Ное. 09 2012

С кого си ляга гражданската чест в Ловеч?

Прочетено3427пъти

 

Иво Райнов

Ако изберем да живеем наведени, трябва да знаем, че винаги някой ще се възползва от удобната поза. И ще бъде много болезнено.  Създали сме общество на перманентния хленч. Били сме бедни, били сме смачкани, били сме отчаяни. Постоянно някой ни обирал- държава, монополи, община.  А всъщност е много просто, дори цинично – никой не може да насили вашата съвест, личното достойнство или за**ик, ако не му ги отдадете. В стойка партер се застава по правила само в борбата. В живота унизителното надупване е единствено личен избор. Затова не можем да хленчим, когато  послушно се подлагаме на власт, държава или всякакви други алчни обирджии, които  периодично, ни влизат изотзад  с все по-дебел … финансов иск.

Само преди месец  ДКЕВР разреши увеличение на цената на водата в Ловеч с около 6%. Новината съвпадна с разгара на режима в подаването на вода за град Ловеч. Ситуацията е повече от абсурдна, защото навсякъде по света, когато  някой не може да осигури качествена услуга, прави съответните отстъпки. У нас  така наречените естествени монополи не признават европейската пазарна етика и правата на потребителите. Търсят арогантно права, но не признават никакви задължения. Та в този контекст двама будни граждани, Данчо Заверджиев и Павлин Иванов, стартираха местна гражданска инициатива по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Инициативата имаше ясно послание, а именно „Определяне цената на питейната вода, доставяна от местния оператор „В и К“ АД – Ловеч при режим на водопадаване“. Подкрепих инициативата, въпреки че заслугата е изцяло на гореспоменатите граждани.  За съжаление първото събрание за стартиране на инициативата остана далеч от необходимите 50  участици (респективно подписи). Инициативата бе изцяло гражданска. В този контекст бе чудестно, че БСП бе на среща с върховния ПЕС Станишев, а ГЕРБ не бе получил директива да се включи в кампанията. Дето се вика колкото по-малко политически лица, толкова повече честност и почтени намерения. Лошото е, че ги нямаше гражданите. Същите, които не спират да хленчат за упражняваното върху тях икономическо насилие. Няма изненада в развръзката по инициативата. Волското търпение и социалното безразличие са сред най-традиционните черти на местната народопсихология. Ловешкият гражданин е търпелив и стоически понася всеки напън да му влезат още по-дълбоко и здраво в… порфейла.  В конкретния случай отсъствието на граждански протест и воля носи няколко ясни послания:

1.Не ни пука, че в началото на 21 век сме ограничени в достъпа до едно от основните блага – водата.

2.Не намираме нищо неморално в това да ни ограничават водоснабдяването, но да плащаме по-скъпо за услугата.

3.Нямаме нищо против да плащаме нереални сметки, в които е калкулиран и въздуха въртял водомерите при непрекъснатото спиране и пускане на водата.

4.Приемаме безропотно да бъдем обсипвани с трупащи се задължения, включително да плащаме все по-скъпо, но се отказваме от правото да предявяваме претенции към некоректните доставчици на услуги.

Видно е, че ни е  все ни е тая кой ще ни язди.

Снощи Павлин се опясяваше, че може би инициативата не се прави от точните хора. Може би, ама аз по-точните не ги виждам. Не съзирам друга инициатива, предложена да речем от съветниците-популистите, които не спират да плямпат за далаверата с водата по време на заседанията на общински съвет или загрижени за гражданите медии.  Не виждам дори онези кафеджийски кръгове, които ежедневно си чешат езици и бистрят бъдещето на ловешкото гражданство. Както се казва в царството на слепите и едноокия е цар. Така, че проблемът не е в инициативата или инициаторите.  А в дефицитът на гражданска чест. А тя честта рядко е девствена, далеч по-често е блудница!

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%bb%d1%8f%d0%b3%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  Иво, относно кафеджийските кръгове. Господата Венци Йотов и Кирил Льосков, двама от постоянното присъствие на клуб „Девета дупка на кавала“, са се включили в мероприятието.
  Въпросът е колко „будители“ са присъствали? Учители, демек. Какво ще кажеш по този въпрос? Ако желаеш, ще го обсъдим подробно при следващото искане за увеличение на заплатите или на следващия 1 ноември, няма проблем.

 2. by the way каза:

  …отговорът на поставените въпроси се крие в челния материал на днешния „24 часа“…просто сме доволни…

 3. fee-faw-fum каза:

  Роджър Уотърс от „Пинк Флойд“ идва в София с най-популярното и мащабно рок шоу в света The Wall. Мегаспектакълът, организиран у нас от „София Мюзик Ентърпрайсис“ ще бъде на 30 август 2013 г. на стадион „Васил Левски“. Уникалното по рода си събитие е изпълнено с впечатляващи аудио и визуални ефекти – падането на Берлинската стена, прелитащи самолети, съживяване на учителя марионетка и т.н. Мащабната продукция досега се е състояла 192 пъти пред 3,3 милиона души в 28 държави. 380 милиона долара е стойността на продадените билети. Продажбата на билети у нас стартира на 16 ноември, а цените са от 65 до 180 лв.

 4. fee-faw-fum каза:

  Биволъ навърши две години. За втори път вдигаме наздравица за нашата и вашата свобода. След всичко преживяно считаме за успех, че ни има.

  Първата статия в сайта е датирана от 9-ти ноември 2010. Денят, в който честваме падането на Берлинската стена. Светла дата за всеки, който тачи свободата повече от стомашно-чревния си тракт.

  Ако можем да обобщим с две думи този период, той се зове „Мракобесни времена“. Живеем в най-противния период от 23 години насам. Управляват ни мутри и милиционери. Както знаем, бивши мутри и ченгета няма, всички са настоящи, а облечени с власт са тройно по-вредни.

  За да останат на власт те не се притесняват да атакуват с гранатомети носещите стълбове на едно свободно общество: разделението на властите и свободното слово.

  Днес не е време за празнуване, а за протест. Призоваваме ви, драги читатели на Биволъ, да дадете отпор, да протестирате срещу скандалното назначение на Венета Марковска за конституционен съдия.

  Въпреки фактите, че Марковска е в конфликт на интереси и е уличена в търговия с влияние, въпреки предупреждението на Европа, въпреки призива на Президента, тази компрометирана личност отказва да се оттегли, защото чувства подкрепата на мракобесниците, решени да овладеят съдебната власт.

  Случват се нечувани за демократична държава неща. По искане на Марковска МВР щяло да издирва лицето Георги Тонев Колев, дръзнало да подаде сигнал за злоупотребите с влияние на Марковска. Отново милицинерите работят по сталинската схема „Има човек – има проблем!“ и насаждат страх.

  Преди 23 години научихме, че свободата не идва сама, а ни чака на площада. Докарахме я дотам, че отново я изгонихме да зъзне на ноемврийския вятър, а в домовете ни се настаниха комфортно страхът и ослушването. Може би затова е нужно да си припомним един истински стих на големия български поет Христо Фотев: „Не на площадите – а в нашите души Тя – Свободата – се изгражда и руши..“

  Георги Тонев Колев всъщност сме аз, ти, вие, всички, които не искат да живеят в симулирана демокрация, искат правила, искат Европа, а не олигархия от азиатски тип.

  Георги-Тонев-Колевци се събират днес от 18 ч. на езерото „Ариана“ в София, за да кажат на властта, че номерът няма да мине.

  Който може нека отиде, който не може – нека сподели за събитието сред приятелите си.

  Но прогонете страха съ рогата напредъ!

  http://bivol.bg/bivol-georgi-tonev-kolev.html

 5. fee-faw-fum каза:

  Ако събера страха си в шепа
  и надежда в другата ръка
  вече имам не само страх и надежда,
  а две големи крила.

  Ако теб те има до мен
  и усещам гласа и ръцете ти,
  вече нямам стена срещу себе си,
  а път, който да извървя.

  Злото е купчина камъни,
  за които трябват много ръце
  и достатъчно силна тревога,
  без да падам на колене.

  Около стотина души се събраха тази вечер около Паметника на съветската армия, за да почетат жертвите на 45-годишния тоталитарен комунистически режим, чието начало беше сложено със съветската окупация на България през септември 1944 г.
  За трета поредна година Гражданска инициатива ЗА демонтиране на Паметника на съветската армия организира събитие по повод 23 години от събарянето на Берлинската стена.
  „Докато имаме в центъра на София паметник, изразяваш благодарност на съветската армия от името на целия български народ, нашите събития винаги ще бъдат под наслов „НАШАТА БЕРЛИНСКА СТЕНА”, посочват организаторите.

  Присъстващите на бдението бяха запалили множество свещи в знак на почит освен към жертвите на комунизма, така и към пожертваните духовност, свобода, светлото в човешкия дух.
  Сред събралите се личаха имената на журналиста Иво Инджев, политика Мартин Заимов и др.

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3968370807075&set=a.3968364846926.2138150.1214608261&type=3&theater

 6. Kina Stoycheva каза:

  "Около стотина души се събраха тази вечер около Паметника на съветската армия…" Че много бе! И сигурно заедно с журналистите и телев. оператори. Китайче, без връзка с горното и коментарите, нека да си го кажем: Класната не става за конституционен съдия. Коментираната Марковска да си се защитава. Всеки има право на това. Нищо скрито няма да остане и покрай нея. Но! Искам да цитирам г-н Иван Костов, защото той, когато е спокоен, казва много съдържателни неща, при това ясно артикулирани.Та той казва, че настоящата световна рецесия няма да се преодолее с традиционните средства, а ще трябва да се подходи по съвършено нов начин, защото средствата, с които борави глобалната икономика, са по различни от познатите на досегашната икономическа теория и практика. Понеже му вярвам, мисля, че спокойно можем да приложим неговата мисъл, разсъждавайки за средствата на политиката в днешно време. Т.е. това, което е вършило работа преди 20-30 и повече години, днес не е ефективно. Ред е дошъл на новото поколение – то да въведе модерни методи, които да са по-рационални, в синхрон с глобалистичните тенденции, а ние с нашите драматични и сълзливи лозунги само го объркваме и му пречим. Страхът на "БиволЪ"! Мили Боже!

 7. fee-faw-fum каза:

  Кина, написаното в медиите и казаното в парламента за Марковска е само върхът на айсберга. Там тинята от блатото на моралното разложение залива и прелива. За Биволъ- хората, казващи истините за случващото се могат да бъдат само адмирирани и подкрепяни, а не преследвани и тероризирани, каквато практика прилагат спрямо тях власт и пари имащите. Не е нужно да сме на 100% съгласни с мнението им.
  Колкото до стотината събрали се. Ами те, Кина, не са се събрали да целуват задници срещу облаги. Виж, на погребението в Троянския манастир се събра доста голям океан от пошлост и безбожие. И какво, това да не ги направи всичките тези лицемери светци?

 8. Kina Stoycheva каза:

  Китайче, не знам китайски и сигурно затова не се разбираме. Карай.

 9. Кина, когато някой китаец иска да се разберете – дори да не знаеш китайски, пак ще се разберете .
  Когато някой българин НЕ иска да се разберете – това, че знаеш и говориш български език няма да ти помогне .
  Вервай ми 🙂

 10. fee-faw-fum каза:

  Ало, посреднико, накрая ще поискаш и хонорар за психотерапия. 🙂
  „Абсолютно съм убеден. Знаете ли, аз знам как канцлерът Конрад Аденауер се е преборил за младежите, които са били вкарани в „Хитлер юнген” съвсем малки момчета – на 14, 15, 16, 17 години, хвърлени на фронта, фанатизирани до крайност. И знам как се е… Сложил го е като задача номер едно на своето управление. Преди изхранването на хората и преди изчистването на развалините той е казал: трябва да си върнем младите хора. И е изкоренил националсоциалистическата идеология до корен. Така трябва да се постъпи и по отношение на българския… Вижте, искам да кажа как германците са се разделили със своето минало, говорейки негативно, оттласквайки се от него като нещо, което е било зло. Еднозначно зло. Разбира се, хората могат всякак в България, защото вие може би сте прав в следното, че е пропуснат оня момент – веднага след 1991 година, когато можеше така да се постъпи. Сега вече времената са минали, толкова е отдалечен режимът, че дори може да се пишат и такива пошли песни за него. “
  Кина, какво правим в нашия случай??? Казваш младите. Кои млади? Онези, които заминаха накъдето им видят очите, за да са по-далеч от мизерията тук, или неграмотните лигави Калинки при сегашното управление???

%d блогъра харесват това: