юли 08 2015

С новата методика за държавно субсидиране на театрите няма да се стигне до закриване или до сливането им

Прочетено1555пъти

teatar106121Даниела Балабанова

С предложената от Министерството на културата нова методика за финансиране на българските културни институти – театрални и музикални, няма да се стигне до закриването на театри или до сливането на тези, които са в затруднено финансово положение.

„Ние сме поели този кръст да приведем театрите през трудните години и само като държавни те могат да бъдат устойчиви“, заяви в Ловеч заместник-министърът на културата Боил Банов след близо двучасова среща с ръководството на община Ловеч. На срещата присъства и Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, както и директорът на Драматичния театър в Ловеч Цвятко Стоилов.

Банов каза още, че според новата методика театрите ще получават от държавата по 2,50 лева за всеки лев приход от продажбата на билети, а не както досега за брой зрители. „Това е много по-свободна методика. Тя не поставя условия за минимална цена, за съотношение между детски представления и за възрастни, не поставя санкции върху процентното съотношение спрямо цена на билет“, добави заместник-министърът.

Според него ще има театри, които ще повишат своята субсидия, но има и такива като Ловешкия, които ще я намалят. По думите му приходите в Ловешкия театър са най-ниски от институтите в страната.

По тази методика той ще има нужда от дофинансиране за известен период от общинския бюджет, за да остане в този капацитет като дейност и в тази си численост. За тази година са необходими 80 хиляди лева.

Според министъра още през следващия сезон се очаква театърът да повиши приходите си с 30 процента, но докато това стане, е необходима помощта на общината. Боил Банов каза още, че част от затрудненията на културните институти се дължат на неразплатени от държавата 3 милиона лева от бюджета за миналата година. С най-много задължения са театрите в Благоевград и в Кърджали, както и Операта в Стара Загора.

Новата наредбата, ако бъде утвърдена от Министерския съвет, ще влезе в сила от август или септември.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d1%81%d1%83%d0%b1%d1%81%d0%b8%d0%b4%d0%b8/

Коментари

  1. Принципно е вярно, но при едно условие – общините да увеличат местното финансиране. На срещата бе ясно посочено, че за оцеляването на Ловешкия театър нашата община трябва да увели местните средства с още 80 000 лева т.е. 160 000 за цялата 2015-та година. На предстоящото заседание на Общински съвет ще бъде взето решение по въпроса.

%d блогъра харесват това: