юни 20 2014

След трагедията вече е късно

Прочетено3590пъти

varna2006141

Снимка: Petel.bg

Павлин Иванов

Бог да прости жертвите на жестокото бедствие във Варна! Но за всяко нещастие има причини, а причините си имат имена. В тази тъжна и трагична нощ, ще ви припомня един мой коментар от 28 октомври 2013 година. В него поставих въпроси, на които НИКОЙ в Ловеч не намери за нужно да отговори.

Днес, тези въпроси отново са на дневен ред. Знам, че не можем да спрем природната стихия и бедствията, но можем да бъдем подготвени адекватно за да може все пак да оцелеем:

 

 

 

Не дай Боже авария!

trenirovychen_shtab2510131Павлин Иванов

Винаги се отнасям с резерви, когато чуя, че ловчалии са готови да реагира адекватно при авария или бедствие. Преди няколко дни публикувах информация за Щабната тренировка за реакция при авария в АЕЦ „Козлодуй“. Според информацията, „заключението на ръководителите бе, че щабът е в готовност при евентуален риск от авария в АЕЦ „Козлодуй“.

Всъщност, не бях много коректен. Казва се единствено, че щабът е в готовност, а това е важно уточнение.

Тъй като, аз, семейството ми, приятелите ми, обикновените хора в града, очевидно не сме в щаба, се запитах какви са шансовете ни да оцелеем при не дай Боже авария в АЕЦ „Козлодуй“.  След размисъл, оптимизъм по отношение на оцелявате ни, някак си не се появи.

Разбира се, че се радвам,  че Щабът ще оцелее след като радиацията превземе всичко, но …

Замисляте ли се понякога:

Какво ще направите? Накъде ще тръгнете? С какво, кога, как? Ще има ли хаос и как ще оцелеем, без да се изпотрепем в твърде вероятната блъсканица и масова истерия?

Между другото, не ми е ясно как ще бъдем информирани за аварията, след като няма да има ток, интернет, мобилни телефони, нищо, с което сме свикнали удобно да живеем днес.

Тези въпроси не заяждане и омаловажаване на дейностите на институциите и конкретната тренировка. Напротив, много би ме се искало, от това да извлечем нещо полезно. Да направим така, че единственият живот, с който разполагаме, да продължи и след възможна авария. Нали това е важно – да оцелеем, а не само да покажем, че сме тренирани?

И ако е важно за някой да оцелеем, много бих бил благодарен, ако някой ми обясни няколко простички неща:

 1. Как ще бъдем уведомени за авария, след като най-вероятно, няма да има ток, средствата за масова информация няма да работят, мобилните мрежи ще бъдат неработещи?
 2. Ако все пак сме разбрали, че наблизо е станало „бум“ и свирнат сирените, какво трябва да направим? Преди време в една анкета с този въпрос сред деца ми отговориха, че трябва да застанем мирно, щом чуем сирената. Надали ще помогне точно това, защо няма да е 2 ри юни, но идеята си я бива.
 3. Как ще бъдем уведомени как да се защитим от радиационният облак, какви предпазни средства ще ни бъдат предоставени, кога, къде и как?
 4. Какъв е плана за евакуация на населението? Тези, които имат автомобили е долу горе ясно – накъдето им видят очите, докато се изпотрепят в задръстванията причинени  от истерията и липсата на информация. А тези, които нямат автомобили, какво правят? Продължават да стоят мирно или какво? Къде ще има автобуси, къде има годни укрития?

 

Просто въпроси, нали? Ако знаете отговорите им, предполагам, че или работите в специализираните служби по авариите или сте гледали много филми.

А животът е само един и не е редно да го губим, само и единствено защото не сме добре подготвени. Тъпо е да умреш поради незнание.

 

Апелирам към Щаба, по възможност да отговори на моите въпроси и най-после да започне провеждане на смислена и полезна информационна кампания по темата с бедствията и авариите.

 Смятам, че въпросите ми и евентуалните отговори касаят живота и здравето на всеки един жител на Ловеч и областта.

Радвам се, че се отчита за успешна проведената тренировка, но много повече бих се радвал, ако хората в Ловеч имат реален шанс да оцелеят при евентуална авария или бедствие.

Днес изпивам огромни съмнения във възможността да оцелеем при катаклизъм или авария и категорично смятам, че единствено Господ ни пази. Засега!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b5-%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%be/

Коментари

 1. Илиян Пеевски каза:

  Уважаеми г-н Иванов, на въпросите ви няма как да бъде даден адекватен отговор. Не защото са некоректни или сложни, а защото

  1. Действащата днес /и от много време/ СИСТЕМА и ОРГАНИЗАЦИЯ при кризи, бедствия и аварии са неадекватни и по-скоро създават допълнителен хаос, отколкото някаква полза от действията им. /Справка – спомнете си онази кокона Е.Етем как търчеше с високите токчета из една нива, докато гърмяха снарядите край София и никой не знаеше какво да прави; спомнете си многобройните наводнения и особено онова, където чакаха др. генерал-лейтенант д-р Борисов дали ще „литне с Кугъра“ за да даде „ценни указания“; спомнете си атентата на летище Бургас; спомнете си кое да е друго локално или регионално бедствие и ще се „насладите“ на огромното безумие, хаос и пълен кретенизъм на днешните, вчерашните и предишните управленци на всякакво ниво.

  2. За всяко КОНКРЕТНО бедствие или авария са необходими КОНКРЕТНИ действия и ОРГАНИЗАЦИЯ. Нещо повече – дори при различен размер или обем за едно и също конкретно бедствие се изисква различна конкретна организация. Само едни несъмнени идиоти могат да си въобразяват, че с мерките и действията необходими примерно при едно наводнение, със същите мерки и действия може да се справиш при пожар или радиационно замърсяване и т.н.

  3. Няма или поне аз не знам в някоя община, област или в централното управление да има разработени подобни програми с конкретна организация за действие и управление при конкретни бедствия или аварии. Това, което е създадено, има го днес и действа като някаква „Гражданска защита“ – е под всякаква критика. То е създадено, колкото да го има и да не е „без хич“ и затова след всяко поредно бедствие, което се случва в България се вижда отчетливо колко са жалки и неадекватни.

  4. При всяко бедствие или авария най-важни са буквално първите минути и часове. Тогава се спасяват човешките животи!!! Само че тези първи минути и часове, овластените некадърници ги пропиляват за да се търсят и/или информират по телефоните и да се питат „ко прайм“ Тотални идиоти!!! Ето за това е необходимо предварително да бъдат ПРОГНОЗИРАНИ възможните бедствия или аварии и след това РАЗРАБОТЕНИ конкретните програми за действие и организация при управление на конкретните бедствия и аварии и разбира се – действащ управленски център, в който всеки участник ЗНАЕ какво да прави още от първата минута.

  Да, ама не! От 20 години се опитвам да пробия политическата кал в управленските уши на овластените некадърници по този въпрос и поне да ги информирам как действа Гражданската защита в САЩ, нещо което видях на място с очите си. Дори бях донесъл една книжка какво трябва да се сади и отглежда СЛЕД ядрена авария в съответната километрова зона. Защото Животът ТРЯБВА да продължава и след бедствията и авариите.

  Така че, г-н Иванов, няма кой да ви отговори на въпросите. По-добре ще е вие и мислещите граждани да си отговорите на Въпросът – до кога всякаква всевъзможна паплач, продавачи на дини, доказани бандити и всевъзможни доказани некадърници и полуграмотни примати ще продължават да бъдат овластявани и да си играят с живота ни и да съсипват Родината ни? До кога???? 25 години минаха. Още колко????

  Не питам „защо“, защото знам. Знам, че за днешния българин всяко полуграмотно говедо, което попадне в някоя от СИСТЕМНИТЕ партии-победителки, това полуграмотно говедо изведнъж се „преобразява“ /преобразяват го/, става „много умен“, мутрата му може да я видиш многократно и напоително във всяка медия и това нищожество започва дори да говори, да дава интервюта и да дава акъл….Господи помилуй! Сякаш някой му оспорва липсата на втората сигнална система. Абе, има я, ама само толкова… колкото като гледа „по телевизора“ идващ бърз влак да не бяга в кухнята да се крие под масата. ИП /Аu/

 2. Georgi Iordanov Iordanov чрез Фейсбук каза:

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВАЖНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Вече има ПУНКТ за събиране на помощи във Варна на адрес: ул. Иван Вазов 26 – Детската Къща. Всеки, който има възможност, може да остави там или да изпрати – дрехи, храна, детски храни, всичко необходимо.

 3. kesten каза:

  Не защитавам никой , но да припомня , че първата работа на настоящия обл.упр-л Недялков беше да разпореди изчистването на Осъма , доти с очите си следях процеса.
  Поздравления за далновидността и отговорността на Обласния на Обл.Ловеч!

  А за статията : Хер админ , вие нещо сънувате ми се струва . Кой да ви предупреди за авария , след като всяка вечер всички гледане новини и следим прогнози за времето.
  Нима някой ни предупреди за това бедствие >????????
  Къде бяха синоптиците , че да реагират от гражданска или властите и хората>?????

  Между другото SNN и РУСКИТЕ МЕДИИ СА ИЗЛЪЧИЛИ ТРАГЕДИЯТА В АСПАРУХОВО ОЩЕ ПРЕДИ НАШИТЕ МЕДИИ !!!! И ДОРИ СА СРАВНИЛИ БЕДСТВИЕТО С ТОВА С БОСНА И ХЕРЦАГОВИНА.

  Много ми е интересно как така те знаеха за събитието преди ние да научим за него ????

  И ПОСЛЕДНО – НЯКОЙ ЧУВАЛ ЛИ Е ЗА СИСТЕМАТА H.A.A.R.P.??
  И АКО НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е ЧУВАЛ – НЕ Е БЕДА , ЗАЩОТО ТОВА Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ >> ДА ЗНАЯТ И ДА МОГАТ И ДА РЕАГИРАТ.

  БЕДАТА Е , ЧЕ ТЕ НИТО ЗНАЯТ, НИТО МОГАТ, НИТО РЕАГИРАТ .

  Шахтите не са проблем , а това ЧЕ БЪЛГАРИНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАТРИТ И ТОВА ПОЛИТИЦИТЕ ГО ЗНАЯТ И ГО РЕАЛИЗИРАТ С ДЕЙСТВИЕТО И БЕЗДЕЙСТВИЕТО СИ !!!!!

 4. Анонимен каза:

  Спомням си шегата в обучението по гражданска отбрана в училищата/някога го имаше/:Ляга се с крака към мястото на атомния взрив(за да не ти отнесе обувките взривната вълна),завиваш се с бял чаршав(за да се вижда отдалече,че се предаваш)и пълзиш бавно към близкото скривалище(бавно,защото няма смисъл да бързаш да умираш).
  А сега без шеги:“Реванш до дупка“ли?! Стихиите от изминалото денонощие в различни населени места в страната и особено в кв.“Аспарухово“ във Варна,това е истинският реванш на природата за всичките ни“политици“,които не се посвениха и в тези трудни часове за страдащото от бедствията население(особено във Варна!)да опитат извличането на политически дивиденти във взаимни упреци и разсъждания коя власт(местната или държавната) колко адекватно е реагирала?!СРАМНО!!!!!

 5. kesten каза:

  „До скоро, САЩ твърдеше, че HAARP е програма, с която се изследват полярните сияния – съвсем невинна, научна работа. Да, ама не!
  HAARP е лазер, който контролира времето, най-накрая си признаха американците. Учените смятат, че той е изключително опасен, не само за планетата и околната среда, който буквално полудяват, заради промените по поръчка, но и за хората!

  Лазерът активира невероятно количество, статично електричество, в атмосферата. Резултата от това са гръмотевични бури и промени в климата, по поръчка.

  Като се има в предвид, че като цялото времето започна все повече и повече да се побърква, а в малка България, дори валя дъжд, от сахарски пясък, няма как да не се зачудим природата ли е това, американците ли са и какви точно са възможностите на въпросният лазер?! Май, той може да прави и още доста неща, освен да променя климата, защото упорито се говори, че след като съществуването му бе официално признато, от Пентагона са проявили небивал интерес към него! А, както знаем, Пентагона не проявява интерес току така, така че като нищо ще се окаже, че промяната на климата е най-малкото и безобидно нещо, което HAARP може да прави!

  САЩ официално признаха за HAARP. От години се говори, че учени в САЩ разполагат с технология, която може да променя климата по желание на човека и да предизвиква бури по поръчка, но доскоро всички пазеха мълчание по въпроса. Според последните разкрития, учени от Аризона признават, че имат лазер, с който могат да контролират времето и да предизвикват промени в климата по желание на човека.

  За HAARP се говори, като за оръжие за масово поразяване, а според физици то е изключително опасно не само за околната среда, но и за живота на хората. Доскоро упорито се твърдеше, че HAARP е програма за изследвания на полярните сияния, но според последните разкрития на учените изследователския проект, всъщност прикрива разработването на лазер, с чиято помощ се активират огромни количества статично електричество в атмосферата. Те от своя страна могат да предизвикват бури и мълнии по поръчка, а също така влияят на климата.

  Още от самото си създаване през 1993 година HAARP се възприема като оръжие за масов контрол на обществото. Доскоро учените категорично отричаха разработката да е направена с военна цел, но сега стана ясно, че лазерът е привлякъл интереса на Пентагонът. Изобретението ще бъде подложено на серия изпитания, а в публичното пространство вече се чуха коментари, че може да бъде използвано и за военни цели.

  Според неофициална информация първоначално учените са създали лазера с идеята да се преборят с разрушителните бури и урагани, които опустошават страната всяка година. Интересът на военните към разработката обаче притесни цялата общественост и особено страните, които са в сложни отношения със САЩ. “

  „и особено страните, които са в сложни отношения със САЩ“ – да виждаме фактите са си факти!!!!!!!

  А НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СЕ ПРАВЯТ НА СЛЕПИ И ГЛУХИ , ЩОТО КОКАЛА Е ПО – СЛАДЪК И ОТ МЕД! И КОЗИРУВАТ ЛИ КОЗИРУВАТ!!

  СМЪРТ ЗА САЩ!!!!

  1. debelaka каза:

   В много случаи и най-силните медикаменти не вършат работа.
   Г-н Иванов, призивите за чиято и да било смърт не само са признак на недобро душевно състояние на написалия го, но и основателна причина за администраторска намеса, особено на фона на невинните жертви от случилото се във Варна. Наскоро Фейсбук изтри профила на подобен дебил, призоваващ за унищожаването на една друга нация.

 6. kesten каза:

  В ранния следобед на 7 януари 1943 г. агенти на ФБР нахлуват в дома на Никола Тесла и изнасят целия архив. Биографът на учения Маргарет Чейни твърди, че той бил използван за създаване на специална секретна лаборатория във военната база “Райт Патерсън“. ФБР обаче настоява на своята версия, че архивът е бил унищожен. Макар че през 1993 г. неговите разработки възкръсват в центъра в Аляска.

  Идеята
  на Никола Тесла

  се базира върху известния факт, че Земята притежава естествен електромагнитен резонанс. Ако от точка А бъде изпратен радиосигнал, той ще стигне до обратната страна на планетата до точка В и след това ще се върне отново до точка А. Ако в момента, в който първият сигнал се върне в изходната точка, веднага бъде излъчен втори сигнал, двата сигнала ще се насложат един върху друг. Тесла изчислил лесно тази резонансна честота, като взел предвид скоростта на радиовълните (скоростта на светлината) и я разделил на изминатото разстояние (обиколката на Земята) – т. е. 360 000 км/сек делено на 50 000 км и се получава 7.75 или 8 Hz. Тази стойност е наречена първа Резонанта на Шуман на Земята. Статичното електричество от мощните светкавици следва този модел и звукът от тях може да се улови от радиоприемник, настроен на честота 8 Hz. Ако приемникът се настрои на по-ниска честота – 0.9 или 1 Hz, ще се долови друг резонансен източник. Това явление се нарича Резонанс на Алфвен и причината за него е пълна загадка. Предполага се, че радиовълните следват някакъв друг маршрут, който е 8 пъти по-голям от размера на Земята. Или че съществува някаква друга среда, през която радиовълните могат да пътуват със скорост 8 пъти по-малка от скоростта на светлината. А е възможно да съществува комбинация и от двете. Никой не знае обаче каква е истината. Когато радиовълните преминават през вода или стъкло, тяхната скорост се забавя с около 3/4 от скоростта на светлината, същото явление се наблюдава и при преминаването им през йонизиран газ или скални повърхности. Науката предлага три възможни обяснения за съществуването на Резонанса на Алфвен: причината е в 1) магнетосферни, 2) йоносферни или 3) литосферни взаимодействия с радиовълните.
  Представителите на различните школи работят в различни направления и съответно постигат различни резултати. В началото американците се ориентират към третия вариант и задълбават в литосферните взаимодействия. Руснаците и европейците се ориентират към йоносферата. Магнетосфериците са най-малобройни и от тях няма нито една публикувана теория. Практиката най-добре показала кой е прав и кой крив.
  През 1969 г. ВВС на САЩ за първи път осъществяват връзка с подводница дълбоко в океана чрез Пределно ниски честоти и с помощта на изградената в Клам Лейк, щата Уискънсин, 32 км антена. През 1987 г. те построяват още една 102 км антена в Мичигън. Междувременно СССР построява две подобни антени в Рига и Гомел, англичаните – в гората Глен Кали в Шотландия, французите – в Роше. Американските антени използвали Изключително ниски честоти (ЕLF) в диапазона около 76 Hz. В онези години само руснаците създават апаратура, която работи около Ресонанса на Алфвен – 8 Hz. Постепенно обаче американците, живеещи в периметъра на двете антени, започнали да се оплакват, че чуват странни звуци и че постоянно им бучат ушите. Шотландците пък надали вой, че в района на базата овцете престанали да дават мляко. В Мичигън фермерът Ангъс Макданъф дори си позволява да даде военните на съд, обвинявайки ги, че кравите му престанали да дават мляко заради антените. Наложило се военните да търсят други начини за комуникация с подводниците.
  Точно в този момент на сцената се появява Ийстлунд и намира изход от ситуацията. През 1996 г. Сенатът предвижда в бюджета допълнителна сума от $15 млн. за разработката на “Томографска технология за проникване дълбоко в земните недра“. Целта е тези сигнали да се използват за проникване дълбоко в земята за откриване и локализиране на скрити муниции, минерали или тунели.
  Единственият проблем пред реализирането на този проект било съображението, че необходимата за тази цел честота на сигнала е близка до тази, която предизвиква разстройства на човешката психика и нарушава жизнените функции на рибите и други диви животни. В едно радиоинтервю Ийстлунд се изпуска и казва, че ако неговият проект бъде осъществен, “той ще позволи на човека да контролира и моделира по свое желание климата на Земята“. А когато проектът бъде завършен докрай, военните ще разполагат с оръжие за предизвикване на климатични изменения по цялата планета.
  Това може да стане, като се изпращат относително слаби “сигнали“ към т. нар. “Пояси на Ван Алън“ (радиационните пояси около Земята). По този начин електромагнитният резонанс на Тесла ще може да контролира огромни енергии с помощта на съвсем малки сигнали. САЩ отдавна използват подобни технологии. Така например във Виетнам бе използван метод за предизвикване на проливни дъждове в тропическите гори. След края на виетнамската война започва осъществяването на два проекта за манипулиране на урагани и на мълнии, станали известни с кодовите имена Project Skyfire и Project Stormfury.
  По онова време започват и експериментите с лазерни лъчи и химикали, с помощта на които да се разруши озоновият слой в атмосферата. Паралелно с това започва осъществяване на проект с кодовото название Prime Argus, чиято цел е да се изучават и евентуално предизвикват опустошителни земетресения. Проектът се финансира от Агенцията за модерни изследователски и отбранителни проекти (DARPA), която сега действа под съкращението ARPA.
  През 1994 г. US Air Force обявиха дългосрочна стратегия, наречена Spacecast 2020, в която открито се говори за “контрол върху климата“ с използването на “електромагнитни, плазмени, звукови, ултразвукови и лазерни оръжейни системи“. Там пише черно на бяло: “Комбинацията от превъзходство в Космоса, съчетана с превъзходство на сушата, въздуха и моретата, ще води до пълно господство в целия спектър.“
  В своята книга “Бъдещето на войната, силата и технологиите и американското господство през ХХI век“ американските учени Джордж и Мередит Фридмън цитират извадка от доклад на лабораторията, където е записано: “Американската сила в бъдеще ще се базира върху господството в Космоса.“ Двамата са запознати с тази материя, тъй като са участвали в разработката на стратегията за развитие на US Air Force през 1996 г.

  Оръжието
  на новия световен ред

  Официално Проектът HAARP не е секретна програма и в американските медии от време на време се появяват репортажи, в които се разказва за “научните постижения“ на екипа от Гокома. В същото време в специализирани издания като Military Space се прокрадват намеци за “използване на йоносферата за целите на Министерството на отбраната“. Във вече споменатия доклад AF 2025 Final Report на Военновъздушната академия на САЩ се съдържа и друг любопитен пасаж: “Възможно е използване на предизвикани йоносферни изменения като средство за създаване на климатични аномалии и за разстройване работата на противниковите комуникации и радарни съоръжения.“
  Д-р Розали Бертел посочва, че учените от Гокома разполагат с 50-годишен опит от изследване и разработка на програми за контрол върху най-горните слоеве на атмосферата. Част от тази програма е и проектът за космическа лаборатория, който в съчетание с HAARP ще позволява върху всяка точка от земната повърхност да се въздейства с огромни количества енергия, съпоставима с мощта на атомна бомба, но постигана в конкретния случай чрез лазер и насочени снопове от елементарни частици. “Този проект се намира в заключителна фаза на разработка и ще бъде представен на обществеността като “космически щит за ракетна защита“, или дори още по-цинично – като средство за възстановяване на повредения озонов слой в атмосферата“ – твърди д-р Бертел.

  F-111 Starfighter първи става жертва на електромагнитно оръжие

  Проектът HAARP е част от американския арсенал за постигане на Новия световен ред, който включва и създаването на космическия щит за противоракетна отбрана. Чрез него ще бъде възможно да се манипулират икономиките на цели държави чрез предизвикване на изкуствени климатични аномалии.
  Списание Military Space в специален материал преди две години писа, че в момента НАСА и Националната картографска агенция към Министерството на отбраната работят съвместно върху “изследване на последствията от наводнения, ерозии, свличания на земни маси, земетресения, климатични прогнози и климатични промени в различните екологични зони“ на основата на изпращани редовно от разузнавателните спътници снимки.
  Физикът Даниел Уинтър от Уейнсвил, щата Северна Каролина, твърди, че високочестотните емисии на проекта HAARP могат да се комбинират с дълговълновите импулси, които земната мрежа използва за разпространяване на информация под формата на вибрации, които синхронизират “танца на живота“ в планетарната биосфера. Уинтър нарича това геомагнетично явление “кръвоносната система на земната информация“ и твърди, че ако се съчетаят високите честоти (HF) от HAARP с естествената Изключително ниска честота (ELF) на Земята, могат да се получат непредсказуеми последици.
  Руски учени, участвали в разработката на подобни програми в епохата на СССР, твърдят образно, че създаването на “нови интегрални геофизически оръжия за въздействие върху йоносферата около Земята е качествен скок в човешката цивилизация и може да се сравни с прехода от хладното оръжие към огнестрелното или от конвенционалните към ядрените оръжия.
  През 1976 г. САЩ и СССР сключиха споразумение, което забраняваше използването на геофизични научни постижения за военни цели. Едновременно с този документ и двете страни обявиха всички изследвания в тази област за “строго секретни“. И работата и в двете велики сили продължи, като пред обществеността се твърдеше, че се правят експерименти с нови технологии с двойна употреба. В същото време в годините на студената война има цяла поредица от необясними събития, които и до днес нямат подробно обяснение.

  Хронология
  на мистериите

  През 1969 г. екип от съветски експерти изпробва във Виетнам нова технология, базирана върху мобилни скаларинтерферометри и т. нар. радарни инсталации SA-2 Fansong. Само в продължение на 46 дни американските ВВС губят 8 самолета F-111 Starfighter и нито един от тях не е свален с директен обстрел от виетнамските ракетни части. Те просто катастрофират след загуба на връзка.
  На 8 април 1984 г. по северното японско крайбрежие е регистрирана мощна експлозия, в резултат на която огромни водни маси са буквално изстреляни в атмосферата. Японски научни екипи отначало предполагат, че се касае за ядрена експлозия, но техните уреди не регистрират нито повишена радиация, нито ядрени отпадъци наоколо. Те стигат до заключението, че това е т. нар. “студена експлозия“, която очевидно е предизвикана от изпитания на съветски скаларни оръжия. Американски сателитни снимки откриват на съветските острови Бенет и Нова земя в Северния ледовит океан странни сгради с дължина 200 км (!), които били свързани със скаларни гаубици, разположени на секретната база Саришаган в Узбекистан. Според учените тези електромагнитни оръжия били в състояние в радиус от 1000 км да предизвикват “студена експлозия“.

  Системите SA-2 Fansong

  През 1984 г. ЦРУ разкри, че КГБ е използвало електромагнитни средства за психично въздействие в американското посолство в Москва и се наложи сградата да бъде разрушена и посолството да бъде построено наново. Тогава обществеността бе уведомена, че там са били разкрити “подслушвателни устройства“, и много хора се питаха защо те просто не бъдат обезвредени, без да се налагат подобни крайни мерки.
  През 1986 г. почти по едно и също време в СССР и САЩ стават инциденти с ядрени централи. Най-напред руското разузнаване докладва, че САЩ са извършили неуспешен водороден опит на полигона Майти Оукс в Невада. Експериментът имал за цел да се взриви водородна бомба в специално укрепено помещение, снабдено с оловна врата с дебелина 2 м. Целта е вратата да се затвори за една хилядна от секундата след експлозията, което ще даде възможност първият радиоактивен лъч да бъде насочен към “контролната зала“, оборудвана с уникална апаратура. Целта била радиацията да бъде уловена и да бъде използвана като оръжие с насочен лъч. Вратата обаче не се затворила както било планирано и в контролното помещение проникнали радиация и отломки от експлозията, които разрушили цялата апаратура за над $90 млн. Радиацията се разнесла над полигона и станала причина за рязко увеличаване на радиационния фон, макар че за това по-късно била обвинена Чернобилската централа. Според американски учени подобен експеримент е бил проведен и в Чернобил, което е довело до аварията.
  По време на първата война в Залива на 13 април 1992 г. камерите на Си Ен Ен предават на живо от бойното поле. В един момент се стига до гаф, който остава скрит за масовия зрител, но изправя на нокти експертите. Фиксирана тв камера улавя репортера Питър Арнет пред иракски специален ядрен бункер. В един момент на заден план камерата уловила американски хеликоптер със странни странични приспособления. Хеликоптерът започнал да кръжи над бункера в продължение на около 30 секунди, като звукът от микрофона изчезва и се чува само шумът от двигателите. В следващия момент внезапно вратите на бункера се отварят широко и отвътре започват да излизат един по един иракските войници, с вдигнати ръце и… широко усмихнати.
  Две години по-късно този инцидент е цитиран в секретен доклад на Пентагона, в който се казва, че по време на войната е било използвано ново електромагнитно оръжие PBFA (Particle Beam Fusion Accelerator), базирано върху електронния лъчев генератор Hermes II, разработен от Националната лаборатория Сандия. Повече подробности обаче няма и досега докладите по този случай са засекретени.
  Точно в 16:11:09 ч на 14 август, четвъртък, спря електроснабдяването в Ню Йорк и значителни територии от източната част на САЩ и Канада. В един момент 7 петролни компании, 9 ядрени електроцентрали и 13 други електростанции са принудени да спрат работа. Причините за аварията все още не са изяснени, а първоначалната версия на американското правителство за “последица от светкавичен удар“ бе опровергана от канадското правителство, което обяви, че в радиус от 200 км около електроцентралата край Ниагарския водопад няма нито едно облаче.
  Един друг любопитен факт и досега остава извън вниманието на обществеността: защо нито една медия в района на Ню Йорк и Ню Джързи не използва поне един от над 100-те репортерски хеликоптера, които са регистрирани за действия в този район? Краткото обяснение е, че новото Министерство за вътрешна сигурност им е препоръчало да останат на земята. В същото време в небето между Ню Йорк и Вашингтон почти през цялата нощ патрулират два прехващача F-15C Eagle. Едва ли ще стане ясно какво точно са регистрирали двата самолета и защо е било необходимо да им бъде гарантирана абсолютна свобода на маневрите и действията в небето над Ню Йорк и Вашингтон?

  Инерцията на ООН

  Нима светът е безсилен пред перспективата Земята да се окаже в плен на собственото си технологично развитие? Според клаузите на рамковата конвенция за климатичните изменения, подписана по време на Конференцията за Земята в Рио де Жанейро от 1992 г., “държавите се задължават да действат отговорно, за да не допуснат – в рамките на своята юрисдикция и възможности за контрол – развитие на процеси, които биха нанесли щети на околната среда на други държави или в региони извън границите на националната юрисдикция.“
  През 1997 г. САЩ и Русия подписаха международна конвенция, с която се “забранява използването на техники за екологични модификации за военни или други враждебни цели, от които могат да възникнат трайни или непоправими последици за живота на Земята“.
  През февруари 1998 г. шведският депутат от Европейския парламент Май Брит Теорин внесе за обсъждане в Комитета за външна политика доклад за опасностите, свързани с разработката на Проекта HAARP. В края на дебатите участниците подготвят проекторезолюция, в която се изразяват “загриженост от нееднократните откази на САЩ да предоставят достатъчно доказателства, че Проектът HAARP не представлява риск за околната среда и населението на Земята“. Под натиска на депутатите от Европейската народна партия обаче в Европейския доклад за 1999 г. е включен специален текст, който констатира, че “Европейската комисия не разполага с необходимата юрисдикция, за да се рови в проблемите на взаимовръзките между защитата на околната среда и стратегията за отбраната на САЩ“.

  В пълна
  бойна готовност

  Макар учените и военните експерти да са единодушни, че не съществуват доказателства за използване дори и на отделни елементи от потенциалните възможности на системата HAARP, те също толкова единодушно признават, че към настоящия момент този проект се намира във финалния етап на разработка и САЩ са в пълна оперативна готовност. Това означава – според проф. Майкъл Чусудовски, – че САЩ разполагат с възможност “селективно да оказват въздействие и да променят климата над определени райони от планетата и да наказват “неприятелски нации“ или “непокорни държави“ с цел дестабилизиране на националната икономика.
  Според проф. Чусудовски, преди да се правят каквито и да било радикални изводи, световните лидери да бъдат принудени да признаят публично, че съществува пряка връзка и взаимна зависимост между икономическите, стратегическите и военните процеси в политиката на Новия световен ред. В този контекст климатичните изменения и аномалии, на които сме свидетели през последните две години, демонстрират нагледно опасностите от осъществяване на целите, които се преследват с използването на техники като тези, разработени от проекта HAARP. Природните стихии, независимо дали са случайни или умишлено предизвикани, в крайна сметка отслабват националната икономика, разрушават инфраструктурата “ и заплашват от банкрут дребните фермери и малките и средните предприемачи и фермери. Така например наводненията в Германия доведоха до фалит 268 000 малки фирми и фермери и задълбочиха рецесията в германската икономика.

  Проф. Чусудовски твърди, че след ноември 2000 г. работата по проекта HAARP се ускорява и за това свидетелстват многобройни радиолюбители в целия свят, които твърдят, че през последните две години се наблюдават доста мощни сигнали в късовълновия обхват в диапазона с честота около 3.990 kHz, които не са свързани с йоносферните емисии, тъй като денонощно са с една и съща интензивност. Според германски учени едно от възможните обяснения са експерименти за модифициране на климата. Русия още преди 10 години обяви, че разполага с подобни мощности, а частната фирма ELATE Intelligent Technology не крие, че разполага със система за “контрол върху времето в радиус от 300-360 км“.
  През 1998 г. научният консултант на CBS Ричард Хоуглънд разкрива, че внезапно разразилата се снежна буря и гъста мъгла над магистрален път № 17 няма логично обяснение на базата на посоката на вятъра и въздушния фронт, отразени на метеорологичната карта. В същото време сравняването на диаграмите с активността на съоръженията на HAARP в Аляска и метеорологичната активност в Аризона демонстрират твърде натрапчиви съвпадения. Засега това е може би единственият случай на регистрирана намеса във формирането на климата.

  Най-големите природни катаклизми 1983-2003 г.

  Събитие/място/година Загуби в USD

  Ураганът “Алиша“ (САЩ, 1983) 1.65 млрд.
  Зимната буря “Херта“ (Европа, 1990) 1.90 млрд.
  Горският пожар (САЩ, 1991) 2 млрд.
  Зимната буря “Уийбке“ (Европа, 1990) 2.25 млрд.
  Ураганът “Иники“ (Хавай, 1992) 3 млрд.
  Зимната буря “Вивиан“ (Европа, 1990) 3.25 млрд.
  Зимната вихрушка (Западна Европа, 1987) 3.7 млрд.
  Снежната фъртуна (САЩ, 1993) 5 млрд.
  Тайфунът “Мирел“ (Япония, 1991) 6 млрд.
  Зимната буря “Дария“ (Европа, 1990) 6.8 млрд.
  Ураганът “Хуго“ (Карибите, САЩ, 1989) 9 млрд.
  Наводненията (САЩ, 1994) 12 млрд.
  Земетресението (САЩ, 1994) 30 млрд.
  Ураганът “Андрю“ (САЩ, 1991) 30 млрд.
  Наводнения в Европа (2002) 47 млрд.
  Пожари и суша (Канада-Европа) 43 млрд.

  Епилог

  От изложеното дотук би трябвало да стане ясно, че би било прибързано проектът HAARP да се обявява за изолиран експеримент или за единствен съучастник в мистериозните климатични аномалии. Очевидно HAARP е част от една дълга история от научни експерименти, чиято крайна цел е създаването на свръхмощно оръжие. Ако трябва да се обобщи, може да се каже че:
  HAARP всъщност е гигантски смъртоносен лъч, който се основава на разработките на Никола Тесла.
  HAARP е машина за контрол върху климата и тя работи върху принципа за взаимната зависимост между процесите на Земята, който казва, че при определени условия пеперуда, размахваща криле в Тибет, би могла да предизвика ураган в Бразилия. След като това е общовалиден принцип, какво би могло да се получи, ако човек излъчи един гигават електромагнитна радиация в горните слоеве на атмосферата?
  HAARP също така е машина за предизвикване на земетресения, отново базираща се върху открития на Тесла.
  HAARP е машина за предизвикване на смъртоносни дупки в земната атмосфера, чрез които може да се контролират екологичните процеси на Земята.
  HAARP в крайна сметка е геофизично оръжие, което вещае глобална катастрофа.

 7. Airis каза:

  Не можем да спрем природата, но можем да бъдем по-подготвени за посрещането на капризите и. Никой не предупреди за очаквани порои в Ловешко, обаче…
  След вчерашната буря в с.Соколово община Ловеч ситуацията:
  Водата продължава да нанася кал върху този мост https://www.google.bg/maps/place/43%C2%B004'31.7%22N+24%C2%B036'53.6%22E/@43.0754705,24.6149,2325m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=bg
  /единствена връзка на цялата „вилна зона“ със света/
  След калта /ако се преодолее/ следват купчинки наноси от чакъл, клони и асфалт на площадчето оттам гледката на „пътя“ нагоре е трудна за описване. Крехки асфалтирани остатъци изпъкват над застрашително бързо нарастващите 25-30см дълбоки дупки по цялата си дължина и ширина. Всяко струпване на облаците ни поставя в стартова позиция за моментална евакуация. Улици на практика не съществуват, а придвижването е затруднено дори с високопроходим автомобил. Подход към ул.Македония на практика липсва и ние повече няма, пак да кажа НЯМА да поддържаме направените от нас алтернативни маршрути, които пък се ползват и рушат от абсолютно всички.
  Смятам че достатъчно плащаме като данъци, такси и ремонти по колите, за да си позволим лукса да инвестираме и в поддръжка на пътя. Хората си изтъркаха обувките да ходят при кмета за проблема, но той и останалите политици идват само веднъж на 4години за да избълват поредната доза лъжи и обещания.
  Достатъчно пари са наляти в бюджета и от концесионерите, за да си позволят лукса да оставят на произвола единствения подстъп за извозване да изчезне в дерето.
  Всеки нерешен навреме проблем може да се превърне в бедствие както виждаме всеки ден. Ремонтът на неглижираният от години участък вече ще струва много, всеки изминал ден необходимата сума по възстановяването ще продължава да нараства.
  Някой ден просто няма да може да стигне повиканата линейка и пак ще се започне с прехвърляне на вината и отговорността. Цифровизацията ни подмина, обхват на телефоните няма, тока е непостоянен, питейната вода – временна екстра, а пътя – имагинерен. Наистина получаваме много за това, което плащаме.
  Ако г-н Иванов реши, може да напише по-добра статия от мен на място – оказвам пълно съдействие.
  Съжалявам че нямам снимки, но ако бях спряла нямаше да мога да потегля отново.

 8. bobi1225 каза:

  Природата е най-големият и брутален, сериен убиец! И не подбира.

  Бог да прости жертвите !

%d блогъра харесват това: