С тържествен военен ритуал, поднасяне на венци и цветя и концерт на танцовите състави към ОДК в Ловеч отпразнувахме 3 март

Прочетено2976пъти

3mart303141 С тържествен военен ритуал пред паметника на войводата Тодор Кирков и концерт на детските танцови състави и младежкия танцов състав „Ловеч“ към ОДК в Ловеч тази вечер завършиха тържествата за националния празник на България 3 март. Това съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Стотици граждани с развети знамена се включиха в честванията. „3 март е апогеят на многовековната борба на българския народ за национална независимост и суверенно развитие – заяви в приветственото си слово на площад „Тодор Кирков“ председателят на общинския съвет Тихол Тихолов. – 3 март ще пребъде във вечността като празник, който пречиства и сплотява, като гаранция, че винаги ще бъде жив гордият български дух.“

3mart3031422На тържеството в квартал Вароша днес присъстваха още кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, Ловчанският митрополит Гавриил, народните представители Корнелия Маринова и Емил Райнов, областният управител Милко Недялков, зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков, началникът на Военното формирование 24480 подполк. Мариян Петракиев.

Под зоркия поглед на четниците от клуб „Традиция” на паметника на войводата Тодор Кирков бяха поднесени венци и цветя от община Ловеч, общински съвет – Ловеч, Ловчанска митрополия, областен управител и още много институции и организации в града. След това с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

3mart3031430Малко преди това на Алеята на българо-руската дружба също бяха поднесени венци и цветя от признателните поколения. Шествие, предвождано от общинския духов оркестър, четници и доброволци от Регионалната библиотека, премина през Белия и Черния паметник и през паметника на Васил Йонков – Гложенеца на Стратеш, за да стигне на площад „Тодор Кирков”. Включиха се и ученици от ОУ „Проф. Димитър Димов“, СОУ „Тодор Кирков“, СОУ „Св. Климент Охридски“, Гимназията за чужди езици, Природоматематическата гимназия, професионалните гимназии по механоелектротехника, по икономика, търговия и услуги, по ветеринарна медицина и по кожарство, облекло и химични технологии. На площада в кв. Вароша към него се присъедини друго шествие, тръгнало от Кървавия паметник в кв. Дръстене. Там венци и цветя поднесоха представители на Регионалния исторически музей.

3mart3031424В 19 ч. в Драматичния театър започна тържественият концерт на детските танцови състави и младежкия танцов състав „Ловеч“ към ОДК. Преди това към ловчалии се обърна кметът Минчо Казанджиев. „В празничния 3 март се изправяме пред своя дълг, мисия и отговорност да посрещнем посланията на времето и предизвикателствата на днешния и утрешния ден – каза кметът. – В този свят ден нека преклоним глави пред подвига на загиналите за свободата на България с признателност, която няма давност. И всеки българин трябва да я носи в сърцето си и да съхранява тази памет.“ Казанджиев посочи още, че „на 3 март народът ни възкръсва като нация“ и призова: „Тук е нашата голяма морална отговорност пред саможертвата на загиналите и към паметта на предците ни. Те ни задължават да пазим от посегателства завещания от Апостола идеал за чисто и свято отечество. А то най-напред започва в сърцата ни! Нека бъдем достойни!“.

По-рано през деня бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите ловчалии, избити от турската войска при завръщането й в Ловеч преди 136 години, в двора на катедралния храм „Света Троица”. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица в Ловеч.

 

За да не развалям усещането ви за празник, утре, очаквайте коментар по темата

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%b0%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%bd%d0%b5/

2 коментара

 1. АПОСТОЛЕ, КАЖИ

  Апостоле, под портрета ти на сянка
  днес много, много псевдобългари седят,
  потънали в престъпна, тежка дрямка;
  блажени сънища спохождат им сънят!

  А други пък се мъчат в твойта рамка,
  О, срам! над твоя образ да се извисят
  и грачат като всяка грозна вранка,
  и правят опити и теб да омърсят!

  И питам те, Апостоле, кажи ми:
  ти мислил ли си, че след теб ще се родят
  такива изроди неотразими,

  които с дявола ще се сродят
  и с пъклени дела неизброими
  България за юдници ще продадат?!?…
  Харалан Недев

 2. „Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….“
  Захарий Стоянов

%d блогъра харесват това: