Яхва ли БСП протеста в Ловеч?

Прочетено10735пъти

markov1102131Павлин Иванов

Ловеч се включва в „НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ СВОЕВОЛИЯТА НА ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН и ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА В ОБЛАСТТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА“. Това се казва в постовете на новата ловешка Фейсбук група, която обяви, че събитието ще се проведе в неделя, 17 февруари от 12.00 ч. пред Областна администрация.

Създател на групата е младият социалист Христо Марков. Към момента присъствие са потвърдили 425 души. Пълна информация за събитието и неговите искания може да намерите във Фейсбук.

Абсолютно съм наясно, че точно в този момент влизам в една силно чувствителна тема и  позицията, която ще изразя, ще бъде разбрана от твърде малко хора, но честно казано ми идват в повече характерните за БСП манипулации.

На почти всеки един нормален българин му е пределно ясно, че:

–          Доходите ни през целия период на тъй нареченият преход са трагично ниски

–          Покупателната ни способност винаги е стигнала да избираме до там, какво да платим – храна или ток, вода, телефон, данъци …

–          Натрупвано е огромно социално напрежение

–          Енерго дружествата и останалите монополисти правят абсолютно каквото си поискат с потребителите

–          Няма справедливост! През годините няма вкарани политици и министри в затвора за извършените от тях злоупотреби

–          Протеста е предпоследна фаза в защитата на правото на българите за достоен живот

–          В момента, огромен брой българи са готови без много да му  мислят да скочат на всеки и за всичко, поради невъзможността да се справят с тежката ситуация в момента

Всичко това е повече от безспорен факт! А за причините за това положение всеки има различно обяснение.

Лично аз съм твърдо убеден в правото на сводно изразяване на мнение, протест и всякакъв отпор срещу всичко, което е в ущърб на интересите на гражданите. Мисля, че съм го доказал нееднократно.

Заедно с Данчо Заверджиев и Иво Райнов се опитахме два пъти да стартираме по законно установеният ред „Местна гражданска инициатива за определяне на цена на водата в условията на режим“. Не се получи. Може би защото нямаше политика, нямаше популистки тези, нямаше червени, сини или пембени политици.

Странно, но на чисто гражданска инициатива, касаеща всички живеещи на територията на община Ловеч не дойдоха тези, които днес искат да яхнат националният граждански протест в Ловеч. Лично аз не съм чул нито една тяхна позиция, мнение, становище. Не съм видял и минимално мръдване дори на уши в защита на граждански интерес.

Впрочем, яхването на предстоящият протест в Ловеч много ми прилича на едно друго събитие. Ако си спомняте, преди няколко месеца, дни след убийството на Ива, по повод един мой материал озаглавен „Тихо“, който публикувах в „Ловеч днес“ и във Фейсбук, на паркинга зад пощата се събрахме стотина човека за да изразим заедно съпричастността си към родителите на убитото момиче. Без речи, без лозунги, просто по човешки. Тогава, точно по същият модел се появи един социалист, които с няколко въпроса и подмятания изманипулира мръснишки хората, само заради няколко снимки и една дописка. Съжалявам, че не записах откровено манипулативните въпроси и подстрекателството, което на база абсолютно измислен факт му свърши работа. Тези, които бяха там, знаят.

Днес се случва същото. На базата на реални проблеми, натрупано социално напрежение, започнали вече ГРАЖДАНСКИ протести, този път друг, много по-млад социалист прави същото.

Ще бъда съвсем честен.

Иска ми се в Ловеч хората да се събудят и да осъзнаят, че животът им зависи единствено от техните действия или бездействия. Това се опитвам да показвам и чрез „Ловеч днес“.

Искаше ми се и в Ловеч да се роди граждански протест в най-чистият му вид, за да добият ловчалии самочувствието на граждани и да отстояват мнението и интересите си.

Иска ми се ловчалии да се развълнуват, да покажат чувства, да покажат смелост, да покажат лицата си, да се разгневят.

Искаше ми се протеста да остане граждански, поставящ реални, човешки проблеми, а не от него да се възползва една или друга политическа партия за някакви си свои цели!

Затова ми е трудно да кажа ще се включва ли в справедливото, според мен, въставане на хората срещу монополите или ще си свърша работата като само го отразя като събитие. Като проблемът е единствено в знамето, под което ще се проведе.

Просто не трябваше да става така! Но докато гражданите спят, партиите работят!

 

Питам се, ако не беше този млад социалист, щеше ли да има протест в Ловеч?

Питам се дали трябва да има някаква хигиена в това, след кого трябва да тръгнат хората или е по-важно съдържанието на протеста като искания. Днес аз нямам отговор.

Както написах в началото, абсолютно наясно съм с последствията произтичащи от моето мнение точно в този момент на гняв срещу всичко, което ни заобикаля. Следователно съм наясно, че вероятно ще бъда обвинен в какво ли не. Но така мисля аз и това е моето мнение.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%8f%d1%85%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87/

76 коментара

29 споменавания

Skip to comment form

 1. Тъй, тъй, Павлина, помръзва ме и не си подавам носа от апартамента… 🙂 Като съм протестирал през 1990 година по студентски стачки и денонощни митинги под прозорците на Пешо Танка единственото, което спечелих от тях, е брачни окови и вечно недоволна хазяйка вкъщи. Сега не ме пуска никъде по митинги, че да не се повтори историята.

 2. Г-н OFF, когато нещо се твърди – добре е да се подкрепя с доказателства. Аз ви заливам с факти аргументи, а от вас -само едни голи и безпочвени обвинения. Защо го правите – аз не знам. Но, само едно ще ви кажа – тези ваши твърдения, обвинения и набеждаване на Атака са част от инструментариума на тези, СРЕЩУ които ще протестирате и които много държат да се поддържа онази пропаст между гражданите и политиците. Много държат да ги има онези две обществени класи – висшата политическа класа и нисшата класа на безропотно-управляваните.

  Единствено АТАКА се опитва да разчупи този модел през последните 7-8 години и ТОЧНО това я прави опасна за самообявилата се политическа класа и точно това е една от най-сериозните причини да бъде мачкана, обвинявана и сатанизирана пред очите на набедените за „низша“ класа. За урок, назидание и сплашване.

  Питам ви – на протеста вие ще изразите недоволството си /от кого и какво/ и ще поставите искания, което е и въпросът – НА КОГО ЩЕ ПОСТАВИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ СИ, ИСКАНИЯТА СИ и ТЯХНОТО РАЗРЕШАВАНЕ?

  Второ – постоянно се тръби, че протеста НЕ Е политически, че НЕ ви интересуват политиците и партиите им и най-интересното – изобщо не ви интересувала политиката и политическите институции и субекти. Въпрос – ЗАЩО ТОГАВА ПОСТАВЯТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИСКАНИЯ?

  Трето – Атака само през последните дни организира няколко свои протестни митинга. Понеже не ни чуват вътре в Парламента, опитваме да ни чуят от извън парламента. Ерго, Атака организира само СЕБЕ СИ, а който дойде да ни подкрепи – добре дошъл! Честа практика на АТАКА последните 7-8 години.

  БСП защо не организира свой протестен митинг? Нали се сещате, че ще бъде тъпо да протестира срещу самата себе си? Защото 4 години докато управляваше БСП, само АТАКА протестираше и искаше решаването на тези днешни проблеми, ВСИЧКИ останали си траеха /вкл. днешните протестиращи/ и гледаха сеир как тъпчат и сатанизират Атака и как тогава БСП обясняваше, че това не са проблеми или че са невъзможни решенията, които се поставяха тогава и които са същите от протестиращите днес.

  Затова БСП само ви организира и стои в сянка. ИЗПОЛЗВА ВИ! Защото БСП няма нито смелостта нито доблеста на Атака да си направи свой протест и предпочита с „чужда пита помен да прави“. За Герб, ДПС и СДС/ДСБ да не говорим – там нещата са по-отчайващи и от БСП

  Не случайно ви дадох пример с Монсанто, Шеврон и АСТА. Тогава Атака натискаше вътре в парламента с политическият инструментариум, Гражданите натискаха отвън с гражданският инструментариум и …. нещата се получиха. Това наричам – ЗАЕДНО!

  Само че това „ЗАЕДНО“ е много опасно за „висшата класа“ и много пречи на онази максима „разделяй и владей“. Сигурно ще попитате, ама нали и Атака е политическа партия и е част от политическото тяло на държавата. Да, така е, НО, с една ОГРОМНА разлика – Атака е единствената ИЗВТНСИСТЕМНА партия, която НЕ приема СИСТЕМАТА и СТАТУКВОТО, наложени през последните 23 години.

  Ето защо, да се твърди, че Атака била като всички други и трябвало да носи отговорност като всички други е само една мисъл, родена в птичи мозък. Фактите и събитията от последните 8 години красноречиво говорят! Ако бяха приети тези предложения на Атака още преди 5-6 години – щеше ли днес да има масови протести? А ако гражданите бяха подкрепили тогава Атака и бяхме принудили правителството на БСП да одържави ЕРП-тата – щяхме ли днес да „философстваме“ кой протест чий е и кой го организирал? Просто нямаше да има за какво да се протестира. Така е и с всичко останало! Което пък обяснява защо сме станали за посмешище или обект за съжаление от цяла Европа!

 3. Г-н Пеевски, до гуша ми дойдохте с вашата Атака, която така гордо ни я навирате във всяка една тема побликувана в този сайт. Упоритостта която проявявате и ни занимавате с тази партия и нейният „гениален“ лидер безкрайно ми омръзнаха. Нямах никакво намерение да пиша този пост до вас, но честно ви казвам…..дразнете вече. Възхвалявате една партия и нейният водач Сидеров, а всички знаем, че въпросния господин, националист, и т.нат. , както сам се определя, обича да си подръпва от наргилето на ДПС.

 4. Г-н Bobi1225, това какво на вас ви е омръзнало – запазете го за себе си и не го развявайте като байряк. Тук все още е свободен форум и всеки пише каквото намери за добре. Писнало ми е от червени и сини партенки да ми дават тон в живота, какво да пиша и какво да говоря.

  Като те дразня – не ме чети. Някой да те кара насила да четеш или да се съгласяваш с написаното от мен? Що за наглост и болшевишка простотия? Ами да пишат и колегите от другите партии? Ако има за какво? И ако им стиска!

  На поредните ти лъжи относно Сидеров и Атака нямам и намерение да отговарям. То това ти е целта Боби, да оплюваш, да лъжеш и манипулираш. Не са ти проблемът моите постинги. На друго място те стяга чепикът. Толкова си умен, че ео можеш и не си навирай носът в „чуждата паница“.дно мое изречение не можеш да обориш. Чат ли си, умнико? Пиши, ако можеш и не си навирай носът в „чуждата паница“.

  *

  В помощ на БСП как се правят „нещата“ – „Протест на АТАКА срещу високите сметки за ток събра над 1500 души пред сградата на ЕВН в Сливен. За първи път от 15 години насам излизат на улицата толкова недоволни граждани, коментираха присъстващите.“
  Утре в Габрово. Миналия ден беше в София пред ДКВЕР.

 5. Eй, троянски, внимавай как се отнасяш с нашата Боби.

 6. Пеевски – ама моля ви се, прекрачихте всички граници на благоприличието… каква Атака, какви пет лева – спрете се и ви съветвам да не идвате с партийни знамена. Информация и доказателства в нета колкото искате – Гугъл знае всичко и Историята помни.
  Г-н Заверджиев – ще минем и без вас в неделя, много сте докачлив
  kesten – Чета и разбирам 🙂 Където е текло, пак ще тече. И тези ще ги свалим, като не стават и други да дойдат и тях така…. Но все пак някой трябва да си плати – Измяна, Длъжностни престъпления, Отговорност, Ревизия, Съд, Обявяване на нищожни сделки…..
  Докато няма ефективно осъдени за злоупотреби, разваляне на договори с тежест и връщане на суми и то за момент сегашен, нямам вяра никому.
  https://www.facebook.com/saprotiva?ref=ts&fref=ts

 7. На вниманието на Гражданина Марков:

  Във връзка с моите коментари тук по темата, заявявам :

  Първо- Всички коментари, които аз съм написал са от мое име и не изразяват мнение на никой друг, освен само моето лично мнение за Протеста.

  Второ- Дебело подчертавам, че аз тук не агитирам и не приканвам никого, да не участва в Протеста. Участието в Протеста е въпрос на личен избор и всеки сам решава дали да участва или не.

  Трето- Гражданино Марков, Вие с Вашето искане за Национализация ми отнехте възможността , аз да участвам в Протест, чийто генезис са надписаните сметки и непосилната за някои хора цена ‘тока’ .

  Четвърто – Аз не желая да участвам в Протест в който първото искане е Национализация . Това е единствената причина поради, която аз няма да участвам в Протеста и ако Вие Гражданино Марков заличите искането си за Национализация от исканията на Протеста, то няма пречка аз да участвам.

  Пето- Гражданино Марков, Вие и само Вие решавате дали да има още един участник в Гражданския Протест или да няма.

 8. „Vi Vi казва:
  14.02.2013 в 22:01

  Не знам този млад социалист кой е? Но много се радвам,че ще има протест в Ловеч, това значи че хората се събуждат, а и това ако си протим ЧЕЗ и Енерго Про и т.н. – това не те прави автоматично ляв, десен, националист или комунист.“

  Сериозно? Я разкрий тогава разликите между исканията на едни „некомунисти“
  „1. Национализация“
  и един „недесен“:
  „Аз протестирам срещу бездействието на държавата за разбиването на наложените монополи. Искам да имам избор от няколко доставчика, да купувам ток от този, който ми предложи условия, които най-добре удовлетворяват изискванията ми. Искам от цените да изчезнат всички онези скрити начисления, които покриват загубите от кражби на ток, от неплащане на тока на мургавите и др. тарикати, заемите, които бяха откраднати от правителствата на Симеон и тройната коалиция, за измамата Белене / които сега тегнат в сметките ни за ток, но никой не ги обявява открито/. Плащам си сам тока и не желая никой да ми го опростява или плаща. Но не желая да плащам тока на другите, както и разходите заради безхаберието на институциите за масовите кражби от далекопроводи и съоръжения, така и неплащания на сметки от електоралните единици с различен от моя майчин език.“
  Как да застана до протестиращи с абсолютно противоположни на моите виждания и и скания? И кой кого ще използва за своите партийни цели?

  • Vi Vi on 15.02.2013 at 21:31

  Разгледах коментарите. Някои ги плащат думите национализация – най-пресните примери са с Гърция и Албания 🙂 а и в много държави това се предоставя от държавни дружества, които доста добре печелят и са отговорни. Други започнаха да яхат дори и несъстоялия – се все още протест.

  Ето моето мнение. Престанете да гледате на хората като на електорални единици, а като на граждани, които вече са стигнали под дъното и няма какво да губят. Токът, който плащаме – не ни дели на леви и десни, на БСП-ри, СДС-ри , ГЕРБ-ери и т.н. За това загърбете различията. Това дори вреди и на бизнеса. На скоро с един мой познат от фейса – г-н Каролев, че високата цена на тока, липсата на ясни правила в регулацията, неизпълнението на поетите ангажименти водят до това. Щом фирмата не изпълнява задълженията си, то единственият вариант е примерът на Албания, очевидно че не сме дорасли за либерален пазар.

  Второ – моят съвет е – отидете като граждани на протеста, загърбете това, което ви разделя и вижте това, което ви събира – общата беднотия и непосилните за все повече хора сметки. И не се оставяйте да ви манипулират. Ще има пишман лидери, които да се опитат да "яхнат" протеста – не го допускайте. Отидете заради това, че има за какво да се протестира, а не да сте пионки в поредните политически схеми на някои пишман или мислещи се за политици люде.

  Малко препоръки ако искате да отидете:
  1- во не се заяждайте с органите на реда;
  2-ро ненарушавайте обществения ред;
  3-то спазвайте установения маршрут и време за провеждането му;
  4- то проверете дали има подадено уведомление в общината и тя дали е разрешила провеждането му;
  5-то носете си топли дрехи и някоя подгряваща – неалкохолна напитка;
  6-то въпреки,че сте задължени не само при протест – носете си личните карти;
  7-мо не отвръщайте на тъпи провокации;
  8 – носете удобни обувки.

  Аз лично много се радвам,че лека по лека ще събужда гражданското общество в този град, а относно статията до г-н Ивано и други представители на гражданското общество, относно критиката че млад социалист.. ами момчето се е сетило и е решило до направи нещо, а не да кисне като нас по разни сайтове и да дава акъли.

  Аз лично го адмирирам и не ми дреме за политическите му убеждения да са се сетили други и да го проведат.

  Пожелавам ви успех и наистина да бъде един културен и граждански протест, а не псевдо митинг на партиите в града.

   • Ivan Kiro on 15.02.2013 at 21:39

   То и в гърция са недоволни от високите сметки

   • Vi Vi on 15.02.2013 at 22:07

   Така е и за това ги национализираха и виж колко са високи спрямо техния стандарт. Сметни с една средна тяхна работна заплата колко киловата могат да изконсумират и с една наша средна колко може да се изконсумира.

   • Ivan Kiro on 15.02.2013 at 23:06

   Там до 800kwh =0.08436
   От 801-1000kwh =0.10404

   • Ivan Kiro on 15.02.2013 at 23:08

   И се качва до 0.015.. За над 3001kwh

   • Vi Vi on 16.02.2013 at 20:53

   Извиянвай , но с оглед числата не можах да се ориентира и да разбера с една средна заплата колко киловата може да изконсумираш. Моля те да разясниш.

 9. Може и с Буркина Фасо да дадеш някое примерче. Там тия от ЕРП то направо ги хвърлят в казана за курбан. По твоята логика направо да закриваме държавата, защото нищо не можем да направим като хората. Да хвърлим кърпата…
  Днес попитах един от организаторите да ми каже закона на Ом. Погледна ме с ошашавен поглед, все едно му зашлевих шамар. Дори не беше чувал за Ом. А навремето казвахме „Който не знае закона на Ома да си седи у дОма“. Национализатор…

 10. „Разгледах коментарите.“
  „Второ – моят съвет е “
  „На скоро с един мой познат от фейса – г-н Каролев“
  Трол, та дрънка. Ти въобще знаеш ли къде е Ловеч на картата? Или денонощно цвъкаш де що видиш форум гениалните си прозрения?
  Както казва един мой добър познат от нета, Албърт Айнщайн, „който обича да марширува, напразно има мозък в главата — гръбначният му е напълно достатъчен.“ Гуляй, Вася!

 11. Във фейсбук на станицата на „НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ СВОЕВОЛИЯТА НА ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН и ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА В ОБЛАСТТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА” прочетох написаното преди 12 часа от :
  „Hristo Markov – Всеки, който е против монополистите в енергетиката и нереално високите цени на тока може да излезе на протест на 17.02.2013 г.”

  Гражданино Марков, Да , аз съм против високите цени които събират от всички нас тези монополисти, но първото искане на протеста е за НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, това искане ме спира да изляза да протестирам., защото не приемам през 2013 да се иска национализация в България.

  Национализация НЕ иска и Социалист Номер Едно на Европа и България г-н Станишев , той говори за изкупуване на дружествата от държавата искане което е законосъобразно за разлика от национализацията която иска Гражданина Марков.
  Думата национализация липсва и във флаера на Протеста.
  http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s480x480/32161_513549792031168_894257482_n.png

  За информация на Гражданина Марков аз не съм против протести организирани от социалисти !

  Преди три години депутата социалист Горов организира протест в Ловеч срещу предложението на правителството за промяна в ЗМДТ .С тази промяна отпада необлагаемия минимум за имоти с данъчна оценка под 1360лв . На практика това означава , че общината за да събере тези пари трябва да направи повече разходи и за това тази промяна на ЗМДТ не в интерес на всички граждани в общината.

  Аз излязох и подкрепих безусловно протеста организиран от социалиста Горов защото искането му бе законосъобразно в интерес на гражданите.

  Утре няма да изляза да подкрепя Протест с първо искане за национализация колкото и да съм против монополистите в енергетиката и нереално високите.

 12. Данчо, а успя ли да прочетеш на тази страница как само преди месец същият екземпляр проповядваше да се гласува за строителството на АЕЦ Белене за някакви си там 22 милиарда лева? От чужденци. Да им направим оборотец и да им се вържем с огромни дългове за десетилетия напред. Прочете ли колко точно ще набъбне сметката ни за ток, ако се стигне до горния сценарий и започнем да изплащаме по 2 млрд лева кредити с лихвите на година? Понеже това са братските съветски другари, то това се брои за патриотизъм и не е износ на капитал в чужбина.

  • Pavlina Gesheva on 16.02.2013 at 17:47

  Тихолов,
  хареса ми твоята алегорична "весела" случка,
  а това е пък моята тъжна констатация:

  И в Ловеч гарги бол и баш юнаци
  с характеропатия и мераци
  до вчера да са кметове, кметици –
  артисти хитри, опитни лисици
  и бъдещи отново кандидати,
  но този път с мечти за депутати. 🙂

 13. Ще си направя заключението относно обективността на Ловеч Днес след като прочета отразяването на протеста утре.
  Vi Vi – respect

  • Pavlina Gesheva on 18.02.2013 at 07:47

  lovechtoday казва:
  12.02.2013 в 21:47

  Г-жо Гешева, хайде криво да седим, но право да съдим, а? 🙂 Г-н Иванов, като гледам как право и правилно седите, си мисля дали не опровергавате сам себе си!…:)http://www.lovechtoday.eu/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B8-%D0%BD%D0%B0/#jp-carousel-12474

 14. Г-жо Гешева, само потвърждавате думите ми. Личните ви чувства продължават и сега да замъгляват преценката ви. Децата се справиха страхотно с подготовката и провеждането на този дебат по тема, която би затруднила много възрастни. Да не говорим, че касае патрона на вашето училище и неговите ценности, които младите хора очевидно по-добре разбират за разлика от зрелите на възраст хора.
  Хубаво е, както без съмнение като педагог знаете, трудът, знанията и уменията на младежите да бъдат стимулирани и поощрявани както сметнаха хората в пълната зала в ловешката библиотека при провеждането на ученическия дебат.

  П. Иванов

  • Pavlina Gesheva on 18.02.2013 at 10:52

  "Личните ви чувства продължават и сега да замъгляват преценката ви. Децата се справиха страхотно с подготовката и провеждането на този дебат по тема, която би затруднила много възрастни. Да не говорим, че касае патрона на вашето училище и неговите ценности, които младите хора очевидно по-добре разбират за разлика от зрелите на възраст хора. Г-н Иванов, не става реч нито за моите чувства, нито за децата и ценностите на моето училище, в което работя всеотдайно и със сърце вече 36 години. Използвахте форми за 1-во лице, множествено число и повелително наклонение на глаголите, без да съм Ви молила за което. Но като човек по-млад и с осъзнати ценности би трябвало да сте за пример. 🙂