Цар на виното и най-малък винар избраха в село Йоглав, община Ловеч

Прочетено832пъти

Цар на виното и най-малък винар избраха в село Йоглав, община Ловеч, на 14 февруари. Жителите отпразнуваха традиционно с много идеи и веселие празника Трифон Зарезан.

Група самодейци към НЧ „Пробуда 1926 г.“ пресъздадоха в организиран символичен лозарски кът на закрито ритуала-зарязване на лозите, съпроводено от автентични наричания за плодородие и изобилие през годината. Жените поливаха изрязаните пръчки с руйно вино от шарените бъклици.

Самодеецът Георги Линджов обясни символиката на зарезанската традиция, с вяра, че тя ще бъде продължена в бъдеще от младото поколение в лицето на присъстващия три годишен Виктор Щерев,  който с помощта на дядо Гошо отряза с лозарските ножици голяма лозова пръчка. За награда той получи лозов венец на калпака и  грамота за „най-малък йоглавски винар“. Митка Димова каза стихотворна благословия, за поздрав на всички присъстващи. Автентичните народни носии допълваха празничната обстановка.

Имаше и дегустация на вината на актьорите-лозари, за да се избере „цар на лозята и виното”.  Кметът на с. Йоглав, Ирена Георгиева, участник в ритуала, постави царската корона на главата на майстора-винар Христо Илиев, организатор на Клуба на инвалида.  Той получи също грамота и бутилка червено вино. Беше „въоръжен“ също с голяма мотика и пръскачка на гърба. Естествено царят трябваше да благодари и почерпи за „високата титла” и да поведе празничното хоро.

След тържествения ритуал започна и опитване на всички вина на присъстващите местни производители, за което бяха присъдени грамоти за първо второ и трето място за най-хубаво вино. Наградените разказаха на журналиста от БНР Пламен Христов как се прави хубаво вино и как йоглавчани пазят и предават традициите.

До късен следобед залата беше изпълнена много музика и народни хора. Макар изпълнена като сценка, не на лозята, тази традиция събра много жители на селото на едно място, доказа, че българските обичаи запазват родолюбието и добротата у хората.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%86%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d0%ba-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0/