Ное. 01 2013

Служители от общинската администрация изградиха предпазен парапет и прегради в Деветашката пещера, почистиха от храсти и клони пътя покрай Летния театър на „Стратеш“

Прочетено1173пъти

ekoakciq111132Това е четвъртата екоакция от кампанията „Да изчистим общината”

 Обявената в началото на август от кмета на Ловеч кампания „Да изчистим общината“ продължи днес в парка „Стратеш” и на Деветашката пещера. Това е четвъртата екоакция от кампанията, а на тези два обекта се работи вече за втори път.

Днес служители на общинската администрация чистиха от пожълтели окапали листа и изсъхнали и прораснали клони пътя покрай Летния театър на „Стратеш”. Това се прави във връзка с изпълнявания проект „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч”, по който се благоустроява и подобрява физическата среда в ж. к. Червен бряг” и се възстановява пътната връзката между ул. „Васил Левски” и парка „Стратеш”. ekoakciq111133Идеята на днешната екоакция е да се разшири пътното платно, за да може по-лесно да се придвижва тежката механизация за строителните работи по проекта там. Отпадъкът бе извозен от камион на фирма „Еко“. В работата лично се включиха кметът Минчо Казанджиев и зам.-кметът Младен Младенов.

Други служители от администрацията монтираха и импрегнираха днес предпазен парапет и прегради в Деветашката пещера. Този обект се реализира по проекта по ПУДООС „Подобряване и регламентиране на достъпа в природната забележителност „Деветашка пещера“, според който Предприятието предоставя средствата за материалите, а изпълнението се прави с безвъзмезден труд на бенефициента (общината).ekoakciq111131 При предишната акция бяха изградени подстъпите към моста чрез полагане на минералбетон – за подобряване на достъпа до пещерата.

Досега са монтирани 220 метра от парапета, предстои почти още толкова. Целта е социализиране на пещерата, както и предотвратяване преминаването в реката, извираща от мократа галерия, и ограничаване достъпа до културните пластове. Постоянните прегради във водната и в сухата галерия целят спиране навлизането на хора, за да не се смущава покоят на прилепите, и способстват за осигуряване на безопасността на туристите. Предстои вдигане на преграда от моста до входа на пещерата за предпазване от падане в дерето.

Всички тези дейности в Деветашката пещера са консултирани със „Зелени Балкани“ и Националния природонаучен музей.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86/

Коментари

  1. vladilovech каза:

    Е няма да се откажат да осират природните забележителности. Ма защо да не го правят като дори и в този вестник няма да се напише, че са се одрискали. Сега оставя да асфалтират и да сложат решетки като на Съева дупка, ледника, ….

%d блогъра харесват това: