сеп. 20 2012

Утре ще бъде късно…

Прочетено2569пъти

Тодор Пеев

В центъра на Ловеч, там, където всеки ден се събират младежи със своите скейтове и велосипеди, дебне своята жертва това сухо дърво. Ако спешно не се вземат мерки, животът и здравето на децата ни са в опасност.

Крайно време е отговорните общински служители да се заемат с премахването му.

Кмете, ти си на ход!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%be/

Коментари

 1. Един много навреме поставен въпрос , защото „като се обърне колата, пътища много” и когато се случи най-лошото връщане назад няма. Примери за нелепо загинали хора от подобни дървета в цялата стана има много и за това без да се губи време още утре трябва да бъде премахнато опасното за живота на гражданите на Ловеч дърво.

 2. эрос рамазотти каза:

  Данчо, нима е само това дърво? Примери има поне още 4-5. Знаем как се секат здрави дървета в града. Там идеята е ясна- или на някого правят сянка или проект го изисква, или просто пречат, но пък може за огрев да се ползват. Всеки хванал резачката и реже.Едва ли общината знае за тази сеч. Но когато трябва да се изрежат изсъхнали и никому ненужни дървета.. е няма желаещи…
  Напоследък „Еко“ АД единствено чисти улиците. Нищо друго не прави. Виждаме и грозно пропадналите шахти и разбитите бордюри по центъра, липсващите кошчета за смет, но всичко това явно не е в приоритетите на общинската фирма..

 3. jikev каза:

  Тошко, добре си го написал тук, но си има бланка в ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР на общината точно за тоя случай!
  Oт там по ще стигне до кмета…
  Подай информацията и в някакъв срок е редно да ти отговорят!

 4. Пламене, моите съседи от улица Г.С. Раковски 19 са подали молба с вх. номер УТ-69-85 да бъде подрязана липа, рушаща дома им, на 17 септември 2010 година. Днес, 20 септември 2012 година, все още нищо не е направено, а клоните продължават да бутат керемидите и ронят мазилката на сградата.
  Колкото до това дърво, преди два месеца, когато бях в кабинета на кмета заради сметосъбиращите камиони /оправени/, му казах за него. Сега просто му напомням.

 5. Я като сме започнали да си даваме акъл… Мои приятели от Гозница имат проблем със съседи, които отглеждат в двора си 5-6 крави, заради хигиената /сещаш се какви екстри получават/. По наредба може само една. Ти, като квартален отговорник, иди и напиши каквото където трябва. Нарушителят на наредбата е общински служител!!!

 6. praktichen каза:

  Не желая да съм адвокат на общинските служители и кмета, нехаещи според много от нас за проблемите в града ни и че „не си мърдат пръста“ по много от проблемите в града ни.
  Но, ние май много бързо станахме демократи, взехме да искаме много неща, вярно вписани в закони и наредби, но не си ли задавате въпроса, как ще се извърши всичко това на практика. Законите ни са много ясно объркани, двусмислени, противоречиви, държавата прехвърли огромно количество от задължения на общините, респективно кметовете. Те трябва да решават проблемите, но само с парите идващи като постъпления в общините. Държавата абдикирайки от задължения не осигурява и най малък ресурс за всичко прехвърлено на общинските администрации от нея, въпреки че взима своята лепта от данъците ни.
  Ние като граждани, по-скоро се държим като циганите, които считат, че имат само права.
  На свой ред да попитам, къде са нашите задължения или по точно изпълняваме ли ги? Не е достатъчно да се пише негативно по сайтовете, мисля, че всеки може с нещо да помогне както на себе си, на ближния и на общината ако щете с градивни предложения и искания. Вие представяте ли си какво админитрация трябва да се поддържа за да бъде всичко наред и някой да ходи постоянно да ни прави забележка да ни ръчка и глобява, да следи дали някой не е пръцнал даже.
  Апелирам да не бъдем крайни във взисканията си и да се запитаме какво даваме насреща и какво следва да получаваме срещу това което даваме.
  Лесно се критикува. Според мен право на критика има право само този, който познава в дълбочина проблемите и то когато го прави градивно. Всичко останало е популизъм, необосновано капризно поведение и честа проба неразбиране на проблемите.
  Някои вероятно ще ме нападнат, някои ще ме защитят, но е крайно време да се уважаваме взаимно и да слезем на земята.
  Вярно, че има хора които не си вършат работата и в общинската администрация, но такава има къде ли не. Важното е да се открият, разобличат и разкарат тези хора и с наша помощ да се разкарат.
  Да спирам вече, че доста се отвлякох.
  С написаното не апелирам да не критикуваме общинската администрация, напротив, но да го правим задълбочено, аргументирано и правдиво, а не само заради самата критика.

 7. Gero каза:

  praktichen,не мога да повярвам, че човек може да си помисли това, което ти си написал. Хайде да поръсждаваме по темата. Ако ти си кмет, а аз съм обикновен човек, правилно ли е според да ти влизам в положението и да те разбера, че нямаш пари за това или онова? Защо трябва да упражня градивна критика, след като не съм експерт, а единствено искам, този, който ми е обещал, че знае как да управлява добре, да покаже точно това и след момента на пускане на бюлетината в урната.
  Не съм длъжен да съм експерт по всичко, което пречи на нормалният ми живот. Нима всеки, които се е юрнал за власт не трябва да е компетентен, честен, образован .. Нали кмета е искал да стане кмет и никой не му е опрял пищов в главата или бъркам. Ако кмета или който ще да е се почувства неспособен да се справя, да си ходи. Няма нищо сложно. А това, че трябва да влизам в положението на някой си, го разправяй в някоя детска градина.
  Нещо важно щях да изпусна. В общината има десетки предложения по различни проблеми. Мога да ти покажа точно в кои стаи и чекмеджета стоят и никой не се интересува от това.

 8. praktichen каза:

  Gero, прав сте! Единственото което исках да обясня е невъзможността кметът да се справи. Вярно, че всички искаме мед и масло да тече от всякъде, но не е така. Аз акцентирах, че изискванията в законите са вменени така, че и бюджета на Германия, при тази разруха в държавата ни, близо 60 годишна, трудно би се справил.
  Погледнато от гледната Ви точка, да недвусмислено е така.
  Аз никога няма да забравя какво казва Буров. „Демокрация може да се прави само в богата държава“.
  Дано сте ме разбрал какво искам да Ви кажа.
  Трябва да бъдем и реалисти.

 9. Gero каза:

  Повярвайте, разбирам много добре какво казвате. Реалността е някъде по средата между вашата и моята теза. Аз обаче не искам мед и масло да капе. Искам всеки от нас да си върши по-добре работата.
  Вървете и вижте новия булевард. Преди няколко седмица му правиха ремонт и както тук се шегуваха, сложиха до марешки отдушни за баня на асфалта. Днес добре че дъждът е слаб, виждаха се ясно само локвите, иначе щеше да има пак потоп. За това говоря. Когато се прави нещо, нека поне да е добре. Това не е мед и масло. Казва се добре свършена работа и тя спестява много пари.
  За мисълта на Буров не мога да споря. Но вие виждате ли предпоставки в Ловеч скоро да има условия за бизнес и града да стане богат? Ами то вода няма по дяволите.
  Вероятно има вярно в това, което казвате, че държавата прехвърля на общините задължения, без да ги обезпечи. Не съм запознат с това и би било глупаво да коментирам. Но няма как да не си позволя да упреквам наште управници, че взимат лоши и грешни решпения.Пример – кой е виновен за наложената глоба на общината и защо трябва от нас да се плащат грешките на някой си?

 10. Gero каза:

  Отколоних се от написаното от Пеев. Всички виждат това дърво че е опасно. Не трябат милиони за да се среже, нали. Ако кмета толкова няма пари да среже това дърво, да вземем да съберем за 1 литър бензин.
  На снимката се виждат деца, които карат скейт и колелета. Това е години. Защо се изгражда никому ненужен храм, а за да децата нищо?

 11. praktichen каза:

  Gero, мисля, че се получи един доста градивен спор между двама ни. Да така е, не трябва да се прощава и да се спестяват грешките и недомислиците на управляващите, на каквото и ниво да са.
  Булеварда по същество е сбъркан още в проектната си фаза, защото това не е асфалт а боя и те го пребоядисаха.
  За водата имам своя теза, не е само недостига на вода, според мен е удобен случая да се повиши и цената и. Как така някоя вечер има вода друга няма, значи не е само въпроса в дефицита. И сега на този недоимък, какво се прави, какво се планира, какво се иска от държавата. Ами, нищо.
  Написах по-горе, че не съм адвокат на кмета и неговата администрация, само разгледах едната страна на влстта. Вие напирате за друга, трети ще има също обосновани претенции. И с право. Исках само да посоча и този аспект, именно трудностите които изпитва местната власт, но това, че може да се направи много повече дори и с по-малко средства е така. Въпрос на организация. Тук нашата администрация куца доста значително.

 12. эрос рамазотти каза:

  praktichen, достатъчно примери мога да дам от други градове, където на кмет и администрация законите не им пречат да намерят решение на такива проблеми с мнооого по-малко средства. В Ловеч обаче на всички им е писнало от бездействието или по скоро от парадниченето, че се върши нещо. Да бъдем реалисти.. Мързеливи общинари си имаме..

 13. Gero каза:

  praktichen, съжалявам, че ще те разочаровам, но нищо градивно няма в спора ни. Нито сме решили някакъв проблем, нито сме предложили път за това. Трудно ми е да определя кое точно е градивното. Не се заяждам.
  Това, че обменяме по нормален начин мисли и виждания е хубаво, но не смятам, че можем да го наречем градивно.
  Напълно подкрепям Ерос. Примери за находчивост има, но трябва да има и желание да бъдат видяни от нашата администрация. А тя е с широко затворени очи.
  И аз смятам, че ако значително се намали кухия ПР и „парадниченето“, както казва Ерос, а вместо това съвсем малко повече се мисли и работи, ще бъде по-добре.
  Не всички са мързеливи в общината.Има и такива, които работят и те не са малко.
  Но има много роднини. Има много назначени поради зависимост. На съветник жена или мъж, на този или на онзи. Даже не е обществена тайна,а си е ачик ачик ясно.
  Но бих го преглътнал, ако виждам че нещата се случват. Обаче, ядец!

 14. jikev каза:

  Прав си „практичен“!
  „“На свой ред да попитам, къде са нашите задължения или по точно изпълняваме ли ги? „“
  Темата е много сложна и не се наемам да я задълбочавам…
  И ти Тошко си прав!
  Изобщо не защитавам общината – аз също съм подавал такава бланка за окастряне на Дърветата скриващи осветлението по пътя за Гозница. Реакция нямаше никаква- една година…
  Сега ги окастриха покрай строежа на тротоара…

  Да ви разкажа една случка описваща добре проблема с активността(бездействието) на нас гражданите:
  Знаете какъв ми е статута -Председател на Кв. съвет!
  Знаете и отговорностите и задълженията ми – никакви!
  Всичко на което сме способни е по НАШЕ желание и съдействие от Общината(Благодаря! Наистина помагат.)
  Та има един циганин, който дето ме срещне все нещо иска!
  Показва ми недостатък за оправяне и разбира се винаги е прав!
  Всеки от нас само да се огледа, ще намери десетки проблеми за разрешаване! Както и с твоето сухо дърво…
  И на 99% от нас българите, това е достатъчно – да посочим проблема! Някой получавал заплата и длъжен да го реши!
  Нито ни интересува кой е този някой с незаслужената заплата, нито пък ни пука, че изпляскваме проблема в някакъв форум (или пък на някакъв кваратален съвет без заплата и разбира се без отговорности ;( )
  И смятаме, че сме изпълнили гражданския си дълг… нищо не сме направили по тоя начин, все е същото да минем покрай дървото и да изпсуваме – Ще ни олекне, но ефекта, ще е никакъв. Дървото ще си остане, до като само падне!
  Иска се доста повече от нас, за да се получават нещата…

  Та на моя циганин, дето ви разправях, успях да му обясня статута си… И като му казах, че от мен не може да иска(да се оправдавам заради Кмета, Общината и кой ли не…), а да ме търси когато той реши, ДА НАПРАВИМ нещо за квартала си с наши сили и възможности!!! загуби интерес. Той(както и 99% от българите) смята че гражданската му позиция се изчерпва с това – Само да иска… ;(
  Плащал бил данъци(безработен, на помощи е от както го познавам)…

 15. Gero каза:

  jikev, разбирам те, но не мога да се съглася с теб. Има няклоко причини на първо четене.
  Първата е, това, че аз работя. При нормални условия, колкото повече работя, толкова по-добре за мен, за фирмата, за държавата. Създавам продукти, които са полезни и се ползват.Надявам се, разбираш мисълта ми.
  Второ, всеки разбира в някаква област. Затова и работата му е свързана с това. Затова учим, специализираме, ставаме по-добри в работата си. Но само в нея. Полезни сме най-много в нея.
  Ако искаш да ми кажеш, че като видя улично куче, че трябва да го кастрирам, няма как да стане. Не разбирам от медицина.
  Схвана дотук надявам се.
  И тук идва ролята на държава, община, институции. Хората работещи там, си вършат работата в тях, защото се очаква да разбират, да могат да решват точно такива проблеми, да вземат решния. Ако не разбират и са капути, разговора е съвсем различен.
  Когато има изборни длъжности, няма насилие на никого да иска да стане кмет или президент. Очаква се да има умения и знания за да може да управлява. Оправданията не би трябвало да минават.
  С две думи, всеки сам избира какво да работи и как да прави това, в зависимост от багажа си. Така че, не е нужно да правя нещо различно и допълнително, освен да изисквам нормални условия.
  Теб никпй не те е насилвал да ставаш квартален или като там се води. Ти знаеш, че няма заплата и права. Ако не можеп да се справиш, довиждане. Ако се справяш, поздравления. Но да се оправдаваш, че нямаш права или не получваш пари, разбирам го, но няма как да го приема. Ти си направил този избор, при предварително ясни условия.
  Дано да си разбрал правилно това, което пиша. На запад системата работи, по една проста причина – всеки знае за какво носи отговорност.И ако сбърка, гори. Гледа да е винаги изправен. Тук всеки прехвърля топката на някой друг. Не вярвам във Франция някой да се моли на кметството си, да отреже някакво изгнило опасно за децата дърво и това да е проблем, оше повече години. Е, jikev, като кого искаш да бъдем? Когато решиш това, вземи правилното за теб решение и недей да изпадаш в квартален популизъм.

 16. Gero каза:

  Извинявам се за многото правописни грешки 🙂

 17. jikev каза:

  Опитах се да бъда кратък, но не се е получило…
  Не това имах предвид с написаното!
  Нито заплата искам, нито искам от теб да кастрираш кучета!

  Искам да сме по будни!
  В случая с дървото, освен сигнал в Общината, след като мине срока за реакция, да се потърси отговорност от не свършилия работата си. Това става със сигнал до началника му или нещо от тоя род.
  Д.Заверджиев, знае как се прави! А не само да псуваме по форуми!

  Една уличка до Гробището прави общината сега с кварталните 4000лв. По наше желание! Беше се превърнала в сметище. Над 20 КАМАЗа боклук изнесоха. Наш боклук…
  Та говоря си със сейрджиите – Да я пазите сега, вижте каква хубава става!
  Единия вика – Що аз?
  Другия вика аз не хвърлям…
  Третия не искал да се кара с комшиите си…
  Кипна ми! Пет къщи са на тая улица и чакат друг да им пази чисто и да ги дебне да не правят боклук…
  Е няма как да стане!
  Не може на всяка къща да има пъдар, боклукчия, камион за извозване и кво още ли не…
  Само искаме, а не правим и най-малко усилие да запазим постигнатото или да дадем нещо от себе си…

 18. Gero каза:

  По принцип съм съгласен jikev. Но пак ще се върна на основното. Когато тези сейрджии бъдат глобени и разберат, че не могат да правят каквото си искат, ще се променят и те. Не е манталитет, трябва контрол, натиск.
  Не знам друг начин, по който можеш да внушиш на един „сейрджия“, че има ред, освен да го принудиш.
  Доста непопулярно е, но навсякъде където живея добре е така.

 19. fee-faw-fum каза:

  jikev, за разлика от Заверджиев ние сме на работа по 9-10 часа и нямаме възможност да се шляем по общини и канцеларии. За съжаление, когато ни свърши работното време, и общинарите вече са си по домовете. Затова използваме социалните мрежи и медиите, където да поставим проблемите. А че чиновниците ги четат, четат ги. Със сигурност придворните шутове /някои им викат пи ари/ докладват всеки един ред на своите шефове. Когато търчахте с Казанджиев да агитирате за гласове хората в Ловеч бяхме най-великите, днес, когато ви питаме защо нищо не се върши от вече спечелилите кметските избори, изведнъж станахме заспали мърди. Хайде по-кротко го давай, когато някой заеме обществено отговорна позиция, ние не сме ти гознишките мангали, с които ни сравняваш.
  2012 година е, абсолютно в реда на нещата е, а и ти го знаеш не по-зле от мен, всичко да става по интернет. Както е във всяка една нормална държава по света, с изключение на Куба, Северна Корея и още няколко победили демокрации.

 20. Radka Rasheva каза:

  Господа, много хубав анализ направихте за всичко лошо, което се случва в града ни, но темата беше сухото дърво, което всеки момент може да падне и да убие деца или възрастни, които минават от там. Но на този площад то не е единствената заплаха за децата. Много ми се иска вечер да видите как тия деца се забавляват, прескачайки с велосипедите и скейтбордовите си "препятсвия" направени от подръчни материали – тротоарни плочи, камъни и дъски.Получава се доста опасна каскада, в която участват и 6-7 годишни деца. Всеки път когато минавам през площада (а аз минавам поне два пъти на ден) се ужасявам от опасността, която грози тези малки "смелчаци".Едно падане на този терен би донесло сериозни наранявания и увреждания на децата. Би било добре да се помисли къде могат децата да играят и упражняват своите умения в "екстремни" за тяхната възраст спортове. Но точно тук е опасно, много опасно!

%d блогъра харесват това: