мар. 20 2013

Уникалната “Изложба за Библията” на Стефан Пилц, представена по интересен и завладяващ начин гостува на ловешката Регионална библиотека

Прочетено2299пъти

izlojbabibliq20031312Павлин Иванов

В понеделник, собственикът и организатор на експозицията “Изложба за Библията” Стефан Пилц, в присъствието на Ловчанският митрополит Гавриил , Председателя на Общински съвет Ловеч Корнелия Маринова и Директора на ловешката Регионална библиотека Марияна Иванова откри уникалната изложба.

Експозицията, както говори и нейното име има за цел да покаже съдбата на най-четената и превеждана книга в човешката история – Библията. Изложбата е разделена на 10 информационни щанда. На тях посетителите могат да видят най-малката Библия в света, Евангелие от Лука с водоустойчиви страници създадена по време на комунистическия режим в СССР и пренасяна в трюмовете на кораби.

Безспорно, най-атрактивен експонат е модел на пресата на Гутенберг в оригинален размер. Всеки посетител има възможност сам да отпечата стих от Библията на гутенберговата преса.

izlojbabibliq2003137Посетителите могат да видят модел на скинията от Стария Завет и макет на Ноевия ковчег. Интересно е да се знае, че до 2012 г. Библията е преведена на повече от 2 560 езика и наречия по света, а първата Библия пък е била отпечатана от Йоханес Гутенберг през 1456 г.

Може би най-ценното в тази експозиция е любовта, професионализма и избора на подходящ език, с който гидовете, които по завладяващ начин разказват на всеки любопитен посетител исторически факти и истории свързани с Библията.

За първите два дни стотици ловчалии се запознаха с историята на книгата на книгите. Изложбата ще гостува в ловешката библиотека до края на седмицата. Ако все още не сте я посетили, не се колебайте. Ще ви бъде интересно, полезно и приятно да обогатите вашите познания или да задоволите вашето любопитство.

Поздравления за собственика и организатор на експозицията Стефан Пилц и неговият екип за чудесната организация и представяне. Поздравления и за екипа на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ Ловеч, за това, че направи възможно много ловчалии да се докоснат до историята на Библията.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

%d блогъра харесват това: