СКО „ЛОВЕЧ” и МФВС отново ще предоставят безплатни спортни занимания по ориентиране

Прочетено1418пъти

orientiranepro602131_7Константин Василев

Спортен клуб по ориентиране „ЛОВЕЧ” е единственият клуб от град Ловеч с одобрен проект по програмата „Спорт за децата в свободното време“2013г. на Министерството на физическото възпитание и спорта. Проектът „Начално обучение по спортно ориентиране“ на СКО „ЛОВЕЧ” е с продължителност шест месеца и е финансиран от МФВС и СКО „Ловеч”. През този шест месечен период на обучение, деца от гр. Ловеч ще се запознаят с основните на спорта ориентиране, ще имат възможност да преживеят много незабравими мигове, като това ще е напълно безплатно за тях и родителите им. По същият проект през 2012година се обучаваха 45 деца, те  се запознаха със спортното ориентиране, като 10 от тях продължиха със заниманията с ориентиране и през 2013г.

Ориентирането е спорт, който може да се практикува навсякъде- в града, в парка, в гората, в училище. Спортното ориентиране е изключително привлекателно с това, че се практикува сред природата и с помощта на компас и карта на непозната местност се преминава по предварително подготвен маршрут . Ориентирането развива  физическите качества и интелектуалните способности, точно за това всички хора, без значение от тяхната възраст и физическа подготовка могат да практикуват спорта. Благодарение на това, че спортното ориентиране е в постоянен досег с природата, с чистият въздух и  зеленината той е изключително полезен за здравето. Ориентирането предоставя възможност да се пътува в цяла България и в чужбина, а така се посещават нови места и се открива колко интересен е светът. Ориентирането е спорт, който  учи на  дисциплина, самостоятелност и отговорност. Ориентирането е спорт в който целта е състезателят избирайки сам пътя си на движение  да премине по маршрут с определена последователност на контролни точки, очертан върху карта.Състезанието се печели от този който премине маршрута най- бързо.Ориентирането може да се практикува през всички сезони, през нощта, зимата със ски, а също и с колело.     

Състезанията по ориентиране са следните видове. Според времето на провеждане са : дневни, нощни и смесени ( нощно- дневни или дневно – нощни); според броя на състезателите: индивидуални, щафетни и патрулни; според средствата на предвижване: обикновени , ски ориентиране, колоориентиране, други (мото, авто, конно и други); според броя на състезателните етапи: едноетапни, многоетапни и квалификационни.; според дължината на състезателните маршрути: спринт, средна дистанция, дълга(класическа) дистанция, маратон (свръхдълга) дистанция.

 Възрастовите групи са следните: М и Ж- 10, 12, 14, 16, 18, 20, 21, 35, 40, 45, 50 , 55, 60. 65, 70, 75.

  За всяко едно състезание има изисквания към местността на която ще се проведе и към дължината на състезателния маршрут, който трябва да е съобразен с конкретната възрастова група. Всички тези правила са записани в правилници за състезания по ориентиране.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b8-%d0%bc%d1%84%d0%b2%d1%81-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0/

1 коментар

  1. Браво за напредъка в развитието и постигнатите резултати в този така здравословен, комплексен и приятен спорт в Ловеч. С пожелания за още високи успехи и за напред от ТД „Стратеш“!

%d блогъра харесват това: