Цикъл „Варошлийски вечери-2016” ще представи градската култура от края на ХІХ-началото на ХХ век-архитектура, духовна култура, облекла, кухня

Прочетено734пъти

varoshliiskivecheri1209141Цикъл „Варошлийски вечери-2016” ще представи градската култура от края на ХІХ-началото на ХХ век-архитектура, духовна култура, облекла, кухня.

Партньори на събитието са Община Ловеч, Център за работа с доброволци при РБ „Беньо Цонев”, Драматичен театър.

Новата инициатива в цикъла е представянето на старите квартали в градовете обединени с общото название „Варош”. Идеята е на гл. уредник „Работа с публики” Елена Георгиева.

В началото на годината изпратихме циркулярно писмо до колегите от 8 града- Благоевград, Велико Търново, Враца, Разград, Търговище, Пазарджик, Перник и Провадия, за участие в съвместна изложба и издание с общо заглавие „Старинният квартал „Вароша” – вечната любов в сърцето на градовете”.

Регламента за участие в изложбата изискваше предоставянето на стари фотографии и по възможност същото място днес, както и  Емблематични сгради и паметници на културата в квартала /стара фотография и съвременна по 2 броя.

Регламента за участие в изданието изискваше текст – възникване, характерна архитектура, паметници на културата, място на квартала в бита и живота на града – до 10 страници.

За изложбата се отзоваха колеги от 5 РИМ, за изданието 4-ма.

 

Мобилна изложба „Старинният квартал „Вароша” – вечната любов в сърцето на градовете.”

Организатор: РИМ-Ловеч

Участват: РИМ-Благоевград, РИМ-В. Търново, РИМ-Пазарджик, РИМ-Разград, РИМ-Търговище, РИМ-Ловеч

Експонирана: целия септември на Покрит мост

 

Представяне на книга  „Старинният квартал „Вароша” – вечната любов в сърцето на градовете.”

Организатор:  РИМ-Ловеч

Участват: РИМ-Благоевград, РИМ-В. Търново, РИМ-Пазарджик, РИМ-Разград, РИМ-Търговище, РИМ-Ловеч

Партньор: Клуб на дейците на културата

Представяне: 15 септември, 17,00 ч.

 

Ретро-фото и варошлийска кухня.

Място и дата: Етнографски комплекс; 24 септември /събота/

Работно време с посетители: от 10,00 до 18,00 часа

Вход: безплатен

Щанд с рекламни материали на отдел „Етнография”

 

Инициативите са включени в Европейските дни на наследството, които са през целия септември. Национален координатор е Министерството на културата. През 2016 г. основен партньор е Община Сандански. Официалното отбелязване е в периода 15-18 септември в Сандански.

Програмата включва Национално ателие „Културното наследство в информационното общество”

Информационна среща за представяне на добри европейски политики за опазване на културното наследство, дигитализация и адаптиране към новата информационна среда.

Включихме се в елекронната анкета на МК с тема „Културното наследство в информационното общество”.

В тази връзка е и участието ни в поредната национална среща „Добри практики-2016”, която се организира от МК в партньорство с Община Хисаря и Археологически музей-Хисаря.

Темата тази година е „Ролята на музеите за управление, опазване и социализация на недвижимого културно наследство”.

Срещата ще се проведе на 19, 20 и 21 септември.

Нашия музей ще участва с презентацията „85 години Къкринско ханче”, подготвена от екскурзоводите Силвия Георгиева и Юлия Йовева.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%86%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d0%bb-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%be%d1%88%d0%bb%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b8-2016-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4/

%d блогъра харесват това: