Читалището в Радювене със специалната грамота на Министерството на културата за принос в развитието на читалищното дело

Прочетено1258пъти

Нradiuvene1703131ародно читалище „Полк. Стоян Едрев – 1895 г.” – с. Радювене, спечели специалната грамота на Министерството на културата за принос в развитието на читалищното дело, информират от ловешкото кметство. Наградата бе връчена на церемония в София на 14 март на председателя на читалищното настоятелство Цанко Костов и на секретаря Мариета Сълева. Отличието е спечелено в конкурса АГОРА за читалищна гражданска инициатива, мобилизирала участието на местните хора за решаване на техен реален проблем. Хората от Радювене пресъздадоха обичая „Средопòстница“: Искрите от миналото да светят в бъдещето”, заснет в рамките на проекта „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето”Обичаят се прави по средата на страстната седмица и представлява подпомагане на младо семейство, като на булката се носи „принос”, за да се народят и отгледат деца.

Тази награда е от огромно значение, защото, както обявиха по време на награждаването, предстои включване на читалищата на България в световната листа на „Нематериалното културно наследство“, кандидатурата за което ще се подаде официално до 30 март т. г. в ЮНЕСКО, обявиха ръководителите и изпълнителите на проекта „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето” Николай и Ивайло Йотови.

radiuvene1703132Проектът прави точно това – запечатва обичаите и традициите за поколенията, коментираха още баща и син Йотови, съдействали на читалищното ръководство в Радювене в подготовката и участието в конкурса АГОРА.
Голямата награда на конкурса бе връчена на читалище Съзнание – 1927 г.” – с. Долни Вадин. Специални награди получиха читалищата в Севлиево, Малко Търново и Долни Вадин.

Конкурсът АГОРА за най-успешна гражданска инициатива, реализирана от читалище, бе организиран за четвърта поредна година от Платформа АГОРА с подкрепата на фондация „Чарлз Стюарт Мот“ и партньорството на Министерството на културата, Комуникационната стратегия ProWay и Университетското издателство „Св. Климент Охридски”. Специалната грамота за принос в развитието на читалищното село Министерството на културата връчва за втора поредна година.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%8e%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82/

%d блогъра харесват това: