сеп. 27 2012

Съветниците гласуваха възнагражденията си

Прочетено1133пъти

На последното заседание на общинския съвет съветниците гласуваха възнагражденията си, съобщават от местния парламент. Те приеха предложението на председателя си Корнелия Маринова за изпълнение на задълженията си всеки общински съветник (с изключение на председателя на общинския съвет) да получава месечно възнаграждение в размер на 30 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Решението им влиза в сила от 1 юли 2012 г. От 29 гласували вота си „за” дадоха 22-ма, трима бяха „против”, четирима „въздържали се”.

Приемането на това решение е породено от изменения в нормативните актове след влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител. Изискването за 30 на сто от средната брутна работна заплата в администрацията възнаграждение за съветниците е разписано в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Предложение за определяне на възнагражденията на общинските съветници председателят на общинския съвет внесе на заседанието през юни, тогава то не бе прието. Това е и причина от юли насам общинските съветници да не получават възнаграждение за работата си.

Маринова припомни, че в Закона за местното самоуправление и местната администрация е записано, че за изпълнение на задълженията си общинският съветник получава възнаграждение, чийто размер се определя с решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой съветници.

Паралелно с това бе прието и предложението на общинския съветник Радослав Хитов за изменение на Правилника за организацията и дейността на общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 г., което също влиза в сила от 1 юли 2012 г. Измененията, предложени от него и приети от общинския съвет, касаят именно възнаграждението на общинските съветници (чл. 31, ал. 1 от правилника) – не може да надвишава 30 на сто от средната брутна работна заплата, и на председателя на общинския съвет, което да е в размер на 90 на сто от възнаграждението на кмета на община Ловеч при пълен работен ден (чл. 24, ал. 1). В гласуваното изменение на правилника е записано още, че при неизпълнение на задълженията на общинския съветник се удържат по 10 на сто от възнаграждението за всяко отсъствие от заседание на постоянната комисия или на съвета.

Тази точка влезе в дневния ред сред изричното настояване на общинския съветник Милко Недялков. Няма никакво притеснение от това председателят да води заседанието и да гласува, заяви той. И уточни, че по традиция в общинския съвет възнаграждението на председателя се определя с правилника, а не с отделно решение и настоя правилникът като нормативен документ да отговори на законодателството. „Само в болни глави това може да се тълкува като конфликт на интереси. Нека покажем, че общинският съвет не се страхува от гражданите, които го наблюдават” – призова Недялков. Предложението бе прието с 25 гласа „за”, един „против” и трима „въздържали се” от общо 29 гласували общински съветници.

Недялков коментира и намалението на възнагражденията на съветниците. Той благодари на законодателя – „Това е показване на отношението на централната власт към местната. Към общинския съвет се прилага правилото на тоягата и моркова – с измененията на Закона за държавния служител да се натрие носа на законно избраната местна власт е повече от унизително.”

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

Коментари

 1. Илиян Пеевски каза:

  Някой ще обясни ли, кога, как и по кой Закон общинските съветници са държавни служители? А някой от ОбС Ловеч да e чувал случайно за Европейската харта за местно самоуправление? А да е чел Конституцията и какво пише за правата и възможностите на общинските съвети?
  Утре Дянков, чрез някой помияр, напуснал парламентарната си група, може да поиска и да се обесите. Предполагам единственияt въпрос, който би повдигнал тогава някой от ОбС Ловеч ще бъде – дали те ще си носят въженцата или Дянков ще ги подсигури от държавният бюджет. Същото е на всякъде и във всички ОбС. Пречупен гръбнак, наколенки, страхливи и гузни погледи, синдром на овцата. И с тези и с такива хора гражданите щели да се самоуправляват и да защитават интересите си. Абе те собствените си интереси не могат да защитят, умрели от страх и раболепие – какво останало да защитават интересите на гражданите. Опитни „мишлета“. Жалка работа!

 2. Коста Иванов каза:

  Освен въженце и сапунец ще се наложи някой да даде. А може и на сухо- без лубрикант, както са свикнали.

 3. Илиян Пеевски каза:

  Сапунецът е дарение от Герб. Не може току така „на сухо“. Докато другите държави фалират, нашият славен премиер строи. Строи и дарява сапунец за нуждаещите се. Те – благодарят и си самонанизват примката….. Идилия!

 4. georgieva каза:

  Моето мнение е, че за работата си общинските съветници не трябва да получават заплата. Това е обществена дейност която би следвало да изпълняват на доброволни начала и в интерес на гражданите на гр. Ловеч. На същия принцип би следвало да работят и депутатите ни в парламента. Който иска и му изнася- да работи, на когото не му изнася- да си ходи.То не бяха привилегии, то не бяха имунитети, то не бяха безотчетни средства, то не бяха разходи за бензин, то не бяха допълнителни възнаграждения за комисии и асистенти, то не бяха актуализирани заплати, то не бяха командировки, то не бе чудо.Ако някой от общинските съветници има достойнство и чест, според мен би следвало да се откаже от тия 130 лв. на месец /които са си подигравка от страна на Дянков/ и да ги дари ежемесечно там където той прецени/цълква, инвалиди, болни и т.н./.

 5. ludmila каза:

  Моля, пишете единствено на КИРИЛИЦА! Трудно е за четене! Не използвайте и само главни букви!
  Павлин Иванов

  G-JO GEORGIEVA ,
  VIE AKO RABOTITE IZOBSHTO NQKYDE ZASHTO I WIE NE SE OTKAJITE OT ZAPLATATA SI. WSICHKI MNOGO ZNAETE AMA ZASHTO KATO STE TOLKOWA SYWESTNI GRAJDANI NE SI DARQWATE WIE SREDSTWATA ZA BEDNI. TEZI HORA KATO SA OBSHTINSKI SYWETNICI DA NE BI DA SA DLAJNI DA DAWAT LICHNITE SI SREDSTWA.SRAMOTA E DAJE DA WZIMAT 130 LEWA , WSE PAK I TE IMAT SEMEISTWA. NQMATE SI DRUGA RABOTA AMI SAMO ZAWIJDATE .

  STANETE I WIE SYWETNICI AMA STE MISHKI SKRITI ZAD PSEWDONIMI I NIKOI NE WIE ZNAE KOI STE I ZA KAKWO SE BORITE .SMESHNICI

 6. Илиян Пеевски каза:

  Г-жо Георгиева, ако позволите, ще ви цитирам част от Европейската харта за местно самоуправление: „Член 7
  1. Статутът на избраните местни представители трябва да им гарантира свободно упражняване на техните правомощия.
  2. Той трябва да дава възможност за подходяща финансова компенсация за разходите, направени във връзка с упражняване на правомощията, както и при необходимост, финансова компенсация за пропуснатите ползи или възнаграждение за свършена работа и съответно социално осигуряване.

  Г-жо Герогиева, България е страна членка на ЕС и е подписала тази харта. Мина времето /дали/ на болшевишките сатрапи, според които трябваше да се работи ангария.

  п.п. Ако някой попита защо сега не съм на сесия – един такъв болшевишки сатрап току що ме изгони от редовната сесия на ОбС Троян. Бил съм го обидил с думите „некадърното управление“ на община Троян през миналия мандат, когато той беше Кмет. Управление, заради което сега общината плаща близо 4 000 000 глоби, губим имоти на общината за още толкова пари, така и не стана ясно къде се „изгубиха“ 1 700 000 лева бюджетни пари, хариза земята под Панаира в Орешак и т.н. и т.н. Обидил се бил??? А гражданите какво да кажат? Това е той, полк.Минко Акимов, началник на Народната милиция, член на Бюрото на ГК на БКП Троян, голям борец и защитник на социалистическите завоевания и още по-голям борец срещу империализЪма и европейските народи от онова време. Днес – голям демократ от Герб и евроинтегратор.

%d блогъра харесват това: