Дек. 16 2013

СТАНИ ГВАРДЕЕЦ!

Прочетено1247пъти

gvardia1512131ПРИНЦИПИ НА ГВАРДЕЕЦА:

1.Аз съм гвардеец-един от защитниците на 13-вековното ни Отечество.Служа във формирование-символ на българската държава.

2.За защитата на Отечеството и просперитета на своя народ не бих пожалил и живота си.

3.Горд съм,че служа в армия без пленено бойно знаме.Стремя се да множа нейните успехи и да славя името й.

4.Пазя авторитета на държавата, честта и достойнството на всички хора.

5.Изпълнявайки воинския си дълг, се ръководя от традиционните гвардейски ценности. Нося пълна отговорност за всичйки свои действия.

gvardia1512133Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879г. лична гвардия на Александър I Батенберг. Със създаването на държавата и встъпването в длъжност на новия княз възниква неоходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска №1 конна сотня. На 30 юни /12 юли стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30.08.1879г. за Собствен конвой на княза. Първият български офицер, назначен за командир на Гвардията е поручик Тодор Кабакчиев.

        От своето създаване до наши дни историята на гвардията следва историята на българската държава…. Гвардейците  участват в борбата за Обединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885г. С обявяването на войната от страна на Сърбия в Сръбско-българската война, Лейбескадронът заминава за Сливница,  където гвардейците    

 доказват своя героизъм в боевете при Драгоман и Пирот. През Балканската война Лейбгвардейският полк изпълнява важни задачи в сферата на разузнаването и охраната на стратегически обекти.В критичните боеве за овладяването на Одринската крепост на 13 март 1913г. гвардейците първи влизат в града, пленяват коменданта на крепостта Шукри паша и неговия щаб без да дадат нито една жертва.

            По време на Първата световна война Лейбгвардейският конен полк първоначално участва на Южния фронт и охранява западната граница. От януари 1916г. е включен в състава на Конната дивизия с командир генерал Иван Колев и геройски се сражава на Добруджанския фронт. Есента на 1944г. Гвардейският конен дивизион участва в заключителния етап на  войната срещу фашистка Германия. От октомври до края на ноември воюва на Македонския фронт в района на Гюешево-Крива паланка- Куманово-Прищина

gvardia1512132             За героичната история на гвардейската част свидетелства паметник на гвардейците-жертви пред олтара на Отечеството 1885-1945г. Той е построен в края на 2005г. със спомоществователството на Национален дарителски фонд”13 века България” и е израз на дълбоко преклонение към подвизите на загиналите воини от гвардията,чиито имена няма да потънат в забвение. Мемориалът съчетава изображение на Александровската звезда и орлово перо, отляти от бронз. От двете страни на орловото перо се издигат две бетонни колони, към които са прикрепени гранитни плочи с имената на 72-ма гвардейци, отдали живота си в борбата за национално обединение на България през 1885г, Балканската война -1912-1913г., Първата световна война 1915-1918г. и Втората световна война 1944-1945г. Под Александровската звезда е изписан девизът на Националната гвардейска част : „За честта и славата на Родината”

    През годините гвардейската структура се променя от конвой на княз в ескадрон, полк, а след 1942г.-в дивизион. Днес в нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.През 2001г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на българската армия и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.

Никоя друга военна структура не е ангажирана така пряко при осъществяване на основните си функции с духовните аспекти на националната кауза. Мисията на Националната гвардейска част е не само да представя воинските традиции и ритуали, но и да бъде център на тяхното възраждане и обогатяване в името на съхраняване и утвърждаване на националната идентичност

     Националната гвардейска част има свое знаме, печат, отличителен знак и униформа. Гвардейската униформа е създадена през 1883г. и включва елементи от националната символика. През годините остават неизменни два символа в униформата: орловото перо на гвардейския калпак и Александровската звезда. Александровската звезда е част от българския царски орден „Св.Александър” и се носи върху гвардейския калпак от 1883г.

      За честта да бъдат гвардейци се борят и днес достойни българи.

Областен военен отдел-Ловеч набира кандидати за служба в Националната гвардейска част –гвардейци и шофьори кат.”С”, „С+Е”, „D+E” . Процедурата е открита със заповед на министъра на отбраната № ОХ-813/27.11.2013г. За повече информация телефони 068/603972 ; 068/603973 или в Областен военен отдел-Ловеч и в офисите за военен отчет към общините.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b5%d0%b5%d1%86/

%d блогъра харесват това: