудително са прекъснати всички инфраструктурни връзки за подаването на природен газ, вода и електроенергия.

Преустановено е движението на пешеходци и пътни превозни средства, за което са уведомени засегнатите фирми.

Предстои създаването на нова организация на движението по обходни маршрути.

За създадената обстановка са уведомени Агенция „Пътна инфраструктура”, Спешна помощ и фирмите по сметосъбирането.

Предприемат се мерки за възможно най-бързо възстановяване на съоръжението и нормализиране на обстановката в района на аварията.

11 коментара

  1. Информацията, че моста е затворен около 18 ч. е невярна.Минах по него в 19ч. Добре е, че не се случиха трагични инциденти при друг съпътстващ факт – буйната река.

  2. Та след като мостовете не издържат някой ще има ли куража да обжалваме пред Административен съд забраната да плуваме? То вече така ще трябва да се минава Осъма. Отделно общинарите са достатъчно неквалифицирани да преценят при какви количества валежи какво и кога ще стане. Ако се получи поредната водна изненада когато си на неподходящо място ….

  3. Нека се огледа и обиколният маршрут, защото и той ще пропадне при този трафик! Клоните на дърветата е редно да се отрежат, тъй като създават реална опасност при разминаване!

  4. някой ще каже ли нещо за премахването на върбовата гора в коритото на реката, за което се тръбеше че има и изпълнител и финансиране. днес пропадна моста, утре като придойде водата какво да очакваме – да станем Венеция ли?

  5. Уважаема г-жа Гешева, факт е , че Вие единствена сериозно поставихте най-острите въпроси за маршрута на първите 40 000 тона софийски боклуци които община Ловеч прие след решение на ОбС. Факт е също така, че кмета Ви увери, че няма да има проблем за избрания маршрут, тъй като в договора имаше клауза за получаване на финансови средства за поправяне на щетите по маршрута.

    Но през казачвеския мост са минали само първите 40 000 тона, а от вторите 40 000 тона само малка част минаха по въпросния транспортен мост на Ловеч, можете да си направите справка за това, че никакви 80 000 хиляди тона не са минавали по него.

    В сегашната ситуация мисля, че е по-важно да се организира гражданска подписка за незабавна реакция / още от понеделник/ от страна на държавата , от Фонд “Бедствия и аварии” /какъвто е нашия случай/ да бъде отпуснато финансиране за изграждането на нов транспортен мост в най-кратък срок – ЕДНА ГОДИНА.

    Всяко едно така наречено възстановяване, ремонтиране и каквито и да са козметични ремонти само ще забавят транспортната връзката с индустриалната зона и няма да е кой знае колко по-евтино отколкото изграждането на нов мост. Защото сега като ми тръгнат разни експертни комисии за установяване на състоянието, като започнат да се пишат препоръки за отстраняване на щетите и после да се престъпи към изпълнението им.. то за това време ще бъде проектиран и изграден нов мост с гаранция примерно от 50 години.

  6. *спомогнаха ЗА това…

  7. Г-н Заверджиев, бъди спокоен за вече единствения южен транспортен мост към “Вароша”, защото по него (поне засега) не са минали златоносните 80 000 тона софийски боклук, които основно спомогнаха до това, което се случи на северния към индустриалната част на града и към прословутото ново депо за отпадъци. През този мост минаваше маршрутът на тежките гондоли с балирания боклук.
    Сещаш ли се какво се случи и на казачевския мост, който е затворен повече от три години?! През него пък минаха 50 000 тона софийски армаган. Дано някой от съветниците писмено запита кмета кой трябваше сега да гарантира надеждността на маршрута. Когато аз, партийно непокорната, му зададох този същия въпрос преди 3-4 години, той се закле ( което ме разсмя), че няма място за притеснения, тъй като е направено обследване. Областна администрация тогава, по разбираеми причини, си покри главата с вестник. Кой страда и кой плаща?!
    Та те така (казано по партийному), г-н Заверджиев. 🙂

  8. http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/172.jpg

    “Всяко зло за добро”, тайно се надявам преминаването по Новият мост на Ловеч, “Осъмски вълни”, да се превърне в туристическа атракция по-голяма от Покрития мост, като наклонената кула в Пиза например и да заприижда мало и голямо от цял свят да го види

  9. Май множко му дойде на кмета?!Сцената във водата,моста…Ми като нищо може да се сдуха и другия мост!И тогава вече става интересно…

    1. Има и още едно интересно нали ни забрани на плуваме. Явно ще трябва да се научим да ходим по вода.

  10. “Предприемат се мерки за възможно най-бързо възстановяване на съоръжението и нормализиране на обстановката в района на аварията.”

    За какво точно възстановяване става въпрос? Дали пък възстановяване означава събаряне на моста и строителство на нов или този ще се възстановява- кой да ти каже…

    По сериозния въпрос е , че ни остана само един транспортен мост, който не се знае колко време ще издържи при новото в пъти по голямо натоварване…

    Кмете, кажи ни какво е техническото състояние на единствения останал транспортен мост и ако има проблеми, не е ли по важно първо те да се решат за да не пропадне и той…

Comments are closed.