Сдружението за приложна индивидуална психология ще реализира проект в помощ на болните от алцхаймер

Прочетено1386пъти

„Сдружението за приложна индивидуална психология“ в Ловеч е одобрено за финансиране от обществения борд на TELUS INTERNATIONAL EUROPE и проектът стартира март в община Ловеч. Проектът „Обучение на пенсионери за обгрижване на хора с деменция“ предлага обучението от г-жа Петра Ферхер, доцент в Австрийския институт по валидизация – Виена, която дългогодишен обучител на хора с помощни професии, както и на засегнати семейства.

Предстоящото обучение ще се осъществи за пръв път в България, макар че потребността от него отдавна съществува. Болните от Алцхаймерова и други видове деменции непрекъснато се увеличават – както в световен мащаб, така и в България. Грижата за тях е много специфична и изисква познаване на техните психични особености, както и на определени техники за справяне в критични ситуации. По редица причини достъпът до социални услуги у нас е стеснен, също така липсват хора със специална подготовка.

Проектът цели да предложи както модел, използван широко в други страни – подготовка на пенсионери на възраст приблизително до 70 години, така и метод за обгрижване, също добре познат в Европа, САЩ, Япония и Австралия.

aОбщина Ловеч се ангажира да предостави помещение за среща и да покани заинтересованите организации и граждани. Освен за лекари и социални работници, темата е важна и за близки на болни с деменции, психолози и всички други, имащи интерес към проблема.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d1%83%d0%b0%d0%bb%d0%bd/

%d блогъра харесват това: