сеп. 19 2014

Хеликоптер ще монтира метална конструкция на крепостта „Хисаря“, по проект

Прочетено1328пъти

lovechkrepost1105121На 24 или 25 септември 2014 г. (четвъртък) около 10.30 ч. (денят и часът ще бъдат определени в последния момент в зависимост от метеорологичните условия) екип на изпълнителя на СМР по проект „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч”, съвместно с Национален авиоотряд – София, ще извърши монтиране на метална конструкция над базиликата в Средновековната крепост в Ловеч.

Конструкцията представлява стилизиран кръст, в пресечницата на чиито рамене се оформя купол. Основата му ще е с размерите на вероятния купол на църквата. Идеята за „покриването“ на базиликата е породена от силния интерес на млади двойки от цялата страна да се бракосъчатаят точно тук. Така в очертанията на базиликата ще се провеждат сватбени ритуали.

Тежкият товар ще бъде пренесен и монтиран с хеликоптер в четири последователни полета, тъй като няма друго технологично решение за монтажа му. Поради огромната тежест на съоръжението строителите ще разполагат само с по две минути за поставянето на всеки от четирите модула. Маршрутът на хеликоптера минава над незаселена зона.

По време на монтажните работи достъпът вътре в крепостта ще бъде забранен.                                Това ще представлява интерес за широката общественост, тъй като е уникална за България операция, още повече че се прави и на обект, паметник на културата от национално значение. Използването на хеликоптер за СМР в границите на крепостта се случва за втори път в Ловеч. Огромният метален кръст, издигнат в олтара на базиликата, е първият елемент, монтиран там с подобна зрелищна акция преди повече от 15 години.

Проектът „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч” е насочен към осигуряване на нови, иновативни туристически атракции. Предвижда се на Средновековната крепост да се доставят и монтират най-съвременните техники за аудио-визуални спектакли, а Старата градска баня да се превърне в единствения в Европа виртуален музей на водата. По този начин ще се надгради вече постигнатото по предишни проекти.

Реализацията на проектните дейности ще вдъхне нов живот на два интересни, важни културно-исторически обекта, ще ги направи модерни, уникални атракции с разнообразни възможности за посетителите.

Изпълнител на СМР е ДЗЗД „Вароша – МП“ – „Милепрес – Славчев“ ООД – Ловеч, и „Призма – ЕС“ ООД – Варна.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%85%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%82%d0%b5%d1%80-%d1%89%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80/

Коментари

 1. Калин Георгиев каза:

  Браво!

  1. Анонимен каза:

   Калин, над стилизираният кръст ще поставят сърп и чук, а най-отгоре петолъчка за да викат ураааааа, червени боклуци като теб да … Идиоти, разсипаха крепостта с простотията си!

  2. Поля каза:

   Анонимен, а ти от кои боклуци си?

 2. Mariela Natcheva чрез Фейсбук каза:

  А какво ще стане със сегшния кръст/меч, който се вижда от километри?

 3. debelaka каза:

  Преди две седмици минах два пъти покрай една пластмасова крепост. И там някой бе усвоил едни пари по български.

 4. Павел Огнянов каза:

  Чета коментарите и се чудя на простотията на народа ни. Постоянно някой мрънка, че нищо не се правело. В следващия момент се печели някакъв проект и започва строителството на предния обект и веднага се появяват поредните простаци, използващи изрази като червен боклук или хора, правещи толкова много грешки в коментарите си, че направо е трудно да разбереш какво искат да кажат. Типичен пример за неграмотност е Galabinka Petkova, цитирам : надолО, хелЕкоптер, Фторични, да не броим пунктуационните грешки. В двата цитата има повече грешки от колкото думи. Хора, научете се да се изразявате малко по-грамотно, пък тогава се пробвайте да коментирате. Може и на уроци по Български език да се запишете. Начинът по който г-жа Petkova пише е меко казано смешен. Не знаем какво пишем, не знаем и как да го напишем, но дай да се изцвъкаме, дано не си възпитават децата така г-жа Петкова, че ще голям срам за тях и за града ни.

 5. debelaka каза:

  Кокошки има навсякъде, овцете са много, много, а Алонсо е един….
  Упойка ли не ви достигна или акъл???

%d блогъра харесват това: