ян. 15 2013

Темида прогледна. Днес в Сливен, утре и в други градове!

Прочетено1245пъти

temida1501131Иво Райнов

Легендата от златното футболно поколение Йордан Лечков получи ефективна присъда  за свои действия като кмет на град Сливен! Сам по себе си фактът е пробив в блатото на съдебната практика, където силните на деня и близките на властта се ползват от  чадър срещу закона. Лечков ще обжалва и едва ли някой знае какво ще отмерят везните на по-горните съдебни инстанции. Но каквото и да се случи сигналът е ясен и обнадеждаващ.

Европейският натиск върху българската правораздавателна система започва да дава резултат, щом хора от политиката получават осъдителни присъди. Обвиненията срещу Данчо Лечков бяха много и шумни. Присъдата е постановена за действия във вреда на общината, довели до щета за над 500 хил. лева.  Първият кмет, който според съда, трябва да плати за управление в ущърб на местния интерес. Подобни обвинения са повдигнати и срещу Георги Славов (настоящ кмет на Ямбол), Златко Живков (настоящ кмет на Монтана),Румен Рашев (бивш кмет на Велико Търново).  Чака  се думата на Темида, която  може би също ще бъде осъдителна.

Защо ми се струва, че това е само началото и на съдебната скамейка ще застанат още градоначалници. Стига полиция, следствие и прокуратура да припознаят обществения интерес за върховен.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b2-%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b5-%d0%b8/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  Съд във Виена осъди бившия австрийски вътрешен министър и евродепутат Ернст Щрасер на четири години затвор при строг режим по обвинения в корупция, предаде Франс прес в понеделник.
  Корупционен скандал се разрази през 2011 г., след като британското издание „Сънди таймс“ съобщи, че трима евродепутати – румънецът Адриан Северин, словенецът Зоран Талер и австриецът Ернст Щрасер са приели офертата на журналисти от вестника, представили се за лобисти, да внасят поправки в европейски директиви срещу 100 000 евро. Тримата депутати бяха заснети със скрита камера как приемат мнимата оферта.
  Щрасер подаде оставка като евродепутат, а през август 2012-та след 15-месечно разследване му бе повдигнато официално обвинение. Максималната присъда, която го заплашваше бе 10 години затвор. Самият Ернст Щрасер се обяви за невинен.
  Разследването е било в Европарламента в сътрудничество с агенция Юроджъст. Според прокуратурата следователите са имали достъп до банкови сметки, извършили са редица разпити и са организирали обиски в домовете на заподозрените.
  Името на Щрасер бе замесено и в скандала около лобиста Петер Хохегер, в който имаше българска връзка. Хохегер е разследван, че с пари от София е подкупвал австрийски политици. През 2008 година той е бил нает от правителството на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС. Целта – да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България.
  От тях 100 хиляди евро обаче се оказаха попаднали в личната банкова сметка на Ернст Щрасер под формата на изплатен хонорар. В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му, писа по темата вестник „Ди Пресе“.
  В интервю за в. „Капитал“ бившият български премиер Станишев казва, че нито познава Щрасер, нито се е срещал с него, а най-малкото има представа каква роля е изпълнявал той в поръчката от София.
  Пред разследващите органи в Австрия обаче бившият вътрешен министър казва: „Хохегер имаше един чуждестранен клиент, който имаше някакъв проблем. Аз му помогнах за решаването на проблема“.
  В какво по-точно се изразява тази негова помощ и кой е чуждият клиент – това Щрасер не е пожелал да уточни.

  Mediapool

%d блогъра харесват това: