Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji ще гостува за пръв път в Ловеч на 5-и май. Концертът ще се състои в клуб “Версай” от 22:00, а цената на билетите ще е 5 лева. Това ще е второ участие за два дни на сърбите в България, след като те свирят и в София предния ден, заедно с българската прогресив рок група Future Was Perfect.

Popečitelji са пауър-трио от Крагуевац, което свири интересна смесица от различни стилове и жанрове като алтърнатив рок, фънк, пънк, екстремно мелодичен хардкор и балкански етно-мотиви. Музиката им е почти изцяло инструментална и едновременно тежка, мелодична и силно танцувална. В ядрото на бандата са братята Саша и Горан Фурунович, чиито корени са от косовския град Прищина. Двамата се изявяват и в проекта си Fitnes, в който дават израз на своята страст към прогресив рока. В Ловеч крагуевчани ще изпълнят композиции от трите си досегашни албума, последният от които (“Sijalica“)  излезе през 2013 г. Западните ни съседи са добре познати в ъндърграунд средите и на Австрия, Белгия, Италия, Франция, Полша и страните от бивша Югославия, където са изнасяли концерти.

Това ще е трети пореден рок-уикенд във “Версай”, след като преди това там ще забият плевенчаните По-Рок и столичаните Nana & The Gang.

Концертите на Popečitelji в Ловеч и София са по инициатива на новото сдружение за популяризиране на съвременната балканска култура Balkans – Ways to Friendship (), което започна активната си дейност в края на миналата година с концерти на сръбския джаз квартет NaissBlue в София и на родната рок група Ювиги в Ниш. Сдружението е основано от петима млади хора, трима от които от Ловеч, и цели да запознае родната публика с богатата, но почти непозната модерна музикална сцена на Балканите, като по този начин прокара и нови пътища към приятелството между балканските народи и култури. В дългосрочните им планове влизат и събития от всички сфери на изкуството, като литература, кино, изобразително изкуство и театър.