Тетевенският квартал Полатен отбеляза своя храмов празник

Прочетено870пъти

На 19 октомври почитаме паметта на св. Йоан Рилски – небесният закрилник на българския народ. Църквата отдава почит на отшелника от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. В деня на богослужебната прослава на светия преподобен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, жителите на тетевенския квартал Полатен отбелязаха своя храмов празник. От рано сутринта храмовите врати са отворени и хората се стичат, за да почетат светията.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света Литургия и водосвет. Владиката благослови всички присъстващи, сред които беше и кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Тя се помоли за здраве, мир и благоденствие.

Днес кметът на Тетевен поздрави и лекарите от „Многопрофилна болница за активно лечение Тетевен – д-р А.Пешев“ по повод – Деня на българския лекар. Празникът се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това  българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Д-р Бояджиева пожела на своите колеги да бъдат все така всеотдайни, упорити и борбени в работа си. Тя обърна внимание и на факта, че да си лекар не е професия, а призвание.

„Вие със своя труд и себераздаване, водени от чувство на дълг и отговорност, поставяте на преден план общественото благо и грижата за човека. Бъдете най-вече живи и здрави, много успешни, целеустремени и усърдни“, се казва още в обръщението.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f/