Чудесата на Калофер – Зелена неделя на ТД“Стратеш“, Ловеч

Прочетено2594пъти

Текст и снимки:  д-р Дарина Петрова

ТД“Стратеш“ проведе ежемесечната си Зелена неделя на 30 септември по атрактивната екопътека „Бяла река“ разположена на южните склонове в Национален парк Централен Балкан, северозападно от гр. Калофер. Участваха рекорден брой туристи – 59.

До началото на пътеката се стига по асфалтиран път, отдясно на манастир „Рождество Богородично“, на около 7 км. северозападно от Калофер. В началото и е изграден добре уредения бивак „Бяла река“.  Тук реката се движи бавно в огледални вирове, отразяващи красивите гледки на бреговете.Натъкнахме се на голяма арт-инсталация: многобройни пирамиди от речни камъни, сътворени от неизвестни любители на дзен – философията.

Пътеката бързо се издига по стръмните склонове и започват шеметните гледки от високо построени дървени мостчета, които многократно пресичат бездната над клокочещата, буйна и бяла от пяна река. Неземна, дива красота и адреналин за миг стопяват дребнотемието на битието  и изпълват душата с възторг и чиста, лекокрила радост от общуването с величието на суровата природа. На много места  са поставени беседки и пейки за отдих и съзерцание, както и образователни табла, запознаващи ни занимателно с живите обитатели на региона – растения, дървета, птици и животни. Картинките и имената са на противоположни страни на въртящи се дървени плоскости и зад надписа: най-страшния хищник на Земята се крие огледало.

Пътеката се преминава за около час и половина и от най-високата и точка има кратък път към началото през масиви от известните букови гори на Централен Балкан.

     На връщане посетихме мъжкия манастир „Рождество Богородично“, основан през 1640 г., разрушен и възобновен през 1819 г. По време на Руско – турската освободителна война (1878 – 1878), при временното оттегляне на руските войски Калоферският мъжки манастир, както и много други християнски светилища в района, бива отново разрушен от турците. Предпоследното му възстановяване датира от 1881 г. По случай 1300-годишнина от основаването на Българската държава, през 1981 г., обителта е възобновена из основи и водоснабдена. Храмът е изографисан през 2003 г. от художниците Михаил Минков от Пловдив и Нанко Нанков от Шумен.

В Калофер посетихме Музея, къщата и паметника на Христо Ботев, намиращи се в парк „Ботева градина“, създадена още през 1926 г. Целият ансамбъл е обявен за групов паметник на културата – историческо място с национално значение, един от 100 – те национални туристически обекта. Младата уредничка на Музея  изнесе вълнуваща и вдъхновена беседа за живота на забележителния ни революционер и поет Христо Ботев. Видяхме единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности, както и печатната преса на вестник „Знаме“.

След ден прекаран в емоцията на чистото родолюбие, прекосихме в дъжд билото на Балкана през Беклемето на път за Ловеч.  По стара традиция водачът на похода Светослав Генков ни запозна с предстоящите прояви на ТД“Стратеш“:13.10. – 14.10. – хижа „Плевен“, пещера „Водните дупки“, изкачване на връх „Ботев“; 28.10. – Манастири в Търновска епархия: „Преображенски“, „Света Троица“, „Св.св. Петър и Павел“, „Рождество Богородично“.м.НОЕМВРИ: 10.11. – 11.11. – хижа „Чучул; 25.11. – „Зелена неделя“: Тетевен, връх „Трескавец“ и връх „Червен“

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%80-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%82/

%d блогъра харесват това: