Утре Народно читалище „ЗОРНИЦА-2010“ празнува петата си годишнина! Пазителите на българските традиции в Ловеч имат рожден ден!

Прочетено2012пъти

horopodstratesh291114327През 2015 година Народно читалище „ЗОРНИЦА-2010“ гр. Ловеч навършва 5 години. Този годишнина ще бъде отбелязана на 22 април с концерт на откритата сцена на площад Тодор Кирков във Вароша. В концерта ще вземат участие всички колективи на читалището.

Народно читалище „ЗОРНИЦА-2010“  гр. Ловеч е създадено през март 2010г. От тогава и до днес Предстедател на читалищното настоятелство е г-н Нено Шрегарски, а секретар Маргарита Дончева.

Дейността на читалището е насочена предимно към българския фолклор. Още от създаването като колективен член се присъединява фолклорна формация „Елит“, детската танцова школа и детския танцов състав към формацията, както и Клуб за народни хора „Ловеч“. Към читалището се сформира и Школа по класически балет „Пирует“.

Народно читалище ЗОРНИЦА – 2010 е организатор на превърналия се в традиционен фолклорен празник „Хоро под стратеш“. Тази година празника ще се проведе за четвърти пореден път на 6 юни. Празник намерил своето място, като едно от значимите събития в културния календар на града.

За периода на своето съществуване читалището се превърна в притегателен център за много хора от различни възрасти и с различно социално положение. Тук те намират своето място участвайки в читалищните дейности. Научават нови неща за българския фолклор и традиции. Децата биват възпитавани в дух на родолюбие и толерантност.

Дали постигнатото е много или малко? – всеки би си задал този въпрос. Изградено от хора, обичащи българските традиции и култура и приело в своите редици изградени и доказали се колективи читалището продължава да развива своите дейности въпреки трудностите и несгодите породени от липсата наподходяща материална база. С много труд на членовете и поддръжниците успяхме през краткия период в който ни бяха предоставени помещения от общински съвет да ги приведем във вид годен за провеждане на занимания на всички читалищни формации и клубове. В навечерието на тази годишнина обаче читалището отново е изправено пред заплахата да остане без база и в невъзможност не само да се развива, но и даже да преустанови дейностите поддържани до този момент. Читалищните дейци посрещат своята годишнина със свити сърца надявайки се най-после техните проблеми с материалната база да бъдат трайно и компетентно решени.

ЗОРНИЦА – звездата водеща новият ден, звездата възвестяваща пробуждането – раждането на нещо ново и светло. Това е символа на това читалище, поело своята отговорност и предизвикателство да бъде носител и пазител на българските традиции и вяра.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-2010-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd/

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
%d блогъра харесват това: