doroteq1303141Павлин Иванов

Видната съветничка от групата на БСП в Общински съвет Ловеч Доротея Цанкова е внесла в деловодството на местния парламент предложение за ограничаване правата на гражданите и участието им в местното самоуправление.

Демократичното и в духа на повелите на партията предложение е за промяна  основният документ, по който работи Общински съвет – „Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 г.“

Предлагам на вашето внимание мотивите и самото предложение на съветник Доротея Цанкова:

„Мотиви:

Практиката в работата на постоянните комисии показа, че в заседанията се правят изказвания от присъстващите граждани без да се иска разрешение за това и без регламент за продължителност на изказването им. Граждани правят устни  предложения и бележки, които в последващи заседания на други постоянни комисии същите граждани съществено променят, включително до защита на противоположни на първоначалните им предложения.  А това излишно натоварва заседанията на комисиите, създава напрежения и условия за неползотворна работа.

Поради ангажираност с други задачи, в заседанията  на комисиите в немалък брой случаи отсъстват вносителя или негов представител, който да може компетентно да отговори на поставените при разискванията въпроси. Това налага прецизиране на разпоредбите на членове 66 и 67 от правилника.

       Затова и на основание чл. чл.21 ал.3 от ЗМСМА и посочените фактически и правни основания, предлагам Общински съвет  – Ловеч да    

Р  Е  Ш  И:

 

         1.Приема изменения на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Ловеч,неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011-2015 г.,приет с Решение № 6/12.12.2011 г.,доп.с Решение № 35/28.02.2012 г.,изм. с Решение № 198/25.09.2012 г.,Решение № 263/21.12.2012 г.,Решение № 393/11.06.2013 г.,Решение № 430/25.07.2013 г. и Решение № 569/30.01.2014 г.,както следва:

§ 1.В чл.66 се добавя нова алинея четвърта:

„Граж­да­ни мо­гат да при­със­т­ват на за­се­да­ния на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии, ко­га­то се дис­ку­ти­рат или ре­ша­ват въп­ро­си, ко­и­то се от­на­сят до тях. При­със­т­ва­щи­те граж­да­ни мо­гат да по­ис­кат да изкажат свое становище по разглежданите от комисията предложения за решения. Искането си те отправят към председателстващия заседанието, а разрешението за изказване се гласува от чле­но­ве­те на ко­ми­си­я­та. При получено по този ред разрешение гражданинът се изказва в рам­ки­те на 3 (три) ми­ну­ти.

§ 2.В чл.67 се добавя нова алинея пета:

„Ако предложение, включено в дневния ред на комисията, не се докладва от вносителя  или  от друг представител на администрацията, комисията може да отложи разглеждането за следващо заседание, ако има поставени в заседанието въпроси, които остават неизяснени.

Доротея Цанкова (п)

Общински съветник“

 

84 коментара

  1. До господина,който говори,че съвета произвеждал брак.Под брак вероятно имате предвид измислените дела за достъп до обществена информация,които човечеца на Кашъмов води.Хайде,ще ви дам един жокер – ВСИЧКИ дела по член 40 от ЗДОИ,приключили с решения,с които се уважава искането за достъп,включително за откровени тъпизми , СЕ ГЛЕДАТ В АС ЛОВЕЧ ОТ ЕДНА И СЪЩА СЪДИЙКА.Няма нито едно отхвърлено искане

    1. Господина, който говори, че съвета произвеждал брак вероятно има в предвид десетките решения приети от този съвет и след месец два изменени от същите тези съветници, които са ги приели, защото се е оказало, че въпросните решения са БРАК. Решенията върнати от кмет и областен, като БРАК. БРАК е и решението за такса смет за 2013та отменено от ловешки съд, обжалвано от съветниците пред върховния съд и отменено и от него. Всички тези решения са БРАК в работата на съветниците, но за този БРАК те са получили заплати платени от хората от общината, вместо да бъдат санкционирани и наказани с глоби за това, че произвеждат БРАК. В никоя нормална държава не се плаща заплата за произведен БРАК, но ловешките тарикати /съветници/ така са си гласували заплатите, че получават пари за БРАК-а, който произвеждат за сметка на хората.

    2. Анонимен, аз се подписвам с името си и не се крия като мишка. За разлика от г-н Заверджиев, аз отговарям на “анонимни” когато са ми вдигнали “топката”.

      Под БРАК имам предвид всички върнати или отменени Решения на ОбС Ловеч от областна управа, съд или прокуратура. Под БРАК разбирам също всички Актове на г-н Кмета на Ловеч, които са СЛЕДСТВИЕ от Решения на ОбС Ловеч. Отказът по ЗДОИ е БРАК, само когато се отнася до ОбС и неговия Председател.

      За “измислените” дела /според вас/, г-н Заверджиев получи дори национална награда и признание. А това много дразни, аз ли не знам 🙂

      Не коментирам Решения на съда. Ако имате претенции – обърнете се към министъра на правосъдието, ако смятате че има нарушения. “Жокера” изгоря.

      п.п. По-горе предложих ОбС Ловеч да излезе с благодарствена Декларация към г-н Заверджиев. Ясно е, че няма да го направят. Обикновено общинските съветници живеят в някакъв друг свят. Все пак е добре гражданите на Ловеч /ако са останали такива/ да помислят за един “Паметник на Гражданина на Ловеч”. Предлагам ви, Данчо Заверджиев най-малкото да позира. Защото не е нормално след 24 години /уж/ демокрация, само един човек да следи какви ги върши ОбС, чрез който /уж/ се самоуправлявате и който единствен се ползва от гражданските си права.

      Паметникът. най-добре ще стои пред сградата на общината, за да балансира конника пред областната управа. В лявата част пред входа. Мое ляво и ваше дясно когато излизате от общината 🙂

  2. Добър ден на всички читатели и коментиращи тук! Аз по принцип не коментирам написаното от анонимни доброжелатели и този път няма да наруша този свой принцип и за това само по същество ще коментирам предлаганата промяна в Правилника.

    Първо: „разрешението за изказване се гласува от членовете на комисията. При получено по този ред разрешение гражданинът се изказва в рамките на 3 (три) минути.” некореспондира и противоречи на въведения принцип на откритост на заседанията на постоянните комисии и на разпоредбата на чл. 28 от ЗМСМА. Съгласно посочената разпоредба заседанията на общинския съвет и на неговите комисии са открити и гражданите могат да присъстват на заседанията на общинския съвет, могат да се изказват, да отправят питания, становища и предложения от компетентността на общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес.

    Второ: необосновано и в противоречие с горната разпоредба е предлаганото изменение на чл. 66, от Правилника за организация и дейност на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011-2015 г. за създаване на НОВА алинея 4: „Граждани могат да присъстват на заседания на постоянните комисии, когато се дискутират или решават въпроси, които се отнасят до тях. Присъстващите граждани могат да поискат да изкажат свое становище по разглежданите от комисията предложения за решения. Искането си те отправят към председателстващия заседанието, а разрешението за изказване се гласува от членовете на комисията. При получено по този ред разрешение гражданинът се изказва в рамките на 3 (три) минути.”. Правата на гражданите са в много по-ограничен обем. Това е нарушение на принципа на гласност и достъпност на заседанията на постоянните комисии , където се разглеждат въпроси от местно значение. Няма законово оправдание за приемане ограничаване на правата на гражданите, след като по-широки права са предоставени от ЗМСМА на самите граждани по всички въпроси от обществен интерес – предмет на обсъждане в постоянните комисии.

    Трето: в така дефинираното предложение вносителя не прави разлика между изказване на граждани и становище на граждани, тъй като това различни права, които ЗМСМА е определил и така дефинирано предложението е в противоречие с материалноправни разпоредби.

    И четвърто, което е Първо: общински съвет е органа, който ще реши дали ще приеме или не предложеното изменение на Правилника. И само когато ОбС има решение по предложението ще си позволя да коментирам или оспорвам в съда решението на съветниците.

  3. Ми прочети го най-накрая този закон бе дрисльо…

  4. И аз ще се хвана за това ОБИДНО изречение „Граж­да­ни мо­гат да при­със­т­ват на за­се­да­ния на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии, ко­га­то се дис­ку­ти­рат или ре­ша­ват въп­ро­си, ко­и­то се от­на­сят до тях.“ – Доротеоооо, ама кукувица ли ти изпи акъла ма? Това да не ти е бащиния, че , ще казваш кога МОГА да присъствам на заседанията? Гражданите могат не само да присъстват на заседанията на ОбС, но и ако решат да те изгонят, нищо, че всички си мислите, че сте недосегаеми и ловчалии са заспали и безхаберни. Ножа е опрял до кокала и препоръчвам лекичко да стъпвате, че да не вземе да трепне ръката която го държи. Оберете малко тази арогантност и наглост, която демонстрирате, защото няма на какво отгоре да сте такива, особено , като знам насраните задници на някой.

    1. Така е по закон бе г*з наакан

  5. Предложението на Цанкова е смислено и цели подобряване на работата на съвета.И в Парламента си има правилник ,ред за задаване на въпроси и време за представянето им,за което председателя следи.Крайно време,един господин на заплата при Програма за достъп до информация/разбирай кантората на Кашъмов/господин,който сам,надявам се си пише статиите,а коментарите към тях са просто копи пейс,да престане да се самоизживява като морален ментор и вечен кибик на заседанията на съвета,където единственото което прави,е да търси процедурни кусури и да води платени от друг измислени дела.Нито едно смислено предложение за подобряване живота на гражданите на Ловеч няма от това същество,нето едно,само дребно комплексарско заяждане,че Корнелия не можа да стане кмет,ако това нещастие беше сполетяло Ловеч,сигурно човечеца щеше ритуално да изгори пред Общината ЗМСМА и Закона за достъп до обществена информация

    1. Анонимен, зарежете този болшевишки плам и опити да очерняте човек, който ДОКАЗАНО защитава интересите на гражданите.

      Кога най-после ще разберете, че един Правилник на ОбС НЕ МОЖЕ ДА ПРОТИВОРЕЧИ на Закона?

      Защо си траете и дума не обелвате за огромния БРАК, произведен от ОбС Ловеч?

      Съд, прокуратура, областен управител – и те ли са “някъде” на заплата? И те ли се “заяждат” като връщат или отхвърлят като незаконосъобразен БРАКА на ОбС Ловеч?

      Давате ли си сметка какви идиотщини внушавате? Всички да си мълчат и да си траят, а ОбС, чрез който и вие се САМОУПРАВЛЯВАТЕ да произвежда БРАК и то често незаконосъобразен брак.

      А къде са вашите …”смислени предложение за подобряване живота на гражданите на Ловеч”? Къде са, че да дирите сметка на другите?

      От роб можеш да направиш всичко, но не и демократ и свободен човек.

  6. Защо Данчо си мълчи. Защото Данчо е чел ЗМСМА и знае как гражданите могат да участват на комисии и сесии. Той знае че, въпроси могат да се задават само писмено, но мълчи.

    1. Въпросът не е: „Защо Данчо си мълчи?”, а „Защо Цанкова си мълчи?” Защото след като е прочела коментарите под предложението си е разбрала какво предложение е направила и няма никакви аргументи да го защити освен да продължава да се излага.

    2. Нормално е да сте анонимен при подобна манипулация.

      Къде прочетохте, цитирам ви – “въпроси могат да се задават САМО писмено”. Къде прочетохте тази думичка “САМО” и защо лъжете и манипулирате съгражданите си?

      Чл.28.(3) Гражданите могат да се изказват, да отправят питания, становища и предложения от компетентността на…..”

      При работата на комисиите – гражданите имат допълнителни права съобразно Чл. 49 (3) и, цитирам закона – “…могат да внасят писмени предложения и становища в комисиите на общинския съвет”, Защо? Защото те се разглеждат и без тяхно участие в комисиите, когато не ползват ПРАВОТО си да се изказват съобразно Чл.28(3).

  7. Защо Данчо си мълчи? Нека посочи по кой член от ЗМСМА и как е разрешено на гражданите да вземат участие в комисии и сесии.Данчо мълчи защото е чел ЗМСМА и го знае!!!

  8. “Граждани правят устни предложения и бележки”

    Ами ще правят. Като са ни некадърни общинските съветници как няма да правят..

    “А това излишно натоварва заседанията на комисиите, създава напрежения и условия за неползотворна работа.”

    Оле мале- преработили са се! Ползотворно!

    “Поради ангажираност с други задачи, в заседанията на комисиите в немалък брой случаи отсъстват вносителя или негов представител, който да може компетентно да отговори на поставените при разискванията въпроси.”

    Eто това още веднъж доказва, че болшинството общинските съветници – председатели и вносители ВЪОБЩЕ не ги интересува какво става с комисиите им и предложенията, които се правят в тях! То за гражданите е ясно, че не ги интересува..

  9. Доротея Цанкова, чете ли за робите в Ловеч. Нали трява да се срещаш с избиратели и да знаеш какво става. Ти какво направи като съветник за работниците? Как ги защити? Нали това ти е работата. Само лаеш а нищо не правиш. Как не те е срам да бълваш глупост след глупост

  10. Цанкова, затова ли си вдигнахте заплатите?Колко получаващ за нищо?400, 500 лева мушкаш ли в джобчето?Мама, тате и мъжлете и те хапват общинска баница.Колко левчета наши парици влизат в къщата ви,а?Иванов ти защо не пишеш кой с кого се е обвързал или ти плащат и на тебе да си мълчиш.

    1. Познавам лична и баща и мъжът и. Това са едни доказани професионалисти. А това че, ти си некадърен – това си е твой проблем. Типично по герберски се нападат и жената и родата.

  11. Дороти, гъсенце мамино, кога ще разбереш мило, че като си отвориш устата все глупост излиза. Аз гласувах за теб, но явно дълбоко и непоправимо съм сбъркала. Бях убедена, че крушата може да падне по-далеко от дървото, но се вижда не можеш да се надскочиш. Имаш ли вишу вече или още не си го завършила мила?
    Нали щяхме да връщаме държавата на хората, а пате? Нали така ни лъгахте преди изборите. Харесвам и уважавам Данчо и това, което прави. Избирам него вместо теб. Вземи почети малко преди да пишеш. Дали излагаш себе си не ме интересува, но излагаш тези, който сме работили за теб. Жалка история си

  12. Каква персонална отговорност търсите на БРАКА на решенията на ОбС,, господинчо ?! Та нали съветниците на БСП са 13 от 33 , т.е. не зависи БРАКА само от тях.

    1. Анонимчо, а защо нито един общински съветник не сезира областния управител или областна прокуратура или административния съд за незаконосъобразните Решения на ОбС Ловеч? Защо си е траел и се е крил? Така ли е защитавал интересите на гражданите за което се е клел? Щом си е траел и не е реагирал – значи е съучастник и няма никакво значение как е гласувал.

      БРАКЪТ е факт! Никой общински съветник не е реагирал съобразно правата и отговорностите си и Закона. Следователно – няма невинни общински съветници! А от коя партия били – на никой не му пука!

      Ако някой ден се ограмотиш, ще научиш от ЗМСМА че нито БСП, нито ГЕРБ нито коя да е партия може да има собствени общински съветници!!! Това, че е влязъл с нечия партийна листа не означава, че е собственост на партията в чиято листа е бил. Това не ви е Парламента. В ЗМСМА думичките “партия” и “партиен” тотално отсъстват. Герб се опитаха да вкарат два члена с думичките “партия” и “партиен” и Конституционния съд веднага ги отмени! Ограмотете се и тогава пишете.

  13. Ах, Дороти, Дороти…!

    1. Ох, Дороти, Дороти…!!

  14. Хайде сега да “издухаме” червената мъгла и да си дойдем на думата.

    Тези предложения за изменение на правилника по чл.66 и 67 на практика е “предложение анти Заверджиев”.

    Общинската съветничка пъшка и страда колко била натоварена по време на комисиите и се тръшка заради цитирам: “създава напрежения и условия за неползотворна работа.”… той, “лошият гражданин”

    Да видим обаче какви са реалностите!

    Заради г-н Заверджиев са върнати десетки несъстоятелни или незаконосъобразни Решения на ОбС Ловеч от неговата “ползотворна работа”.

    Заради г-н Заверджиев има издадени десетки осъдителни присъди срещу Решения на ОбС Ловеч или г-н Кмета на Ловеч. Отново заради “ползотворната работа” на ОбС Ловеч.

    Очевидно общинската съветничка /ака БСП Ловеч/ търсят начин да отстранят или да дискредитират г-н Заверджиев. За съжаление обаче са избрали най-неподходящия начин. Лишавайки се от неговото присъствие на заседание на комисиите и запушвайки устата му по стара болшевишка традиция – тези “народни” общински съветници дават ли си сметка, че БРАКЪТ който произвеждат ще се удвои най-малкото? Май режат клона, на който стоят, но – техен проблем.

    Въпросът обаче вече трябва да се зададе от гражданите на Ловеч, а именно – вие, г-жо Цанкова, която предлагате антиграждански поправки в Правилника, каква лична отговорност носите, за огромния БРАК В РАБОТАТА НА ОбС Ловеч през последните години и който БРАК се съдържа в многобройните осъдителни присъди, които получи ОбС Ловеч или върнатите многобройни Решения на ОбС Ловеч за поправки и преразглеждане?

    Каква е вашата отговорност за този БРАК и не е ли редно първо на вас да се потърси отговорност, преди вие да се заигравате с граждани от Ловеч?

    п.п. Предлагам на ОбС Ловеч, на следващото заседание на ОбС, вместо тази точка с изменение на Правилника – да поканите г-н Заверджиев и лично и поотделно всеки общински съветник да му се извини и да му благодари. После излезте с обща благодарствена Декларация към г-н Заверджиев до гражданите /колкото са останали/ на Ловеч

    Така ще е най-достойно и справедливо!

  15. Само за изречението “„Граж­да­ни мо­гат да при­със­т­ват на за­се­да­ния на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии, ко­га­то се дис­ку­ти­рат или ре­ша­ват въп­ро­си, ко­и­то се от­на­сят до тях.” – на общинската съветничка трябва да се поиска оставката НЕЗАБАВНО, поради 1/ или тотално непознаване на ЗМСМА и 2/ или умишлено нарушаване правата на гражданите съобразно ЗМСМА.

    Какъв регламент ОбС може да приеме за изказване на гражданите, това е в правомощията му. Но, да се гласува от членовете на постоянна комисия дали гражданина изобщо да се изкаже – това е пълна идиотщина съобразно ЗМСМА и проява на безпардонен болшевизъм.

    Очевидно тази съветничка от листата на БСП Ловеч напълно се е самозабравила и хабер си няма какво означава местно САМОУПРАВЛЕНИЕ. А дали знае какво означава думичката Демокрация – безсмислено е да се пита.

    Подобни болшевишки номера, чрез които кой да е общински съветник или група общински съветници се опитват да суспендират ЗМСМА и да подменят демократичния дух на този закон и правото на гражданите да се САМОУПРАВЛЯВАТ – на това гражданите и информационните медии трябва да се противопоставят по най-категоричен начин.

    От години говоря и предупреждавам, че подобни на тази съветничка от БСП Ловеч – ПРОГОНИХА и продължават да ПРОГОНВАТ гражданите, лишавайки ги с всевъзможни болшевишки номера от възможност да се самоуправляват. Заради подобни посткомунистически изцепки – гражданите вече тотално са ИЗОЛИРАНИ ОТ ВСИЧКИ ПРОЦЕСИ, случващи се на територията на собствената им община.

    Другата посткомунистическа мерзост и в Ловеч и в Троян е създаването на казионните и слугински НПО. Чрез тези слугински и вечно съгласни с Кмета или поредните силни на деня – гражданското общество е смазано и обезличено.

    Затова днес живеем в условията на псевдодемокрация, в която еднопартийния тоталитаризъм на БКП бе заменен от многопартиен тоталитаризъм и диктатура на партията-победителка.

    Затова днес, ние, гражданите /които още не сме избягали от “чумата”/ говорим за Нашата Родина и Тяхната Държава.

    Но, така е в държава, регион или община, в които един полуграмотен продавач на дини бива избран за депутат.

    1. Ти не си чел ЗМСМА.

    2. Пеевски, ти не си чел ЗМСМА.

    3. ЗМСМА Чл.28.(3) Гражданите могат да се изказват, да отправят питания, становища и предложения от компетентността на общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес, и да получават отговори по ред, начин и в срок, определени в правилника по чл. 21, ал. 3.

      Чл. 49. (3) (Нова – ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Гражданите и юридическите лица могат да внасят писмени предложения и становища в комисиите на общинския съвет.

      пояснение за чл.49 – когато гражданите и юридическите лица са в невъзможност да участват в работата на комисиите – законът е предвидил възможност да дадат предложения и становища в писмена форма. Иначе комисиите са отворени и НЯМА никаква забрана за устни изказвания, становища и предложения, защото това би било пълен абсурд и подмяна на местната политика за САМОУПРАВЛЕНИЕ. Дори да внесе предложения и становища в писмена форма по време на комисия – гражданина пак трябва да го прочете, да даде допълнителни мотиви, както и да отговори на въпроси на членовете на комисията.

      Сега разбирате ли колко е неадекватно предложението на съветничката Цанкова, цитирам: “§ 2.В чл.67 се добавя нова алинея пета:
      „Ако предложение, включено в дневния ред на комисията, не се докладва от вносителя или от друг представител на администрацията, комисията може да отложи разглеждането за следващо заседание, ако има поставени в заседанието въпроси, които остават неизяснени.” Въпрос – какво става с предложенията и становищата на гражданите. Законът не предвижда тяхното задължително участие в комисиите?!

      Нещо повече – за съветничката не съществуват други вносители освен администрацията???? Защото какво означава това – “не се докладва от вносителя или от друг представител на администрацията”. T.e. от кмета или друг представител на администрацията. Ами гражданите къде ги забравихте г-жо общински съветник?

      Съзнавам, че е трудно на един /не се чете/ да успея да му обясня защо законодателят не е детайлизирал участието на гражданите в комисиите, а го е направил само за целия ОбС чрез чл.28(3). Как да му обясня, че след като гражданина има конкретни права спрямо ОСНОВНИЯ орган, какъвто е ОбС – то тези права важат с пълна сила и се разпростират спрямо ПОМОЩНИЯ орган към ОбС, каквито са комисиите? Как да му се обясни, че законодателят не е правил закона за дебили и примати, които дори да четат, пак нищо не разбират?

  16. Това не може да го измисли всеки! Голям експерт, голям политик, какво щяхме да правим ако я нямаше тази жена в Ловеч!

  17. Иван, “тая” поне не си е сменяла партията както много от коментиращите тук. Като добавя и че, е хубава и умна не ме интересува от коя партия е. Да не забравме че, тя често скача и на своите. Да сте чували някой от герб да противоречи на свои. Те там си гласуват като уфсе. И последно, гражданите на Ловеч не са Данчо и Павлин. Писна ми от тяхната “загриженост”.

    1. Ами като ти е писнало от тях що щеш тук, няма ли другаде къде да отидеш?

    2. И на мен ми писна от “загрижеността” им. Защо ли го правят?!

  18. Подкрепям я.Това е нейно право.

  19. Много е права г-жа Цанкова. Евала.

    1. И какво и е правото на тая па*а ??? БКП-арска гнида…..

  20. ама ние сме имали и права ли ?!

Comments are closed.