С концерт на 21 ноември отбелязваме Деня на християнското семейство

Прочетено1484пъти

С концерт на 21 ноември отбелязваме Деня на християнското семейство в Ловеч. В него ще участват смесеният хор „Евстати Павлов”, детският хор „Архангелский глас”, Детско-юношеският фолклорен ансамбъл при ОДK. Ще пеят още деца от ЦДГ „Мария Сиркова”, ОУ „Христо Никифоров”, СОУ „Св. Кл. Охридски” и възпитаници на Неделното училище.

Проявата е от 18 ч. в голямата зала на Дом „Преслав”, организатори са Ловчанска митрополия и община Ловеч.

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. В църковните песнопения той се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. С решение на Светия синод на БПЦ от 1929 г. Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж.

Празникът се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. Според народните поверия на този ден българите гадаят какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.

На този ден по време на службите в храмовете вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Семейното ходене на църква на 21 ноември символизира влизането на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка, в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

 

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%80%d1%82-%d0%bd%d0%b0-21-%d0%bd%d0%be%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f/

%d блогъра харесват това: