апр. 30 2013

Учениците от 7 до 11 клас с ниска степен на агресия, сочи ново проучване на Превантивно-информационния център

Прочетено1488пъти

mehano2103121Учениците от 7 до 11 клас са с ниска степен на агресия. Това сочи ново проучване на Превантивно-информационния център към община Ловеч, проведено в периода 25 март – 8 април т. г. Учениците са отговаряли на 15 въпроса, като критерий за оценяване степента на агресията е броят положителни отговори (1-5 – ниска, 6-10 – средна, 10-15 – висока).

В доклада си Центърът посочва, че положителни отговори са дадени само на три въпроса, което означава, че степента на агресията е ниска. Тук става дума за словесна (мълчалива) агресия, което се оценява като по-добрия вариант в сравнение с физическата агресия. На въпросите за физическата агресия учениците са дали по-нисък процент положителни отговори. Нужно е да се обърне внимание, препоръчват от Центъра, на факта, че учениците показват постоянна нервност и напрежение. Това се потвърждава от близките резултати при въпроса „Понякога ми се струва, че у мен се е вселил зъл дух?“ – 43 % са отговори с „да“, 57 % с „не“.

Сравнена по възраст, степента на агресията е различна. При 13-14-годишните тя е на средно ниво, учениците са раздразнителни, но и по-общителни, често критикуват родителите си и имат нужда да утвърдят независимостта си, сочат още данните от доклада на Превантивно-информационния център. При 15-16-годишните нивото на агресивност спада до умерено. В края на пубертетния период – 16-17 години, се отчита отново високо ниво на агресия, като най-висок е процентът на агресивното недоверие и раздразнителност, и отново не става въпрос за физическа агресия. При сравняване по пол резултатите показват, че момичетата най-често са обект на мълчалива агресия, при тях е рядкост физическата агресия и най-рядка сексуалната агресия. Въпреки че данните за физическа агресия са много ниски, момчетата по-често са обект на такава агресия.

Агресията е свойство на личността, характеризиращо се с наличие на деструктивни тенденции, най-вече в областта на отношенията „субект-субект“. Според психолози е нормално да се развие внезапен преход от депресия към агресия. Сред учениците от Ловеч 56 % са недепресирани, а 44 % са в депресия. Депресията е точно обратното на агресията. Депресията е потиснатата, натъпкана навътре агресия. В този смисъл най-лесният начин да се справи човек с депресията, е да се задвижи, да се задейства, да излее навън агресията. Агресивността е характерна особеност на юношеската депресия. Враждебността може да се прояви, когато депресията не е лекувана дълго. На 14-15 години децата проявяват апатичност, но и потребност от вербално разтоварване, поради което и се стига до агресия, както при момчетата, така и при момичетата. Това са другите изводи от доклада на Превантивно-информационния център.

Проучването в крайна сметка не потвърждава хипотезата, че степента на агресия ще е по-висока предвид данните от докладите за употребата на алкохол, цигари и наркотични вещества при учениците от 8 до 11 клас – 70 % на опитвали дрога, 40 % редовно я употребяват, 56 % пият твърд алкохол.

Агресивното поведение е присъщо на хората, то не може да бъде избегнато, но може да бъде контролирано с подобряване на социалните условия на живот и с образование, с осъзнаване на начина, по който работят агресивните модели, така че човек да е в състояние да пренасочи енергията на агресивния импулс в социално одобрени дейности, коментират още от Центъра. В тази връзка за усъвършенстване на образователния процес в училищата в тази посока и оттук за позитивно личностно развитие на учениците Превантивно-информационният център ще предостави докладите от проучванията си на директорите на учебните заведения. А на 16 и 17 май организира обучение на учители на тема „Превенция на употребата на психоактивни вещества от деца и млади хора“.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-7-%d0%b4%d0%be-11-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81-%d1%81-%d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0/

%d блогъра харесват това: