Читалищните библиотеки от област Ловеч обсъждаха актуални възможности за кандидатстване по финансиращи програми през 2013 г.

Прочетено900пъти

globalni1303135Читалищните библиотеки от област Ловеч обсъждаха актуални възможности за кандидатстване по финансиращи програми през  2013 г. в сътрудничество с експерти от ОИЦ. С подкрепата на Програма  „Глобални библиотеки България” на 12 март 2013 г. се състоя местна среща в гр.Тетевен с домакинството на Община Тетевен и НЧ „Съгласие 1869”. Участваха представители на 23 целеви библиотеки и на още 7 читалищни библиотеки , които проявиха интерес за съвместно изработване на проекти.  Освен читалищните библиотекари присъстваха и техните секретари, както и представители на общинската администрация в град Тетевен – Петко Петков и Димчо Диков, експерти в отдел „Култура” и отдел „Младежки дейности” и Мариан Алексиев от дирекция „Проекти и програми”.

Нели Митева и Циталия Грозева от ОИЦ запознаха присъстващите в детайли с насоките и документацията за кандидатстване  по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. С Мариана Иванова, РК за област Ловеч, бяха уточнени някои теми за кандидатстване по Грантовата схема на Програма „Глобални библиотеки България”.

Много оживено и при голям интерес премина времето, отделено за работа по групи. Бяха представени в резюме четири проекта, изработени от групите и се обсъди подготовката за темата на един по-голям проект, който да включи няколко читалища на община Тетевен.

Идеи за малък проект по Грантовата схема на Програмата са вече в полуготов вид и са дискутирани от три читалища на община Ловеч, подпомагани от колеги в Регионалната библиотека. Групата от община Троян иска да се включи в голям проект за укрепване на капацитета на НПО и се надява да получи необходимата подкрепа. Според самите участници в упражнението за изготвяне на проекти, темите за опазване на околната среда са предпочитани от тях и от набраната предварителна информация от техните целеви групи. В обратната връзка се чете оценката за пълна удовлетвореност от провеждането на подобни форуми.

Полезната информация, професионалните и социални контакти, обмяна на идеи, на добри практики, работата в екип с колегите от другите общини и намирането на партньори са преобладавщите отговори на въпроса : избройте три неща, които бихте ползвали занапред в практиката си. Единствено времето никога не стига, защото пътуването в един ден отнема от ефективното време за работа. А колегите искат да участват в повече такива срещи. 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%b2/

%d блогъра харесват това: