Топовни гърмежи разтърсиха парка „Стратеш“ – жива картина показа боя за освобождението на Ловеч преди 140 години

Прочетено2194пъти

Топовни гърмежи и викове „Ура“ разтърсиха днес парка „Стратеш“ в Ловеч. Тичаха войници, артилерията заемаше позиция, избухваха снаряди и палежи, руски генерали чертаеха планове – това бяха част от показаните сцени.

Спектакълът започна със съпротивата на ловчалията Цачо Шишков срещу настъпващата турска войска и неговата героична смърт. За целта в парка бе изградено селище, построен бе военен лагер със лазарет, както и бойни позиции на двете военни сили.

Над сто участници се включиха в грандиозната жива картина, която се представя за първи път в Ловеч по повод 140-годишнината от Освобождението на града и установяване на местно управление. Това бе невиждано досега зрелище, гледано от стотици ловчалии и гости на града, които окупираха парка от всички страни. Майки предупреждаваха деца да не се плашат от гърмежите, полиция охраняваше да не се влиза в забранените зони. В зрелищната  участват представители от 22 клуба при Национално дружество „Традиция“, пристигнали от цялата страна. Освен военните действия зрителите видяха предмети от бита, старинно въоръжение и военни ритуали.

На финала ръководителят на възстановката подполковник Мануш Христов рапортува на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за изпълнената задача, като получи поздравления. С бурни ръкопляскания възнагради участниците. Нито един човек не пострада по време на стрелбите, като за всеки случай бе осигурено медицинско и противопожарно присъствие. След края децата търсеха гилзи из тревата за спомен от преживяното, както и си правеха снимки с войниците и офицерите.

На демонстрацията присъства официалната делегация от побратимения град, Лотошино, Русия, водена  от кмета на Екатерина Долгасова. Тук бяха и изпълнителите от руската група „Душа“, която ще изнесе концерт на 22 август, когато е кулминацията на тържествата.

Събитието е част от богатата програма на Община Ловеч, Регионален исторически музей, Регионална библиотека и Художествената галерия за честване на 140-годишнината от Освобождението на Ловеч. Следващите дни до 22 август Ловеч е наситен с множество изяви по повод годишнината и установяване на местно управление.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d1%8a%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%82/