Три читалища представиха общината в изданието „Фолклор и традиции в Ловешко“

Прочетено573пъти

В навечерието на 1 ноември, Деня на народните будители, три читалища представиха ловешка община в изданието „Фолклор и традиции в Ловешко“. Инициативата е на отдел „Краезнание“ на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ Ловеч и се провежда за втора поредна година, с идеята да стане ежегодна традиция. Срещата се проведе в отдел „Изкуство“ и беше открита от организаторите.

Светлана Петрова поздрави присъстващите с настъпващия празник и представи мултимедийна презентация „Традиции, обичаи и обреди в Ловешко, свързани с изработката на ризата в женското облекло“. Гост от Исторически музей Ловеч беше Елена Георгиева, която презентира „Сукаят – короната на един непокорен народ“.

Представени бяха и местните традиции и обичаи. Читалище „Пробуда с. Йоглав представи филм за атрактивния автентичен обичай „Камилата”. Секретарят на читалището Еленка Щерева беше подготвила и изложба от саморъчно изработени маски.

Автентична женска носия и обичаят „Бабинден” на Народно читалище „Хлевенец 1919 г.“ с. Хлевене беше представен с филм от секретаря Адриана Тодорова.

С тазгодишния спечелен проект на фонд „Култура” се представи Народно читалище„Христо Ботев 1927“ с. Горан – обичаят „Жътва”. Теменужка Стоянова, секретар на читалището, представи филм по автентичния местен обичай. На срещата присъстваха и самите участници в „Жътвата” – самодейците от фолклорна група „Росна китка“, които изпълниха автентичните песни, включени в проекта. С горанчани беше и земеделският производител от земеделска кооперация „Вълчеви 2000“, Рени Вълчева, спонсор и участник във филма.

Освен филмите и презентациите, участниците бяха организирали и автентична „софра” с качамак, приготвен лично от кмета на село Горан Надежда Петкова; погачи и пуканки на Теменужка Стоянова, а село Йоглав се представи с печена тиква. Организатори, участници и гости си честитиха настъпващия ден на будителите и си пожелаха нови ползотворни срещи.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%82%d1%80%d0%b8-%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b8/