Сбогом Раде!

Прочетено5150пъти

Гордея се, че съм неин син. Че ме е възпитала точно по-този начин: да бъда честен, да имам принципи, да бъда съпричастен, да бъда разбиращ, да бъда добър човек. Защото тя беше такава. Всички, които днес сте тук, за да изпратим майка ми, я обичате не по-малко от мен. Благодаря ви, че дойдохте за да кажем заедно последното сбогом, на тази забележителна жена.

Тя ме научи да отстоявам всичко, в което вярвам. Да се образовам всеки ден и да вървя напред с упоритостта, която тя притежаваше и всички вие познавате. Майка ми не се спираше пред трудностите. Възхищавах й се за волята и непоколебимият й дух. Тя преодоля много в този живот. Винаги намираше силата да продължи, независимо от изпитанията. Доста често си мисля, че не познавам друг такъв човек. Знам, че за съжаление аз не съм такъв, въпреки примера, който тя ми даваше.

Не бях най-добрият син, който една майка може да желае. Но винаги ме е насърчавала да бъда себе си. Винаги ме е подкрепяла, дори и в най-безумните ми начинания. Винаги е намирала онези майчини думи, които да събудят в мен силата да продължавам стъпка след стъпка напред.

Прощавала ми е непростими неща, такива, които аз не бих си позволил и простил. Може би защото не съм скроен по същия начин. Затова, когато после се замислях, не ми оставаше нищо друго освен да й се възхищавам. Тя беше изключителен боец, силен характер и страхотно добър и мъдър човек. Знам, че не всеки е имал късмета да има такава майка. Е, аз бях от онези щастливци, на който Господ беше дал повече отколкото заслужават.

Препоръчаха ми, да разкажа, да напиша нейната биография и да ви я прочета. Не мисля, че тук има човек, който да има нужда от това. Искам ми се да я запомним като човек, оставил следа в много, много души и сърца.

Майка ми беше родена да разбира и помага на хората. Правеше и невъзможното, за да изпълни тази своя мисия, така, както я разбираше, независимо дали ставаше въпрос за професионалната й работа или в чисто човешки план.

Тя беше човек с мечти, креативна, мислеща, мъдра. В нейната глава и душа имаше много идеи, много планове, по-голямата част от които изпълни. Но останаха и такива, за които не й стигна времето, Надявам се, с помощта на приятели да продължим и да завършим всичко започнато. Знам, че където и да е сега, тя ще се зарадва искрено ако продължим и реализираме мечтите й.

Майка ми беше страхотен приятел.  Отдаваше цялото си същество, за да помага, подкрепя и развива близките и приятелите си, във всеки един момент. Всички, които я познаваме знаем, че имаше чепат характер, обичаше да се налага и да се случва всичко по единствено правилният начин – нейният. Доста често сме се шегували с тази нейна характерна черта. Приятелите ми казваха, че щом баба Радка е заповядала, няма смисъл да се съпротивляваме. Трябва само да слушаме и изпълняваме.

Тя толкова обичаше децата ми, Светла, приятелите ми и всички хора в моят живот. Винаги е имала време, винаги е намирала възможност да ни помага. Независимо какво й е струвало. А повярвайте, животът й не беше от най-лесните.

Може би както всеки от вас, който е загубил своите родители, аз също доста често се обвинявам, че не бях добър човек и добър син. Можеше ли да направя нещо повече? Можеше ли да бъда по-грижовен? Можеше ли да отделям повече време и да общуваме повече?

Да, отговорът на всички тези въпроси е категоричен – ДА! Но вече всичко е минало и в сърцата ни остава неизпълненият дълг, недадена любов, неотделено време, неща, с които трябва да се научим да живеем до края на дните ни.

Искрено благодаря на всеки един от вас,  че е бил част от нейния живот и е оценил приживе майка ми като човек и професионалист. Тя заслужаваше да бъде обичана и уважавана. Благодаря ви, че сте тук и сега, в последният й път, в последното сбогом.

Надявам се, че всички тук, се гордеем, че имахме щастието да се докоснем и споделяме живота си с нея. Моята майка, ваша приятелка, жена, която безмерно обичаше Ловеч и хората тук.

Бог да я прости!

 

 

Погребението на майка ми Радка Рашева ще бъде на 14 април (неделя) 2019.
Поклонението ще започне в 12.00 в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч.
Погребението ще бъде в 13.00 ч. в гробищен парк „Скобелево“.

 

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%81%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%bc-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5/

27 коментара

Skip to comment form

  1. Светла й памет!
    Ще пазим спомена за Радка❤

  2. Съболезнования! Светла и памет!

  3. Бог дa я прости!

  4. Съболезнования! Поклон!

  5. Iskreni saboleznovania!Poklon!

  6. Светъл път!

%d блогъра харесват това: