апр. 28 2013

Честит празник! Цветница е!

Прочетено857пъти

cvetnica2804131“Ловеч днес” поздравява всички именници и им пожелава много здраве, ведро настроение и живот, изпълнен с красота, като тази на цветята. Честит празник!

Днес християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магaре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Исус Христос тръгнал за Йерусалим.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

 

Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

 

Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат“.

 

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

 

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

 

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

 

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения:

 

    * Албена (означава планински божур )

    * Биляна, Беляна

    * Божура

    * Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса

    * Гергин(а), Гроздан(к)а

    * Далия, Дафина, Делия, Дилян(а), Делян(а), Динка, Детелин(а),Димитрина

 

    * Елица – (от Ела)

    * Евелина — в превод от френски означава горски орех

    * Жасмин(а)

    * Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка)

    * Ива (име)

    * Иглика

    * Калина (име), Калин, Кала, Камелия, Камен, Карамфил(к)а, Кестен, Китка, Красен, Кремена (от „кремък“ = лилиум)

    * Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора

    * Маргарита, Магнолия, Малина

    * Нева, Невен(а), Незабравка

    * Петуния , Паулина

    * Ралица, Роза, Розалина, Роксана

    * Росен

    * Росица

    * Смилян(а), Сияна,Стефани(я) (Стефани от гръцки-„венец“)

    * Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка)

    * Фидан(ка),

    * Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Цветин(а)

    * Череша

    * Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b5/

%d блогъра харесват това: