Ное. 30 2012

Спешна работна среща по проблемите на паркирането и създаване на куклена пиеса съвместно с „Алианц България” поиска Областен управител

Прочетено1492пъти

Спешна работна среща по проблемите на паркирането в община Ловеч и създаването на куклена пиеса, която да възпитава най-малките деца по безопасност на движението по улиците бяха част от идеите, които областният управител на Ловеч Ваня Събчева лансира по време на кръгла маса, която се проведе днес по идея на застрахователното дружество, информират от областна администрация.

Форумът с основна тема «Безопасността на движението на децата на пътя» бе със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието и Областна дирекция «Полиция» в Ловеч. В него участваха и община Ловеч, и СБА, ОДК, директори на училища от Ловешка област. Целта бе да се изостри вниманието на обществото към необходимостта от предприемане на мерки за ограничаване на пострадалите при пътнотранспортни произшествия деца и младежи.

Всеобща е загрижеността ни и безпрецедентни са мерките, които се вземат от правителството и от обществените организации за намаляване броя на произшествията с моторни превозни средства. Периодично се правят промени в Закона за движението по пътищата и в Правилника за неговото прилагане като целта винаги е била само една: да се намали броят на пострадалите. Като неизменни участници в трагедията по пътищата са и нашите деца. Те са част, а може би най-свидната от жертвите, които се дават в резултат на завишения трафик, неспазването на правилата за движение, липсата на дисциплина в някои от водачите и не на последно място от проблемите с поддържането на пътищата, каза още в началото на срещата Ваня Събчева. Тя се спря подробно на действията на областната администрация и на службите, занимаващи се с поддържането на републиканската и общинска пътни мрежи за осигуряване на нормалния и безопасен трафик през суровите зимни месеци. Това е държавен въпрос. За създаването на подходяща организация всяка година  министър-председателят отдава заповед до всички министерства и структури, имащи отношения към поддържането на пътищата при зимни условия, поясни още областният управител.

Зам.-областният управител Сашо Данкъв пък представи областната стратегия по безопасност на движение.

За изпълнение съвместно с Областно пътно управление на заложените в плановете ни мероприятия са заделени и необходимите финансови средства. При екстремални условия, в случай, че се наложи да се обяви бедствено положение, имаме готовност да задействаме процедурата по осигуряване на допълнителни средства от резерва в държавния бюджет, чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, обясни още Събчева. Тя обобщи, че «при така създадената организация, финансова обезпеченост и организиран системен контрол от кметовете на общини, ръководствата на местните структури на държавната власт съм уверена, че област Ловеч е готова да се справи с предизвикателствата на предстоящия зимен сезон и да осигури нормалното функциониране на транспорта, училищата, болничните заведения, социалните домове и на отделните домакинства».

 

На форума бяха изнесени данни за пострадали при ПТП малолетни и непълнолетни в община Ловеч и в областта като цяло, както и мерките, които се предприемат от общинската и областната комисии по безопасност на движението и от останалите институции, пряко ангажирани с това.

В активен диалог институции, участниците и организаторите обсъдиха и различни идеи, с реализацията на които ще се подобри безопасността на децата по пътищата на областта.

По време на кръглата маса бе даден стартът на конкурс за детска рисунка на тема «Безопасност на движението». Той ще се проведе сред училищата в областта, участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи – 1-4 клас и 5-8 клас. Изложба с работите ще бъде експонирана в СОУ „Св. Кл. Охридски” в Ловеч, авторите на най-добрите ще получат фотоапарат, скейтборд, велосипед.

Като част от кампанията за популяризиране на мерките за безопасност на движението е и провеждането на велопоход.

Кръглата маса, организирана от «Алианц България», е част от инициативите, провеждани в рамките на Десетилетието за действия за безопасност на движението по пътищата 2011-2020.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0/

Коментари

 1. dpbi2003 каза:

  Инициативите са добри, няма лошо , че са се срещнали и разговаряли по проблемите на безопасността на движението. Но кой може да накара институциите да си изпълняват елементарните задължения в тази насока? Госпожа областната управителка може да се разходи пеша в един периметър от 100-200 метра, или да погледне от по-горните етажи на областната администрация. На една близка улица хаосът е невъобразим-липсва каквато и да е хоризонтална маркировка, паркирането е безразборно, част от тротоарите са заети от коли и пешеходците се промъкват с риск за живота си,а през нерегулираното кръстовище преминават голяма част от учениците от близката гимназия.Над всичко отгоре там има и автобусна спирка, на която поради липса на друга възможност автобусите от Троян и други направления спират по средата на кръстовището.
  Може да звучи банално, но и Общината и КАТ са си заровили главите в пясъка в очакване на може би по-сериозно произшествие, след което да предприемат нещо.

 2. XXL каза:

  смешник

 3. XXL каза:

  хехе гледам че докато цял ден аз съм бачкал двоиника ми добре се е отчел даже се е престарал.
  Пич ще ти поръчам вудумагия със заклинание – при следващото ти включване с този ник ‘мотора’ ти да остане в позиция шест и половина и да не иска по никакъв начин да помръдне от там!!!! 🙂

 4. Госпожа Събчева,може би тук е трябвало да попита Казанджиев-КАК СЕ ОТЧИТАТ И НА КОГО ПРИХОДИТЕ ОТ ПЛАТЕНИТЕ ОБЩИНСКИ ПАРКИНГИ.Те са места за увеличение на дневни лични доходи на…….

%d блогъра харесват това: