montiraneheli2409142Само за час и половина бе поставена близо 4-тонната метална конструкция върху базиликата на Средновековната крепост в Ловеч. Монтажът бе извършен от изпълнителя на строителните работи по проекта „Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч” и с хеликоптер на фирмата за специализирани авиационни услуги „Хели Ер” – София.

Идеята за „покриването“ е породена от силния интерес на млади двойки от цялата страна да се бракосъчетаят точно тук. Така в очертанията на базиликата ще се провеждат сватбени ритуали. Това е единственото технологично решение, коментира кметът Минчо Казанджиев.

Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Ловешката средновековна крепост е паметник на културата от национално значение.

36 коментара

  1. Author

    Уважаеми “Патриот ама не съвсем…”,
    Не знам какво се говори на пазара в сряда, но ако използвате търсачката на сайта, най-горе, ще намерите колко пъти и какво е писано по темата. За да установите дали е вярно, достатъчно е да прочетете написаното, а не някоя жена да ви каже на улицата.
    И не се мълчи, просто трябва да се чете и да се търси, както правим всички.

    http://lovechtoday.eu/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD/

  2. Говори се, че за възстановяване на базиликата в ловешката крепост са отпуснати около 4 мил.лв по проект. Дали е вярно….все още няма яснота, защото се мълчи и не се казва нищо и за това, какво ще струва на ловчалии.

  3. Съгласно чл. 84. ал 2. от ЗКН съгласуването се извършва от министъра на културата или оправомощени от него длъжностни лица след писмено становище на НИНКН.

    Да ама Не!

    Според официалната информация на община Ловеч: „Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.”

    Въпросът е: Дали за пореден път „неточно” е информирана местната общност от община Ловеч или кмета не е изпълнил задължение по ЗКН и не е съгласувал проекта с министъра на културата или оправомощени от него длъжностни лица?

    По мое скромно разнопосочната информация предоставена официално от общината е основание да се счита, че има „нещо гнило” в този проект, че „нещо” се прикрива и замазва и само незабавното публикуване на официалните публични документи по проекта ще гарантира прозрачност по този важен за местната общност въпрос.

    Единствено незабавната пълна прозрачност по този проект ще отхвърли хипотезата за „нещо гнило” в него.

    1. Всичко е “чисто и ясно” като съвестта на кмета. Ако чиновниците си вършеха съвестно работата, щяхме да водим много спокоен живот, нямаше да се налага да четем закони, наредби и правилници и да пишем разни писма до разни институции. Разбира се това няма как да се случи: 1. Защото не могат да крадат грамотно 2. Защото са прекалено алчни, за да не се забележи 3. Защото си мислят, че сме толкова ограничени, че да не видим очевадното
      С банята ще лъсне същото, познай кой ще връща после парите

    2. Да бе!Банята си беше добре преди проекта.Трябваше да мине само още една зима и щеше да рухне съвсем.И тогава нямаше да има по какво да плюете.
      Я си припомнете по времето на кой кмет беше”прибрана”обшивката от медна ламарина/около 2 дка/ на покрива на Картинната галерия.Това доведе след няколко зими до прогниване на дървения покрив и на стените на сградата до степен почти да рухнат.А това предпостави продажбата й уж за казино”Венеция” ,което така и не се случи.

    1. Пич,промени си нека на “на всяко гърне мерудия”.Знаеш за облажаването или само предполагаш.Две различни нища са.За едното от тях се носи отговорност по НК.

  4. В Перник видях крепостта. Мммммм…. Страхотна, цялата една такава пластмасова.

  5. На тази крепост са необходими допълнителни разкопки, а никой не иницира такива.
    Навсякъде в страната, където има такива съоръжения местните общини и кметове правят всичко възможно ДА ГИ РЕАЛИЗИРАТ и ГИ ФИНАНСИРАТ /В. Търново, Перник, Пловдив, Варна, Ст. Загора /и още много и далеч по- малки населени места от Ловеч.
    Казанджиев и компанията от третия етаж над неговия офис да се размърдат и замислят, защото МУЗЕЙ и дейности свързани с него от древната история на Ловеч нямаме ТУК!!!

  6. Има голяма вероятност зад псевдонима Калин Георгиев да стои самият Казанджиев, или някой от свитата му. Той се е обградил с верни “очи и уши”, които зорко бдят.

    1. ХАХАХА, ти да не си възкръсналата Баба Ванга? :),

      В такъв случай ти трябва да си Корнелия или някой друг гербаджия.

    2. Явно се изказвам доста интелегентно щом смяташ така.

    3. Аз не намирам връзка интелект-Минчо-свита, къде я открихте Вие г-н Георгиев?

  7. Инспектората към Министерството на културата осъществява контрол по прилагането и изпълнението на мерките на териториалноустройствената защита на недвижимите културни и това е втората институция след община Ловеч, от която ще поискам обществена информация за въпросния строеж на защитена от закона територия.
    Когато получа исканата обществена информация ( тъй като до момента не разполагам с никаква официална конкретна информация по проекта) и се запозная с нея ще си съставя мнение за законосъобразността на строителство и ако преценя, че има закононарушения ще сезирам съответните органи, в чиито правомощия са налагането или не на санкции на община Ловеч, премахването или не на този строеж.

    1. Това ти мнение доказва моята тези, че ти си уникален идиот.

      Направи веднъж нещо полезно през живота си, а не търси само разрушението във всичко направено.

  8. Този некадърник и защитник кметски Калин Георгиев докога ще се изказва неподготвен по всички теми??

    1. Ти пък много подготвен се изказа.

    2. А защо трябва да четем само твоите РАЗМАЗОТЕНИ коментари?!

    3. Защо трябва да оплювате всичко?!

  9. Мисля,че е доста нелепо ….Разваля усещането за автентичност на самата крепост ….Ами да се женят щом искат…ама нека да е под слънцето и дъжда…а ако искат крепост… да си поръчат театрален декор в някое хале …или в театъра….даже и костюми ще им дадем 🙂

    1. Първо,да си отговорим на въпроса”Автентична ли е наистина тази крепост в този си вид?”
      Второ,отдавна младото поколение,което все пак се е решило на отговорността да направи семейство няма никакво желание да се пържи на слънце или да се мокри на дъжда.Ако има в това поколение желания тайнството да се извършва в крепостта,защо не.И защо не под защитния купол,поставен с хеликоптера вчера.Подобни съоръжения има поставени за удобство на посетителите в много други държави.А и компетентната институция ,Национален институт за нидвижимо културно наследство,е съгласувала проекта.Мисля,че те са компетентните в това отношение хора.

    2. Анонимен, и ти плачеш да те нарекат червен боклук или нещо подобно и да те изкарат некомпетентен. Не рабрали, че трябва да оплюваме всичко направено и да се кланяме вожда бойко.

  10. „Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Ловешката средновековна крепост е паметник на културата от национално значение” се твърди в интернет сайт-а на община Ловеч.

    Да ама Не!

    Ловешката средновековна крепост НЕ е паметник на културата от национално значение според сега действащият Закон за културното наследство(ЗКН). В закона НЯМА легална дефиниция на „паметник на културата от национално значение”, такава имаше в отменения Закон за паметниците на културата и музеите. В сега действащият ЗКН има недвижими културни ценности с категория “национално значение”. И тук възниква въпроса: Съгласуваният проект за паметник на културата ли е или е за недвижима културна ценност с категория “национално значение? По кой закон – отменения и не действащ или по сега действащия закон е извършено строителството. Отговора на въпроса ще определи дали има или не закононарушение на териториално-устройствена защита на недвижимите културни ценности извършено при това строителство в Ловешката средновековна крепост и дали е спазен режима за опазване на недвижимата културна ценност съгласно ЗКН.
    И когато стане публична информацията свързана с това строителство в Ловешката средновековна крепост всеки сам ще прецени законосъобразни ли са действията на ловешката администрация или отново ще се налагат тежки шест цифрени финансови санкции на община Ловеч за неправомерно изразходвани средства по проекти от управляващ орган на програмата.

    1. Не е нужно да се ровим много дълбоко.Нарушение няма.В отменения закон за паментиците на културата и музеите наименованието на съгласуващата институция е Национален институт за паметниците на културата.В действащия Закон за културното наследство наименованието е Национален институт за недвижимо културно наследство.От цитирания в коментара Ви текст на съобщението ясно личи,че проектът е съгласуван точно с когото трябва по действащия закон – НИНКН.

    2. Данчо,

      напиши пак някой сигнал, нали това ти е силата. До колкото всички си спомняме заради теб община Ловеч изгуби около 50-60 хил. лв когато завършиха проекта на Башбунар. Заради фалшив твой сигнал беше забавено плащането и заради ТЕБ общината изгуби тази сума, заради което сме ти много благодарни. Ти си голям пуяк Данчо, за всичко което се прави се чудиш, какво да направиш така че да съботираш някой проект. Голямо благодаря, че ни мислиш доброто и искаш нашия град да става все по-красив. Добре че не сме всички като теб, че нищо да не е станало до сега. Аман от твоите глупави коментари и фалшиви сигнали.

    3. Девалвираш, Данчооо, преди година загубите бяха милион, сега някакви си 50-60 бонки.
      Лошо си изработил проекта, мой човек, та са глобили невинните ни лук яли, ни лук мирисали, само дето се осрали, докато крали, общински служители.

    4. Ловешката средновековна базилика е защитена от Европейска конвенция за опазване на археологическото наследство. Тя е най-голяма и най – старата църква, разположена в най-високата част на хълма „Хисаря” , изградена в периода от V до VІ в. Тя е куполна базилика с много интересен план. На Балканския полуостров са известни само две такива църкви – една в Никея и една в Древен Константинопол.
      debelakа, имаш ли представа за размера на финансовите корекции, които ще бъдат наложени по този проект на общината, ако има нарушена дори и една запетайка от евроконвенцията?

    5. Да разбираме ли, че ти като буден гражданин се опитваш да съботираш всеки опит да се направи нещо хубаво в нашия град?

  11. И не само мрънкат.По-лошото е,че и рушат направеното.Погледнете повторно поставените нови кошчета за смет по алеята”Баш бунар”.Само месец и половина им трябваше на вечно несъгласните и революционно “мислещите” да ги приведат в същото смачкано състояние,в каквото бяха привели предишните,поставени при изпълнението на проекта за тази алея.Вижте и осветителните тела там и на други места в града.Едва ли са се счупили сами.

    1. Едва ли някога ти се е случвало да те гонят и настигнат по алеята Баш Бунар, за да ти благодарят за това, че събираш боклуци и ги хвърляш в кошчетата. Аз го преживях и до днес си спомням с добро чувство въпросната госпожа с велосипеда.
      Кошчетата ги чупят НАШИТЕ невъзпитани наследници. Като пиша това НАШИТЕ, нямам предвид децата на революционно мислещите (специално моите в отношение на боклуци, опазване на всякаква собственост и екология са с изградени навици и изградена гражданска позиция), а на всички ловчалии.
      Можеш да ми се довериш, защото съм един от много малкото хора в града, които през последните години ежедневно (!!!) минавах по два пъти алеята и имам достатъчно наблюдения.
      За осветителните тела – освен, че писах тук няколко пъти, разговарях с Казанджиев пред погледа на Корнелия Маринова по въпроса още преди евроизборите, но … нямало пари за двайсетина крушки.

  12. Ти пък си много умен и хубав.

  13. Чудя се,в този град само болни,недоволни и мрънкащи хора ли живеят?Погледнете коментарите за публикацийте назад-няма нито една,за която да няма мрънкане и недоволство.Каквото и да се реализира вграда ни,ще се намери някой да го оплюе.

    1. Според изборните резултати и спокойното поведение на жителите, независимо какво се случва, в Ловеч живеят най-щастливите и доволни хора. С някои изключения, тези, които пишат в този сайт. И с един-двама такива, които пишат, без да живеят в града.

    2. Аз това от много време го повторям. Като се прави нещо, мрънкат защо се прави, като не се прави нищо, мрънкат защо не се прави.
      Има една стара поговорка (предварително се извинявам за грубия пример): на крив *** и космите му пречат и така като гледам повечето коментиращи тук са такива. Няма кой да ги чуе и затова пишат тук и плюят по всичко и по всички, тъй като по този начин се чувстват силни, а иначе са мишки.

    3. То и бебето прави разни неща в памперса, ама родителите не им се радват много-много.
      Защо ли няма повече мишки като Данчо, Павлин Иво, Илиян… Я, че всички тях ги познавам, разговарям с тях лице в лице и по телефона, за разлика от анонимния Калин Георгиев, или който и да се крие зад това име, напълно неизвестно на публиката у нас, но голям смелчага зад клавиатурата.

  14. Поредният грозен и безмислен “проект”!

Comments are closed.