Дек. 03 2014

Среща в началото на идната година с кметовете на селата и органите на МВР свиква кметът Минчо Казанджиев. Тя е породена от проблема с кучетата по улиците

Прочетено3297пъти

d-rstankov21214Среща в началото на идната година с кметовете на селата и органите на МВР свиква кметът Минчо Казанджиев. Тя е породена от проблема с кучетата по улиците.

     Борбата с безстопанствените кучета се води чрез масова и шокова кастрация и контрол върху домашните кучета. Това обяви вчера на пресконференция при кмета управителят на общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета д-р Ивайло Станков. Според него обаче голямата опасност е темпото, с което се увеличават бездомните кучета, пуснати в града от селата, крайните квартали и съседни общини, и липсата на контрол в селата и крайните части на града.

Той обясни, че когато намерят куче в нечий двор, което не е чипирано, го приемат за бездомно, то трябва да постъпи в центъра и да бъде обработено, но собственикът на къщата хем отрича да е негово, хем не го дава. Това всъщност връзва ръцете на специалистите. Решението е в контрола от страна на кметовете на селата и полицейските инспектори, които трябва да обиколят къщите, да опишат кучетата и да дадат предписание за чипиране и регистрация, ако трябва и за кастриране. По вилните зони и в града кучетата имат собственик, който може да се изясни, подчерта д-р Станков, а по селата отговорността е именно на кметовете и полицейските инспектори. Точно в тази връзка кметът на общината обяви, че свиква срещата, на която да се очертае стратегия за по-нататъшна работа. Казанджиев каза, че ще се обърне внимание на спазването на нормативната уредба, като заработят и административно-наказателни мерки за собствениците на нечипирани и нерегистрирани кучета, но посочи, че за да се справи една община с проблема, трябва и съседните й да работят в тази посока.

     Д-р Станков съобщи, че за 2014 г. до момента са заловени 425 четириноги, повторно заловени са 75, евтаназирани са 20, осиновени са две, кастрирани са 325. Декларираните и регистрирани в община Ловеч кучета са 110 за града и 634 за селата.

     Общинският център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета има капацитет 18 броя (правилника за устройството и дейността му публикуваме отделно – б. р.). В правомощията му е да залови кучето, да го кастрира, обезпаразити, да го ваксинира за бяс и да го пусне след 24 часа на мястото, откъдето е заловено. Повторното залавяне се прави, тъй като нормативните разпоредби изискват след три месеца да се осъществи ново обезпаразитяване, а веднъж годишно да се постави и ваксина против бяс.

     Управителят на центъра за кучета разказа, че съвсем скоро в града – в ж. к. „Младост“, е било пуснато бременно животно, което е заловено, но след раждането е върнато отново там. Ловешките специалисти преди време пък решават проблем на съседната община Луковит, където ротвайлер е изхвърлен в частен дом и живеещите там два дни не успели да влязат вкъщи. Породистото било с множество фрактури, прието в приюта в Ловеч  и след лечение и продължително възстановяване след десетина дни ще бъде предложено за осиновяване.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81-%d0%ba%d0%bc%d0%b5/

Коментари

 1. Анонимен каза:

  На кметовете по селата не им дреме нито за кучетата, нито за хората.

 2. debelakа каза:

  Черно куче-убиец от породата Кане корсо се нахвърля над домашно куче коли и с едно захапване през кръста го умъртвява на място. Случката става на 12 октомври 2014 г. край Лисец

  http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=32480

  1. Airis каза:

   Реакцията на институциите е впечатляващо бърза, за сметка на това напълно погрешна. Надявам се жената да не се откаже и да пусне по една жалбичка за проверка на действията и бездействията им. Ако и това не подейства, винаги остава жокера: обади се на Господари на ефира.

 3. Riko каза:

  Познавам го този на снимката, заедно сме служили. Като гледам, че се занимава с кучета, се сещам за приказката, че и на вързано куче вода не може да налее.

  1. Do Riko каза:

   Ха-ха…много точно казано :))) А сме зачакали да реши проблема с уличните кучета. Боже опази! Но него какво го интересува, че кучетата хапят хора всеки ден, нали отчита там някаква дейност – залавя стотици кучета, кастрира ги, пуска ги, дрън-дрън… трябва да ги натовари някой с 2-3 ТИР-а, и да му ги закара у тях да си ги бройка.

  2. debelaka каза:

   Някой обаждал ли се е на доктора с конкретен проблем за конкретно куче? Аз два пъти съм го търсил и двата пъти кучетата бяха заловени и, предполагам, са попълнили графата в отчета с 20-ицата. Вярно, бях доста настоятелен, досаден и търпелив, но целта бе постигната.

 4. Анонимен каза:

  Кметовете по селата изобщо не си знаят задълженията

  1. Анонимен каза:

   Ти откъде им четеш задълженията.Я питай първо правителството и народното събрание кога ще изменят закона,а не да клякат пред евроизисквания,характерни за отдавна развити демократични държави.Вижте как се реши проблема в съседна Румъния и тогава,ако вече има съответната законова форма,питайте кметовете защо още има скитащи и агресивни кучета.

 5. Ivaila каза:

  Oleeee, tozi da se skrie – vodih si kuchenceto predi godina-dve pri nego, i dobre che posle se obadih na drug doktor da go izlekuva, che ako bqh chakala na tozi….Sram!

%d блогъра харесват това: