Щур купон, детска глъч, много смях и танци в „Забавно лято”

Прочетено2092пъти

zablqto908154Албена Йончева

Може би това е най-краткото определение за продължаващата цяло лято инициатива на младежите от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” . Трудно е да се пресъздаде еуфорията от този детски празник.

Поредният четвъртък в село Слатина детският празник премина динамично. И тук доброволците бяха подготвили различни работилнички и спортни игри. С рисуването или изработването на различни интересни предмети децата и младежите успяха да обменят своите художествени и естетически идеи, изразяваха  мисли и емоции, пречупени през призмата на необятната детска фантазия. Последва истинско надиграване. Над час продължи и фолклорната фиеста, която „Слънчогледите” и доброволците сътвориха. С много вълнение децата показаха какво са научили. Имаше настроение и усмивки, щастливи деца и горди родители. Заредени с много сили и енергия, хванати за ръце тропнаха „Дойчевото”,Джангурица, „Ситно влашко”, „Граовско”, „Каракачанско хоро” и още много от необятното народно творчество. „Слънчогледите” доказаха, че наградите,които получават са съвсем заслужени, а настроението, което придават –страхотно.

zablqto908152Вълнуващ бе детският празник „Забавно лято“ в ловешкото село Чавдарци. Инициативата премина в музика, танци, забавления и много подаръци за малчуганите. Часове преди пристигането на доброволците, те  се бяха събрали и търпеливо чакаха гостите от Ловеч. Най-малката участничка – чаровната Тейлър активно се включваше във всички игри. С помощта на каките и батковците тя смело преборваше дори и мъжките игри като стреляне с водни помпи и водните балони. А в танцувалните игри овладя стъпките на най-новите танци, които доброволците показваха. Голяма веселба се получи и в играта мокърбол. Разделени на отбори момчетата и момичетата трябваше да задържат най-дълго балона, прехвърляйки го един на друг.

zablqto908151Радостно е, че в инициативата „Забавно лято” всяка година участието и подкрепата на родителите и бабите и дядовците се увеличава все повече. С желание са помощници в игрите, подпомагат своите малчугани, вдъхват им смелост и кураж. „Познай детето” със завързани очи . Родители и баби имаха „тежката” задача да позная своето внуче или дете от заобиколилите ги мъничета. Баби и внуци  заедно се забавляваха и в музикалната игра. В танцува стъпка малки и големи обикаляха в кръг около столове. Когато музиката спираше всеки трябваше да намери стол и да седне. Който не е успяваше, отпадаше от играта. Накрая остава един  победител.

На 13 август „Забавно лято” ще гостува на близкото село Умаревци. Очакваме малки и големи, изпълнени с желание за игри и веселие.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%89%d1%83%d1%80-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%be%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d1%8a%d1%87-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%81%d0%bc%d1%8f%d1%85-%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%bd/

%d блогъра харесват това: