Трима младежи от Ловеч представят България на форум в Брюксел

Прочетено1827пъти

Текст: Вихра Стефанова,  снимки: личен архив

Трима ученици от всяка от 28-те държави членки на Европейския съюз плюс петте страни кандидатки обсъждаха в Брюксел в продължение на два дни бъдещето на европейската култура от гледна точка на младите хора. България беше представена от учениците от Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч, Борислав Борисов, Владислав Колев и Галин Ганев. Техен ръководител беше преподавателят по английски език Елица Върбановска, която безкомпромисно бе доказала в изложението на кандидатурата защо точно Профилирана природо-математическа гимназия заслужава да представя България.

 

Инициативата „Твоята Европа Твоето Мнение” даде възможност на учениците да видят отблизо начина, по който функционира Европейският икономически и социален комитет /ЕИСК/. Фокусът върху тазгодишното издание на форума логично беше върху културата на Стария континент, тъй като 2018 е обявена за Европейска година на културното наследство. Българските представители в ЕИСК Димитър Манолов и Веселин Митов посрещнаха българската делегация и бяха близо до учениците през цялото време.

 

Младежите успяха да споделят своите виждания и идеи по темата „Единство в многообразието: едно по-ново бъдеще за европейската култура“. Разделени в 10 групи, те дадоха своите идеи относно приближаването на културата до младите хора. Предложенията, разработени в групите на Галин и Борислав – „Възможност да откриваме други култури чрез пътуване” и „Експеримент с културата”, заеха съответно първо и второ място и ще бъдат директно изпратени както до членовете на Европейския икономически и социален комитет, така и до Европейската Комисия и Европейския Парламент.

 

Инициативата на ЕИСК „Твоята Европа, твоето мнение“ е уникална възможност за младите хора да осъществят контакти, да споделят своя опит, да чуят мнението на свои връстници от различни страни и да научат повече за техния начин на живот. Проявата се организира от Европейския икономически и социален комитет – гласът на гражданското общество на европейско равнище, и е знаковата проява на Комитета за младите хора.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d1%8a%d0%bb/

%d блогъра харесват това: