abbalovech607151Иво Райнов

Шведската легенда АББА е свидна част от тинейджърските ми спомени. Неповторимата музика на АББА винаги ме връща в романтиката на онези отдавна отминали, но незабравими години. Затова удоволствието АББА на ловешка сцена ме грабна още с афиша. Още повече културното изкушение да чуя  музикалните им шедьоври в изпълнение на симфоничен оркестър. Събитието не излъга очакванията ми. Петъчният концерт на Русенската филхармония, посветен на вечните хитове на АББА се превърна в истинско културно събитие за тих и потънал в сивотата на ежедневието град като Ловеч.

Винаги съм си мислел, че музиката на АББА би звучала чудесно в изпълнение на симфоници. Може би, защото съм виждал едно-две техни изпълнения в подобен новаторски формат  на записи от преди тридесетина година. Попивайки музикалната наслада  от  спектакъла  си дадох сметка , че един великолепен класически оркестър може да изсвири всичко. Изслушах деветдесетминутния концерт със забравено удолоствие и истинско удоволствие за слуха. Брилянтните изпълнения на най-големите хитове на шведския квартет бяха огласени  от добре подбрани гласове. Нахъсаните сола на новоизгряващите звезди Дивна и близначките Алекс и Влади Димитрови бяха аристократично допълнени от доказаната класа на Мариана Попова. Въпреки опита да звучат максимално близко до познатото звучене, изпълненията на четирите певици внасяха оригинални нотки и собствено усещане за непреходната музика на гениалната шведска група.

Сигурен съм, че концертът беше истинска наслада за стотиците почитатели на групата, които изпълниха до краен предел залата на Ловчанското читалище. Не знама дали друго филхармонично събитие би събрало такава огромна и меломански настроена аудитория. Поне на ловешка сцена този концерт се оказа ичключително попадение за един класически оркестър. Някой биха го нарекли комерсия, но както се аргументира великолепният диригент на Русенската филхалмония Найден Тодоров, класика е това, което е надживяло времето. Всъщност позова се на думи, изречени от друга музикална легенда, Джон Лордс, с който съдбата му дава шанс да правят съвместен концерт по песни на Диййп Пърпъл. Настина концерти като този доказват, че АББА е класика, чиято музика е достойна за всеки голям оркестър.

Сред зрителите на музикалното събитие видях доста познати лица, разбираемо предимно от моето поколение. Сигурен съм, че са преживели вечерта подобно на мен обзети от събудена тинейджърска емоция. Тъжно, но вероятно логично, младата генерация пропусна концерта и великолепния пример  за запленяващата сила на синергията от различни музикални изкуства.

Само един дребен факт попречи концертът да се превърне в истински завладяваща магия.  Нестабилното време осуети предварителното намерение да се състои на сцената на средновековната крепост. Така обстоятелстгвата ни лишиха от удоволствието да се потопим в завладяващото въздействие на звука пуснат на свобода и едновременното докосване до непреходна музика и непреходна история. А и рязката промяна в предварителната организация създаде известни неудобства за част от зирителите, които трябваше да бъдат настанени на допълнителни столови или да изгледа концерта като правостоящи. Малките неблагополучия, обаче, не променят факта, че концертът на русенските филхармоници ще остане едно от най-знаменитите културни събития на лятото и удоволствието да си припоминим младостта, потопени в невероятната музика на АББА.

1 коментар

Comments are closed.