май 01 2013

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Прочетено1194пъти

maj105132Днес е Първи май – Международен ден на труда и работническата солидарност, а също и празник на левия печат.  На празнуващите ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! На всички останали – приятна почивка!

Денят на труда е сред официалните празници в Република България.

Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно, тъй като в социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ), държавни и местни ръководители.

След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от социалисти и комунисти, като най-значителни са концертите на открито на Българската социалистическа партия.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-2/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  Сегодня мыл дома окна /в Санкт-Петербурге/ и слушал репортаж о первомайских демонстрациях.
  …Из динамиков с интонацией Кургиняна кричат о солидарности трудящихся, про мир-труд-май и какие-то „независимые“ профсоюзы. Демонстранты несут красные знамена и флаги Кубы, КНДР, Ливии и портреты бывшего ливийского лидера Муаммара Каддафи. Джигурда читает матерные стихи и призывает открывать в себе космос. Девушки несут транспарант «Если хам – я не дам». Представители секс-меньшинств что-то требуют от большинств….
  Вот где мракобесие-то!
  Ладно, 30 лет назад демонстрация была необходима для коммунистической идеологии. Но сейчас-то в какой в ней смысл? Для чего весь этот карнавал?

  От Фейсбук

 2. JOE каза:

  Но сейчас-то в какой в ней смысл?

  За демонстрациите, знам ли? Но е вероятно и трудът да е все пак начин на живот. Що не пишеш на български език?

 3. fee-faw-fum каза:

  Защото това е копи-пейст от страницата на мой приятел-руснак. А и руският е доста по-богат и красноречив език от българския.

 4. fee-faw-fum каза:

  Легендарният китарист на Slayer почина на 49 годишна възраст миналата сутрин около 11 часа в окръжна болница в южна Калифорния близо до дома си. Причината за смъртта му е чернодробна недостатъчност. Цялата метъл общност скърби за загубата на един от най-влиятелните музиканти.
  Почивай в мир!

%d блогъра харесват това: