мар. 04 2013

С тържествен военен ритуал и стотици граждани с развети знамена в Ловеч завършиха честванията за националния празник 3 март

Прочетено625пъти

3mart03137С тържествен военен ритуал пред паметника на войводата Тодор Кирков в Ловеч тази вечер завършиха тържествата за националния празник на България 3 март, съобщават от пресцентъра на градската управа.

Стотици граждани с развети знамена се включиха в честванията. „Днес отбелязваме една от най-съкровените дати в календара на българската национална история. Една свещена дата – деня на българското Освобождение – каза в словото си кметът Минчо Казанджиев. – Отбелязваме 135-годишнината от онзи паметен 3 март през 1878 г., когато Санстефанският мирен договор не просто увенча с успех края на войната, но и възвести възкръсването на българската държава из небитието на петвековното османско иго.” Казанджиев обяви още, че без 3 март 1878 г. е нямало да го има Съединението, както и Независимостта и че цялото последващо политическо развитие на България е заложено в онова, което се случва тогава. „Именно затова 3 март ще пребъде във вечността като празник, който пречиства и сплотява, като гаранция, че винаги ще бъде жив гордият български дух” – подчерта кметът. Той заяви още, че днес, когато в държавата е променен дневният ред на обществения дебат, е изключително важно всички – и управляващи, и граждани „да проявим мъдрост, да бъдем конструктивни, да загърбим дребнавите лични интереси, за да укрепим парламентарната демокрация и демократичните институции”. И изрази убедеността си, че никой днес не поставя под съмнение демократичното устройство на Република България. „Това е нашата битка днес – заяви кметът. – Превърнем ли благоденствието на държавата и на нашите съграждани в своя житейска мисия, само тогава ще сме извоювали своята лична победа, а оттам и величието на един цял народ, показал за пореден път, че е научил уроците от миналото.”

3mart031310„Нека пазим скъпо дарената ни и извоювана свобода – призова в своето слово Ловчанският митрополит Гавриил. – А това може да стане, само ако възпитаваме децата си в самопожертвователност и любов към другите.”

На тържеството в квартал Вароша днес присъстваха още народният представител Христофор Ачков, председателят на общинския съвет Корнелия Маринова, зам.-кметовете на Ловеч Пламен Петков, Младен Младенов и Ертан Хасан , началникът на Военното формирование 24480 подполк. Мариян Петракиев. Вокална група „Вълшебни усмивки” към ОУ „Проф. Димитър Димов” поздрави присъстващите ловчалии с националния празник, а малчуганите от подготвителната група на ЦДГ „Мария Сиркова” отново развълнуваха всички с песента, станала тяхна запазена марка – „Моя България”.

Под зоркия поглед на Боримечката и антуража му и четниците от клуб „Традиция” на паметника на Тодор Кирков бяха поднесени венци и цветя от община Ловеч, общински съвет – Ловеч, Ловчанска митрополия, областен управител и още много институции и организации в града. След това с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Малко преди това на Алеята на българо-руската дружба също бяха поднесени венци и цветя от признателните поколения. Шествие, предвождано от Боримечката, премина през Белия и Черния паметник, за да стигне на площад „Тодор Кирков”. Към него се включи и Общинският духов оркестър.

Прекрасното пролетно време изведе на паметните за Ловеч свети места много повече от други години граждани. И времето днес тържествува свободата на България, обобщи дядо Владика.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%b0%d0%bb-%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b3/

%d блогъра харесват това: